Lozan’da 14 Haziran Kadın Grevi

“14 Haziran’da pes etmeyeceğiz!” şiarıyla İsviçre’nin genelinde Kadın Grevleri düzenlendi, bu eylemlerden biri de Lozan kentinde Ouchy Meydanı’nda bir diğeri ise Montbenon Parkı’nda gerçekleştirildi. İkinci eylemin sonunda bir Nazi güruhu alana girerek, Nazi selamları işliğinde kitleye saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Haziran 2024
  • 19:21

 “14 Haziran’da pes etmeyeceğiz!” şiarıyla İsviçre’nin genelinde Kadın Grevleri düzenlendi, bu eylemlerden biri de Lozan kentinde gerçekleştirildi.

Her sene olduğu gibi, 14 Haziran tarihi öncesinde Feministler bir gece yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe çağrı ile birlikte İsrail tarafından Gazze’de yapılan soykırıma karşı Filistin halkıyla dayanışma çağrısı da yapıldı. Bu sene Milan Parkı’ndan Ouchy Meydanı’na yüründü. Yürüyüş daha çok neşeli bir havada geçerken, anarşist korosunun bando ekibiyle katılması ve devrimci marşların ezgilerini çalması, eyleme coşkulu bir hava kattı.

Yürüyüşün sonunda birçok kadın grubundan temsilciler söz aldı. Konuşmalarda kadınlara yönelik birçok sorun dile getirildi. Konuşmalarda ücret eşitsizliği, Mesleki Emeklilik Yasası (LPP) konusunda yapılmak istenen reform, taciz, iş yerlerinde mobbing ile baskı, yabancı kadınlara yönelik sömürü ile baskı ve Filistin kadınlarına yönelik katliamlarla tecavüzler konu edildi.

Lozan Federal Politeknik Okulu’ndan (EPFL) bir kadın öğrenci söz alarak, özellikle Filistin sorunu konusunda Feministlerin dile getirmekten uzak durduğu bazı gerçeklere dikkat çekti. Aylardır süren Filistin halkına yönelik soykırım ile özellikle kadın ve çocukların katledilmesi sorununda Avrupalı Feministlerin ses çıkarmadığını, eylemlerinde yeterince önem vermediklerini, yazıp-çizmediklerini, bu konuda boğuk kaldıklarını vurguladı. Yanı sıra İsrail’in Filistin halkına değil de Hamas’a karşı bir savaş yürütüyormuş gibi yansıtılan sahte haber ve söylemlere itibar edildiği ve bu nedenle Filistin direnişinin geri plana itildiğini açıkladı. Son olarak, Hamas’ın da Birleşmiş Miletler (BM) sözleşmelerinde yazdığı gibi “işgalciye karşı meşru bir silahlı mücadele” verdiğini belirtti. Eylem, alanda ateş yakılması ve Anarşist bandonun şarkılarıyla son buldu.

***

İkinci eylem için14 Haziran saat 18.00’de Riponne Meydanı’nda kalabalık bir kitle buluştu. Feministlerin ağırlıkta olduğu eyleme, sendikalar ile yerel sol partiler de katıldı. Kürt kadınları “Jin, jiyan, azadî” pankartı ve mor renkli flamalarıyla katılırken, Türkiyeli gruplardan İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) flamalarıyla yer aldı. Filistin halkıyla dayanışma amacıyla özellikle gençlerden oluşan bir Filistin bloku “Filistin’in kurtuluşu olmadan feminist devrimi olmaz!” yazılı pankartla korteje dahil oldu.

Yürüyüş kolu Riponne Meydanı’ndan başlayarak, tren istasyonuna kadar indi, oradan Montbenon Parkı’na geldi. Yürüyüş esnasında farklı sloganlar atılırken, kadın sorunlarına değinen anlamlı kişisel dövizler de göze çarpmaktaydı. Kortejde ayrıca birkaç bando grubu yer alarak, eyleme canlılık getirdi.

Eylemin ana temaları arasında ücret eşitsizliği, LPP reformu ve Filistin soykırımı yer aldı. Ücret eşitsizliği konusunda birçok istatistik verilerek, kadınlara yönelik haksızlığın devam ettiği vurgulandı, buna karşı mücadele etme çağrısı yapıldı. LPP reformunun geçmesi durumunda emeklilik kasasına daha fazla para aktarılacağı, çalışanların ise bundan daha kısa süre yararlanacağı, sonuçta kadınların zaten az olan maaşlarının daha da düşeceği belirtildi. Filistin meselesi üzerine konuşan Filistin blokunun bir temsilcisi, soykırımın ve savaşların hem solcu hem feminist hem de devlet tarafından yeterince ele alınmadığını, bu konuda daha fazla ses çıkarılması gerektiğini ve dünyanın bir ucunda kadınlar özgür olmadığı sürece, dünya kadınlarının da özgür olamayacağını ifade etti.

Eylem bitirildikten sonra, kadın sorunlarına yönelik farklı atölyeler ve konuşma platformları kuruldu.

Adliye binası önünde festival havasında müzik dinleyen eylemciler dağılırken, bir Nazi güruhu alana girerek, Nazi selamları eşliğinde kitleye saldırdı. Kitlenin arasına patlayıcı madde atıldı, şans eseri kimseye isabet etmedi. Sonrasında fiziki olarak kitleye saldıran faşist grup, şişeyle bir kadının başını yarıp ağır yaraladı. Saldırıda bir gencin dişi karıldı ve birçok kişi küçük yaralar aldı. Ağır yaralanan kişiler hastaneye kaldırıldı. Saldıran faşistlerin peşlerine düşen bazı eylemciler, onlardan birini yakalayarak dersini verdi, fakat diğerleri kaçmayı başardı.  

Kızıl Bayrak / Lozan