BM’den siyasi tutsaklar için koronavirüs çağrısı

Koronavirüs nedeniyle en riskli yerler arasında yer alan zindanlardaki siyasi tutsaklar için BM bile sessiz kalamadı. Tutsakların bırakılmaları için devletlere çağrı yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Mart 2020
  • 22:51

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle açıklama yaptı. Bachelet, koronavirüsün en çok vurduğu kalabalık zindanlara dikkat çekerken, bakımevleri ve psikiyatri hastanelerinin yanı sıra, hapishaneler ve göçlere karşı kurulan geri gönderme merkezi adındaki toplama kamplarının durumuna da işaret etti.

Hapishanelerdeki kalabalıkların azaltılması gerektiğini vurgulayan Bachelet, şunları söyledi: “Bugün hükümetler siyasi mahkumlar ve sadece eleştirel veya muhalif görüşlerini ifade ettiği için gözaltına alınanlar da dahil olmak üzere yeterli yasal dayanak olmadan gözaltına alınanları serbest bırakmalıdır.”

Dünyanın dört bir yanında sermaye devletleri burjuvaziyi koruma ve sistemi ayakta tutma telaşına düşmüş durumdalar. Açık bir tehdit olarak gördükleri siyasi tutsakları salgın sürecinde yok sayıyorlar. Birçok ülkede hapishanelere yönelik koronavirüs düzenlemesi yapılırken adli suçlardan yatan hırsızlara ve tecavüzcülere serbest kalma imkanı sağlanıyor, siyasi tutsaklarsa bırakılmıyor. BM’nin çağrısı, tamamen göstermelik bir insani kurum olarak işletilen yapının, açıklamayla sınırlı kalacak bir adımından ötesi değildir. Zira BM’nin savaş çığırtkanlarının gerekçelerini meşrulaştırmak dışında bir karar alacak gücü ve yaptırım yetkisi yoktur. Dünya ezilen halkları ya da işçi sınıfının çıkarları onun sınırlarını fazlasıyla aşıyor. Emperyalistlerin elindeki bir kurum olarak BM, göstermelik açıklamalarıyla yalnızca demokrasi oyununa ortak oluyor.

Anadolu Ajansı’ndan manipülasyon

Devletin haber ajansı haberi hükümete destek için okuyup yorumladı. Anadolu Ajansı Bachelet’in açıklamasını haberleştirirken, hükümet muhalifliği vurgusunu ve siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısını atlayıp, genel olarak sadece “mahkum sayısını azaltma” önerisi gibi sundu. AKP’nin adli mahkumları bırakma tasarısını BM’nin de istediği bir şeymiş gibi yansıtmaya çalıştı. Tecrit politikasıyla birleşen salgın önlemlerinden görüş kısıtlamasına da değinen AA, Bachelet’in aynı konudaki yasal düzenleme hatırlatmalarını, bunun tutsaklar üzerinde yaratabileceği etkiye karşı alternatif adımlar atılmasına ilişkin uzun açıklamasını geçiştirdi.

Sermaye hükümetinin siyasi tutsakları bırakmak bir yana daha da ağır tecrit koşullarına zorladığı, devrimci tutsakların dezenfektan malzemeleri gasp ettiği bir dönemde böylesi bir haberi sansürleyen AA, manipüle ederek rolünü oynadı.