İsrail zindanlarında Filistinli tutsaklara “korona işkencesi”

Hapishanelerde onlarca kişinin enfekte olduğuna dair haberlere rağmen tutsakları serbest bırakmayan İsrail rejiminin, izolasyon ortamından yararlanarak, tutsaklar üzerindeki şiddetti arttırdığı belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Nisan 2020
  • 10:30

Koronavirüs salgınının yayılmasına karşı alınan önlemler kapsamında İsrail’e giriş-çıkışlar haftalar önce yasaklandı. Bu yasaktan en çok etkilenenler Filistinli tutsaklar oldu. Zira yasak gerekçesiyle hem ailelerin hem avukatların İsrail’e girişi engelleniyor. Bu ise tutsaklar için tam bir izolasyona dönüştü.

Koronavirüs salgını yayılmaya başladığında harekete geçen tutsak yakınlarının ve tutsaklarla dayanışma örgütlerinin “Tutsaklar serbest bırakılasın” talebi siyonist İsrail rejimi tarafından reddedildi. Hapishanelerde onlarca kişinin enfekte olduğuna dair haberlere rağmen tutsakları serbest bırakmayan İsrail rejiminin, izolasyon ortamından yararlanarak, tutsaklar üzerindeki şiddetti arttırdığı belirtildi.

Zindanlarda durum bilinmiyor

Al-Mayadeen sitesine bilgi veren Filistinli kaynaklar, İsrail’in cezaevleri içinde de bölümler arası izolasyon uyguladığını, bundan dolayı tutsakların durumu hakkında net bilgilere ulaşılamadığını belirttiler. İçerideki izolasyon Filistinli Mahkum Hareketi’nin cezaevlerinin genel durumu hakkında ortak bir açıklama yapmasını da olanaksız kılıyor. Her an tutuklanma tehdidi altında bulunan Filistinli hukukçular da siyonist rejimin pervasızlığına müdahale etme imkanlarından yoksun bırakılıyor.

İsrail zindanlarında olup bitenler hakkında suskun kalan Kızıl Haç teşkilatını eleştiren Filistinli insan hakları savunucuları, suskunluğun siyonistlerin daha azgın bir tutum almalarına neden olduğunu belirtiyor. Zindanlarda olup bitenler hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılamasa da yansıyan haberler kaba şiddetin yaygınlaştırıldığına, aralarında 18 yaşından küçük çocukların da bulunduğu çok sayıda tutsağın hücrelere kapatıldığına dair bilgiler içeriyor.

50 tutsağa koronavirüs ulaştı

Dışarıya ulaşan sınırlı bilgilere göre, kadın-erkek 50 tutsağa koronavirüs bulaştı. Enfekte olan tutsakların tedavilerinin savsaklandığı, diğer tutsaklarla aynı ortamda tutuldukları ifade ediliyor. Bu arada İsrail cezaevleri idaresinin kantinlerde satılan malzemelere sınırlama getirdiği bildirildi. Temizlik ve hijyen maddeleri satışının koronavirüs salgını yayılırken yasaklanması, siyonist rejimin kirli niyetleri hakkında fikir veriyor.

“Koronavirüs ile öleceksin”

Yakında serbest kalan Bir Zeit Üniversitesi öğrencilerinden Kais Al-Hatib’in Al Mayadeen’e anlattıkları, İsrail zindanlarındaki durum hakkında fikir veriyor. İşgal altındaki Yafa şehrinde bir işkence merkezinde sorgulanan Al-Hatib, “koronavirüs ile öleceksin” tehditlerine maruz kaldığını anlattı. Tek kişilik hücrede tecrit edildiğini anlatan Al-Hatip, koşulların çok ağır olduğunu belirtti.

Tutsaklar açık grevine başlayabilir

Siyonist rejimin cezaevlerinde uyguladığı keyfi zorbalığı sürdürmesi durumunda tutsakların yeni bir açlık grevine başlayabileceği belirtildi. Koronavirüs salgını devam ederken İsrail’in tutsaklar üzerindeki baskıyı arttırmasına tepki gösteren Filistinli yetkililer, Kızıl Haç’ın uluslararası anlaşmalara uyması için İsrail rejimine baskı yapmasını talep ettiler.