Gültekin Malcı yalnız değildir!

Bizler BİR-KAR İşçi Komisyonu olarak, Gültekin Malcı’nın yanındayız. Onurlu mücadelesini destekliyoruz. Arkadaşımızın, mahkeme kararı doğrultusunda derhal işe iade edilmesini talep ediyoruz.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Mayıs 2023
  • 19:45

Gültekin Arkadaşı doğal bir işçi önderi ve işçi sınıfının kazanılmış haklarından ödün vermeyen LSG yıllarından tanıyoruz. Kapitalistler sınıfın haklarından ödün vermeyen mücadeleci işçi önderlerini kendi firmalarında istemezler. Onları işten çıkarmak için ellerinden geleni artlarına koymazlar.

Arkadaşımız işe dönmek için açtığı davayı kazandı. Mahkeme işe iade kararı aldı. Buna rağmen kararı uygulamayan şirket, keyfi davranışlarla karara itiraz etti. Yine o kirli yöntemlere başvuran patron yılgınlık, bıktırma taktiklerine başvuruyor. Bundan dolayı şimdi daha dikkatli ve dirayetli bir şekilde direnişi ve dayanışmayı yükseltmek gerekiyor.

Bende eski bir işçi temsilciyim ve kapitalistlerin hilebaz sinsi taktilerini çok iyi bilirim. Köle sahipleri kölelerin kendilerine itaat etmelerini isterlerdi, etmeyenlere tahammül etmez ve onların yaşam haklarını ellerinden alırlardı. ‘Ücretli kölelik düzeni’ kapitalizmde sermayedarlar o kadarını yapamıyor ama benzer bir zihniyetle hareket ederek mücadelede öne çıkan işçileri sahte gerekçeler uydurup işten atıyorlar. Tıpkı Gültekin arkadaşa yaptıkları gibi.

Kapitalist toplumda işçi sınıfının kazanımları kendiliğinden gelmedi. Tarihsel deneyler bize şunu göstermiştir ki, işçi sınıfı ancak büyük mücadeleler ederek ve bedeller ödeyerek bu hakları kazanabildi. Bu haklar, işçi sınıfın devrimci bir mücadele sürecinde olmadığı dönemlerde kapitalistler ve onların hizmetindeki hükümetler tarafından gasp ediyor. Nitekim son 35-40 yılda işçilerin birçok hakkı gasp edildi. Düşünün ki, Almanya’da Ver.di Sendikası ile EVG’nin çağrısıyla 27 Mart’ta gerçekleştirilen 24 saatlik genel grev kapitalistleri öyle korkuttu ki, işçi sınıfının uğruna bu kadar bedeller ödediği grev hakkına bile dil uzatmaya başladılar.

Almanya’da grev yapmak birçok kuralla kısıtlanmışken, küstah kapitalistler, TİS sürecinde doğan anlaşmazlıktan dolayı greve gitme hakkının ortadan kaldırılmasını bile talep etmeye başladılar. Bu ise, işçi sınıfının sermayeye karşı mücadelede en etkili silahtan yoksun bırakılmak istendiği anlamına geliyor.

İşyeri Temsilciler Kurumu işyerinde işçilerin yasal kazanımlarını uygulamakla yükümlüdür. İşyerinde çalışma koşuları ve çalışma saatlerinin düzenlenmesi, saat ücretlerinin hesaplanması, sağlık koşulları ve işçilerin çalışma güvenliği, yani oluşabilecek kazaları öncede tespit etmek ve nedenlerini ortada kaldırmakla yükümlüdür. Gültekin Malcı arkadaşımız, kazanılmış hakları işçilerin lehine kullandığı için kapitalisti rahatsız etmiş, bundan dolayı da işine son verilmiştir.

Bizler BİR-KAR İşçi Komisyonu olarak, Gültekin Malcı’nın yanındayız. Onurlu mücadelesini destekliyoruz. Arkadaşımızın, mahkeme kararı doğrultusunda derhal işe iade edilmesini talep ediyoruz.

Gültekin Malcı yalnız değildir!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Stuttgart BİR-KAR işçi Komisyonu adına ve eski bir işçi temsilcisi