Rusya inisiyatifinde Dağlık Karabağ görüşmesi

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında gerçekleşen üçlü görüşmede ekonomik ve ulaşım altyapısı için ortak anlaşma sağlandığı belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Ocak 2021
  • 19:00

Dağlık Karabağ savaşında Rusya’nın arabuluculuğuyla sağlanan ateşkesin ardından Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında bugün ilk kez üst düzey görüşme gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın yer aldığı üçlü görüşmede ekonomik ve ulaşım altyapısı için ortak anlaşma sağlandığı belirtildi.

10 Kasım’daki ateşkesin ardından Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in inisiyatifiyle düzenlenen toplantının 4 saat sürdüğü bildirildi. Toplantı sonrasında ise liderler üçlü basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda ateşkes anlaşmasının koşullarına uyulduğu sonucuna vardıklarını belirten Putin, “barış gücünün” yükümlülüklerini yerine getirdiklerinde de hemfikir olduklarını ekledi. 

Görüşmeleri önemli ve faydalı olarak niteleyen Putin, Dağlık Karabağ'da altyapı projelerinin geliştirilmesiyle ilgili ortak açıklama imzaladıklarını ve üç ülkenin başbakan yardımcıları düzeyinde çalışma grubu kuracaklarını söyledi.

“Ateşkesin üzerinden iki ay geçti ve 9-10 Kasım tarihli anlaşmayı imzalayan liderlerin bugün Moskova'da buluşması, sonuç elde etme niyetinde olduklarını, eylül-kasım döneminde yaşananların üzerine çizgi çekmek istediklerini gösteriyor” diyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, vardıkları anlaşma konusunda sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu, bölgenin kalkınmasına büyük dinamizm kazandırabilecek bir alan. Zira ulaşım hatlarının açılması, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya ve komşularımızın çıkarlarına hizmet ediyor. Komşu ülkelerin ulaşım koridorlarının inşasına ve bölgemizde kapsamlı bir ulaşım ağının kurulmasına aktif olarak katılacağından eminim.”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, özellikle esir değişiminin kendileri için çok önemli olduğunu belirttiği konuşmasında, bugün vardıkları anlaşmayı şöyle değerlendirdi:

“Bugünkü açıklama gerçekten önemli ve bu açıklamadaki mutabakatların hayata geçirilmesi bölgenin ekonomik görünümünü değiştirebilir, ekonomik yenilikler de daha güvenilir güvenlik garantilerini beraberinde getirebilir. Bu alanda yapıcı şekilde çalışmaya hazırız.”

Kaynak: Sputnik