Savaş kışkırtıcısı, faşizm destekçisi Kardinal

Din adamı kılıklı savaş kışkırtıcısı Kardinal Gerhard Ludwig Müller’in çıkışını, kitleleri emperyalist savaşa razı etmek için bu tür figürlerin de kullanılmaya başlayacağının işareti saymak mümkün.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Mart 2024
  • 21:30

Alman piskoposları, ilkbahardaki genel kurullarında, “etnik milliyetçiliği Hıristiyan inancıyla bağdaşmaz” olarak niteleyen bir bildiriyi oybirliğiyle kabul etti. Faşizm yanlısı savaş kışkırtıcısı Kardinal Gerhard Ludwig Müller gibileri bundan rahatsız oldular.

Etnik/milliyetçi tutumun Hıristiyan inancıyla bağdaşmadığını ifaden piskoposlar, bu anlayışın AfD'ye hakim olduğunu vurgulayarak, “bu tür partiler Hıristiyanlar için seçilebilir değildir” görüşünü dile getirmişlerdi.

Piskoposlarının açıklamasına saldıran Almanya'nın en yüksek Katolik dini otoritesinin eski başkanı Kardinal Gerhard Ludwig Müller, ırkçı-faşist AfD’den yana tutum aldı. “Alman Piskoposlar Konferansı trafik ışıkları hükümeti için (işbaşında olan SPD, Yeşiller, Liberaller koalisyon hükümeti) bir kampanya yürütmemelidir" diye açıklama yapan Kardinal, piskoposları sağa karşı gösteriler yapmak yerine zamanın ruhuna (Zeitgeist) ayak uydurmaya çağırdı.

Faşizm destekçisi Regensburg eski Piskoposu, Ukrayna savaşını kışkırtan ve savaş ateşine sürekli benzin döken ABD-NATO cephesinin safında yer aldı. Katolik "Tagespost" gazetesine demeç veren ırkçı Müller, “Ukrayna savaşında batı emperyalist bloku safında Rusya'ya karşı militan bir tutum almadığı için” Papa Francis'i de hedef aldı.

Papa'yı, Ukrayna savaşında "sadece kurbanlara ağıt yakmakla ve faillerin isimlerini vermemekle" suçlayan Müller, ''Burada net ifadeler ve daha fazla dayanışma görmek istiyoruz'' dedi.

2002'den 2012'ye kadar Regensburg Piskoposu, 2012'den 2017'ye kadar ise Katolik öğretisinin saflığını denetleyen Roma İnanç Doktrini Cemaati'nin başkanlığını yapan 76 yaşındaki Müller'in görev süresi Papa Francis tarafından uzatılmamıştı. Bundan dolayı ikili arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Din adamı kılıklı savaş kışkırtıcısı Kardinal Gerhard Ludwig Müller’in çıkışını, kitleleri emperyalist savaşa razı etmek için bu tür figürlerin de kullanılmaya başlayacağının işareti saymak mümkün.