Lozan’da kitlesel ve coşkulu kadın grevi

İsviçre’de gerçekleştirilen kadın grevine 25 bin kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 16 Haziran 2021
  • 07:20

İsviçre’de her yıl 14 Haziran’da kadın grevi gerçekleştiriliyor. Geçen yıl pandemi koşullarına rağmen tüm ülkede sınırlı ve sembolik eylem ve etkinlikler devam eden bu hareket 2021 yılında 14 Haziran eylemleri onlarca kantonda, iş günü olmasına rağmen coşkulu ve kitlesel eylemler gerçekleştirildi. 

14 Haziran kadın grevi eylemlerinde en kitlesel bir katılım Lozan’da oldu. Eylemleri örgütleyen kadın kolektifi yürüyüşün 25 bin kişinin katılımıyla gerçekleştiğini açıkladı. Kadın grevi kentin ana caddelerinde 2 saat boyunca sloganlar, şarkılar ve marşlar eşliğinde yapıldı. Özelikle yürüyüş boyunca kolektif genç kadın gurupların attığı anti kapitalist sloganlar öne çıktı.

“Eşit iş ve ücret, eşit haklar” talebi ile gerçekleşen 14 Haziran eylemleri ayrıca bu yıl İsviçre burjuvazisinin kadınların emeklilik yaşını 65’e çıkarma tartışmaları tepkilere neden oldu. Eylemin ana talebi emeklilik yaşı üzerinden şekillendi. 14 Haziran Lozan kadın grevinde yürüyüş boyunca “Polis her yerde pislik ve herkes nefret ediyor”, “Eşit haklar için erkekler dayanışmaya” sloganları ve dövizleri vardı. Yürüyüş kolunda 7 yaşındaki Elsa Graf “Geleceğim için buradayım”, 10 yaşında Olga “Erkeklerle ayni eşit haklara sahip olmak için buradayım” dövizleri taşıdı.

Lozan yürüyüşü, St-François Katedrali’nden saat 18.00 de başlayarak ve iki saat süren bir yürüyüşle, Riponne Meydanı’na kadar sürdü. Eylemde 14 Haziran’ın önemi ve İklim sorunu üzerine konuşmalar yapıldı.

***

İsviçre’de 1991 yılında “eşit iş ve haklar” talebiyle bir kadın eylemi gerçekleştirildi. 28 yıl sonra 2019 14 Haziran’ında İsviçre’nin tüm kantonlarında yüzbinlerce kadın bu talepler için yeniden sokağa çıktı. Eylemler coşkulu, kitlesel ve anti-kapitalist sloganlarla gerçekleşti ve 14 Haziran kadın hareketi dünyanın birçok ülkesinden ilgi ile izleniyor.

Kızıl Bayrak / Lozan