“Kadınlar belediyelere daha rahat giriyor”

Hakkari, Yüksekova ve Van’da yaptıkları gözlemleri aktaran bir grup feminist “Bu illerde kadınların mücadelesiyle eşit, özgür bir yaşam örülmeye çalışılıyor” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 19 Temmuz 2024
  • 11:30

6-7 Temmuz’da Hakkari ve ilçesi Yüksekova ile Van’ı ziyaret eden bir grup feminist, izlenimlerinin yer aldığı raporu açıkladı.

Beyoğlu’nda bulunan Feminist Mekan’da düzenlenen basın toplantısında raporu feministler adına Selin Top ve Betül Topkaya konuştu. Amaçlarının kayyım politikalarının öncelikle kadın kazanımlarına dönük saldırılarını görmek, ortak bir mücadele zemininin imkanlarını oluşturmak olduğunu ifade edildi.

Kayyım yönetimindeki kentlerin tamamen bir erkek alana dikkat çekilen açıklamada şunlar denildi:

“Yüksekova Belediyesi kazanıldıktan sonra en belirgin değişiklik, kadınların belediye binasına özgürce girip çıkmaya başlamış olması. Kadın eşbaşkan ve kadın meclis üyelerini gören diğer kadınlar, taleplerini daha rahat dile getiriyor. Yüksekova’da kayyım belediyesi ne halka ne de kadınlara dönük çalışma yürütmüş. Şu anda tamamı DEM Parti’li 25 belediye meclisi üyesi var, 7’si kadın. İlçe nüfusuna göre 19 birim belirlenmiş ve kadın birimi yok. Kadın yaşam evleri, psikolojik destek hattı, kadın birimi açılması gibi planları var 5 yıl içerisinde.”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Burada da kayyım, belediyeyi milyonlarca lira borçlandırmış. Kadroların çok büyük kısmı AKP yandaşı, liyakat yok, işe gelmeden maaş alanlar var. Birçok korucu toplu ulaşım, temizlik gibi birimlerde çalışıyor gibi gösterilerek çift maaş alıyor. Kayyım varken bütçeden kesilmeyen borçlar, eşbaşkanlar göreve başladığında İller Bankası tarafından kesilmiş (25 milyon TL bütçenin 9 milyonu kesilmiş ve işçi maaşlarına dahi yetmiyor.) Seçilmiş eş başkanlar sadece iki ay görevde kalabildi fakat bu iki ayda bile belediyede kadın eş başkan ve kadın meclis üyeleri olmasının verdiği rahatlıkla belediye binasına kadınlar gelip gitmeye, gelenlerin yaklaşık yüzde 90’ını kadınlar oluşturmaya başlamış. Bir yandan kendi anadilinde taleplerini dile getirmenin de verdiği bir güven oluşmuş”

Van’da da belediyenin önümüzdeki sürece dair planları arasında kadın ekonomisini daha eşitlikçi geliştirme, kadın istihdamını artırma, kadın akademileri açma, kadına karşı şiddete karşı çalışmaların olduğu belirtilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“Kadınların başvurabileceği şiddet hattının yanında dinlenme evleri, kamusal mekanlar, akademiler kayyım yönetiminde kapatılmışken yeni belediye ile tekrar açıldı. Jin Kart uygulamaya geçti ve sadece il merkezinde değil, ilçelerde uygulamak için de çalışmalara başlanmış. Daha önceki raporumuzda da bahsettiğimiz bu uygulama, eş başkanlık olan hemen tüm illerde planlanıyor ve kadını anneliğe indirgeyerek çıkarılan ‘anne kart’a kıyasla daha ileri olan ortak bir uygulama”