Son 24 saatte ise koronavirüs sebebiyle 5 bin 500 kişi hayatını kaybetti. Dünya genelinde ölü sayısı 917 bin 417’ye yükselirken İsrail, yeniden karantina önlemleri alan ilk ülke oldu.
The Guardian'da yer alan habere göre; en fazla vaka artışı Hindistan, ABD ve Brezilya’da görüldü. Hindistan’da 94 bin 372, ABD’de 45 bin 523 ve Brezilya’da 43 bin 718 yeni vaka tespit edildi. Hindistan ve ABD’de 1000’in üzerinde can kaybı görülürken Brezilya’da 874 kişi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Dünya çapında 28 milyondan fazla vaka tespit edildi, bunun yarısı Güney ve Kuzey Amerika’da görüldü.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, Pazar günü küresel koronavirüs vakalarında 24 saatte 307.930 artış ile günlük rekor artış yaşandığını bildirdi.
İsrail'de ikinci genel karantina Cuma günü başlıyor
İsrail'de Netanyahu'ya yönelik öfkenin dinmediği eylemler artan yükselen vaka sayılarından hükümet sorumlu tutuluyor. İsrailli emekçilerin baskısı sonucu dün kabinede oylanan karar ile ikinci genel karantina uygulaması hayata geçirilecek. Bu karar ile İsrail, dünya üzerinde ikinci genel karantinayı uygulayacak olan ilk ülke oldu. Karantina Cuma günü başlayacak ve üç hafta sürecek. Dini tatil sezonuna denk gelen karantinada İsraillilerin hareket alanı evlerinin 500 metre yakınında olmak kaydı ile sınırlı olacak. Ancak ülkede fabrikalar çalışmaya devam edecek. İşyerlerine seyahat karantina kapsamında bulunmuyor.
“Gelecek pandemiye hazırlamak için kişi başına 5 dolar harcanmalı”
Öte yandan DSÖ'nün eski bir başkanına göre, önümüzdeki beş yıl içinde küresel sağlık güvenliği için, gelecekteki bir “felaket” salgınını önlemek adına kişi başına yıllık 5 Amerikan doları harcamak gerekiyor. * Küresel Hazırlık İzleme Kurulu (GPMB) Eşbaşkanı Gro Harlem Brundtland, dünyaya milyarlarca dolara mal olacak bu hazırlığın Covid-19'a verilen 11 trilyon dolarlık yanıta göre büyük bir tasarruf olacağını ifade etti.
Bruntland, pandemiyi önleme ve müdahaleyi ciddiye alma ve buna öncelik verme konusunda toplu bir başarısızlık olduğunu belirterek “Hepimiz bedelini ödüyoruz” dedi.
GPMB yönetim kurulunun yayınladığı rapora göre güçlü bir liderlik, dayanışma ve kolektif küresel eylem olmadığı takdirde başka bir pandeminin “kesinlikle” geleceği ifade ediliyor. Raporun önsözünde “Her yerde meydana gelen bir şokun her yerde felakete dönüşebileceği, artan milliyetçilik ve popülizmin ortak barış, refah ve güvenliğimizi baltaladığı bir dünya yarattık” denilerek “Bulaşıcı hastalıklar bölücülükten beslenir ve toplumdaki bölünmeler ölümcül olabilir” ifadeleri yer aldı.
*Maliyet hesaplamaları, McKinsey&Company'in önümüzdeki beş yıl içinde pandemiye hazırlanmak için ortalama yıllık maliyetlerin kişi başına 4,70 dolara eşit olacağına ilişkin tahminlerine dayanıyor.