Gategourmet işyeri işçi temsilcisi Gültekin Malcı’nın işyerinden uzaklaştırılmasına karşı BİR-KAR ve Dayanışma Komitesi tarafından örgütlenen dayanışma kampanyası devam ediyor.
2 Temmuz günü, BİR-KAR tarafından hazırlanan sineviyzonun gösterilmesi amacıyla bir etkinlik düzenlendi. Gategourmet’ten işçiler, işyeri temsilcileri, Opel’den işçiler ile BİR-KAR emekçilerinin katıldığı etkinlikte, ilkin sinevizyon gösterildi. Yoğun emekle hazırlanan belgesel filmde, sırasıyla Gategourmet’in önceli LSG’de 2013’teki ciddi hak gasplarına karşı verilen mücadele, LSG’nin Gategourmet’e satılması süreci ve Gültekin Malcı’nın Nisan ayında polis nezaretinde işyerinden uzaklaştırılmasına karşı gelişen tepkiler ve dayanışma faaliyetlerinden kareler yer aldı. Seslendirmeli hazırlanan sinevizyon katılımcılar tarafından beğeniyle karşılandı.
Sinevizyonun ardından söz katılımcılara bırakıldı. İlk sözü alan Gültekin Malcı süreçle ilgili son gelişmeleri aktardı. Gategourmet patronlarının kendisini işyerine tekrar sokmamak için elinden geleni yaptıklarını, buna karşı kendisinin ve işçi arkadaşlarının mücadelesi ile dışarıda örülen dayanışma faaliyetinin devam ettiğini aktardı. En son Gategourmet yönetimine karşı açtıkları bir davayı kazandıklarını, onlar için yeni mali külfet anlamına gelen bu başarının şirket yönetimini oldukça kızdırdığını belirtti. Ayrıca Gategourmet’in kendisini işyerinden alıkoyduğu için şimdiye kadar 10 bin Euro ceza vermekle kalmayıp, bundan sonra da her iş günü için 2.500 Euro para cezası vermek zorunda kalacağını söyledi.
Emekliliğinin yakın olduğunu belirten Malcı, ancak ondan önce, geride hakkını ve hukukunu savunmayı bilen işçi arkadaşlar ile mücadeleci bir zemin bırakmak istediğini vurguladı. Malcı, Gategourmet patronlarının marifetiyle, kendisinin “güvenirliğini” yeniden gözden geçirmek amacıyla, 19 Temmuz’da Düsseldorf’ta yapacağı bir görüşmenin, bundan sonraki süreç üzerinde kritik bir etkisinin olabileceğini ifade ederek sözlerini bitirdi.
Ardından Gategourmet işyeri işçi temsilciliğinden bazı işçiler söz alarak, yaşanan süreç ile önümüzdeki dönemle ilgili görüş ve önerilerini sundular. Gategourmet patronlarının tıpkı Gültekin Malcı gibi başka işyeri temsilcilerini de işyerinden uzaklaştırmakla tehdit ettiğini belirttiler.
Uzun yıllardan beri Rüsselsheim Opel’de çalışan bir işçi de söz alarak Opel’deki saldırı ve hak gasplarından örnekler vererek, işçi sınıfına yönelik saldırıların her yerde benzerlik taşıdığını ifade etti. Opel’in yıllardan beri doğrudan işçi almadığını, sadece taşeron firmalar vasıtasıyla işçi alındığını; bu işçilerin 18 ay boyunca yoğun bir sömürüye maruz bırakıldıktan ve elendikten sonra ana firmaya geçebildiğini belirtti. Fakat bu sene bu süreye bile uyulmadığını, 1000’i aşkın taşeron işçinin 18 ayı dolduğu halde halen keyfi bir şekilde kadroya alınmayarak, kötü şartlarda çalıştırılmaya devam ettiğini aktardı.
Etkinlik katılımcıların sordukları sorular, işçi sınıfına yönelik saldırılara dair görüşler ve canlı tartışmaların ardından sona erdi.
Kızıl Bayrak / Frankfurt