Şili polisini Almanya eğitiyor

Uyguladığı şiddetle halk arasında aşağılık bir ün kazanan Şili polisi “Carabineros”un operasyonel kapasitesini artırmak için de Almanya ve İspanya hükümetleriyle anlaştılar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mart 2020
  • 19:47

Ekim 2019’da, Santiago’da metro biletlerine yapılan zamla başlayan kitlesel eylemler, giderek sosyal eşitsizliğe karşı ayaklanmaya dönüşerek, Şili’nin her yerine yayıldı.

Hükümetin, polis teşkilatı “Carabineros” aracılığıyla uyguladığı sınırsız terör yoluyla kontrolü ele geçirme çabası başarısız kaldı. Uygulanan sınırsız devlet terörüyle ülke kana bulandı. Bağımsız Ulusal İnsan Hakları Enstitüsü’nün (INDH) raporuna göre, yaklaşık 450’si gözlerinden olmak üzere toplam 3 bin 765 insan yaralandı. Bu yaralanmalardan 2 binden fazlası polis kurşunlarıyla gerçekleşti. Yanı sıra gözaltılarda ve polis karakollarında 520 kişiye işkence yapıldı, yaklaşık 200 insan da cinsel şiddete maruz kaldı. Ayrıca Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Amerika Kıtası İnsan Hakları Komisyonu gibi uluslararası örgütler de kötü uygulamalar üzerine birçok rapor yayınladılar.

Estirilen polis terörüne rağmen halk hareketinin önünü alamayan Şili İçişleri Bakanlığı, “Carabineros”un operasyonel taktiklerinin yetkinleştirilmesi için polis teşkilatında reform yapacaklarını açıkladı. Uyguladığı şiddetle halk arasında aşağılık bir ün kazanan Şili polisi “Carabineros”un operasyonel kapasitesini artırmak için de Almanya ve İspanya hükümetleriyle anlaştılar.

Şili basınında yer alan haberlere göre, Aralık 2019’da Almanya ve İspanya’dan heyetler Şili’ye giderek İçişleri Bakanı Gonzalo Blumel ve General Mario Rozas başkanlığındaki polis yönetimiyle bir araya geldiler. Almanya Devlet Bakanı Michael Roth, Bundestag’da (Federal Almanya Meclisi) gelen bir soruyu yanıtlarken bu durumu doğruladı. Roth, hükümet olarak “insan hakları standartlarına zorunlu uyumu garanti etmek amacıyla” orada olduklarını söyleme riyakarlığını sergilemeyi de ihmal etmedi.

Düzenin sağı-solu aynı cephede

Polis iş birliği projelerinden Almanya Federal Hükümeti sorumlu olmasına rağmen, Sol Parti (Die Linke) vekili Niklas Schrader da Şili-Berlin arasında süren iş birliği projesinde yer alıyor. Dolayısıyla Berlin İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili bilgilendirdiği kişilerden biri de o.

Yapılan kirli iş birliğini “federal hükümetin bir görev meselesi” olarak gördüğünü söyleyen Sol Parti vekili Schrader, “Şili polisi ile iş birliği ancak oradaki büyük polis şiddeti durdurulursa olabilir” diyerek durumu kurtarmaya çalışsa da yapılan kirli iş birliğine prensip olarak karşı çıkmadı. Elbette Schrader Alman polisinin Almanya’daki protesto eylemlerine karşı nasıl azgınca saldırdığını herkesten çok daha iyi biliyor. Polis devleti olmakla ünlenen Alman devletinin eğiteceği polis teşkilatının şiddet ve terör estirmekten başka bir işe yaramayacağını da…