Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) koronavirüs salgınını pandemi ilan etmesinden altı ay sonra, pandemi dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. Artan vaka sayıları sadece enfekte olan insanların hayatını tehdit etmiyor. Pandemiden bir bütün olarak dünya halkları ekonomik, sosyal ve siyasal olarak etkileniyor. Birleşmiş Milletler'in yaptığı açıklamaya göre Covid-19'un etkisiyle yıl sonuna kadar 265 milyon kadar insan açlıkla karşı karşıya kalacak.
Pandeminin çok yönlü etkileri insan yaşamını kıskaca alırken vaka sayılarındaki artış da endişe veriyor.
Hindistan'da resmi olarak doğrulanmış enfeksiyon sayısı beş milyonu aştı ve ABD'den sonra dünyanın en yüksek ikinci vaka sayısına ulaştı. Hindistan'da günde yaklaşık 100.000 vaka kaydediliyor. Hükümet ise ekonomiyi canlandırmak için kısıtlamaları kaldırmaya devam ediyor.
Latin Amerika'da ise bugüne kadar 130.000'den fazla ölümle Brezilya en yüksek ölüm sayısına sahip. Ayrıca, Brezilya dünyanın en yüksek üçüncü vaka sayısı (4 milyon) olan ülke. Bölgede yeni teyit edilen vakalar, yakın zamanda yarım milyondan fazla enfeksiyon kaydeden onuncu ülke olan Arjantin'de de artıyor.
Orta Doğu'da virüsten en ağır etkilenen ülkelerin başında İran geliyor. Ölü sayısının resmi olarak yaklaşık 24.000 olduğu ifade edilse de gerçek rakamların bu sayının iki katından fazla olduğu tahmin ediliyor. Komşu Irak'da da vakalarda bir artış görüldü.
Endonezya'da vakalar artmaya devam ediyor ve ülke 9.000'den fazla ölüm kaydetti. Bu rakam Güney Doğu Asya'daki en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti.
Afrika kıtasında salgının gerçek boyutu bilinmese de bir milyondan fazla doğrulanmış vaka kaydedildi. Test oranlarının düşük olduğu bildiriliyor. Güney Afrika ve Mısır'ın ise kıtada şimdiye kadar kaydedilen en yüksek vaka sayılarını gördükleri bildiriliyor.
Avrupa kıtası da virüsün endişe verici düzeyde arttığı yerlerden. WHO'nun Avrupa ofisinin genel müdürü Hans Kluge, Covid-19'u "uzun kuyruklu bir kasırga" ya benzetti ve gençler arasında artan vakaların hastalığı daha savunmasız yaşlı insanlara yayabileceği konusunda uyardı. Avrupa'da yerel düzeyde karantina uygulamaları bulunuyor.
İsrail ise son günlerde rekor sayıda günlük vaka kaydettikten sonra ikinci genel karantinayı başlatan ülke oldu.
ABD, dünya toplamının beşte birinden fazlasına tekabül eden rakamlarla yaklaşık yedi milyon koronavirüs vakası kaydetti. Temmuz ayında günlük vaka sayısında artış görüldü. ABD, yaklaşık 200.000 ölümle dünyanın en yüksek ölü sayısına sahip ülke durumunda.
Vaka sayılarının yeniden yükselişe geçtiği diğer ülkeler arasında Peru, Güney Kore ve Avustralya yer alıyor.
Kaynak: BBC News