Marmara Hapishaneleri Covid-19 raporu

ÖHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu yayınladığı “Marmara Hapishaneleri Güncel Covid-19 Salgın Raporu”nda, siyasi tutsakların da derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Nisan 2020
  • 15:46

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şube Hapishane Komisyonu, “Marmara Hapishaneleri Güncel Covid-19 Salgın Raporu”nu yayınladı.

Hapishane ziyaretleri ve tutsak yakınlarıyla görüşmelerle hazırlanan rapor, Covid-19 (Koronavirüs) salgını başladıktan sonra hapishanelerdeki durumu aktarıyor.

Raporda 14 Nisan’da mecliste kabul edilen infaz düzenlemesinde yapılan ayrımcılığa son verilip siyasi tutsakların da derhal serbest bırakılması istendi.

‘Sosyal mesafenin hapishanede sağlanması imkânsız’

Salgının yayılmasını egellemedeki en etkin uygulama olan sosyal mesafenin hapishanelerde imkansızlığı şu ifadelerle aktarıldı:

“Siyasi mahpuslar açısından fazlasıyla kalabalık olan Türkiye hapishaneleri, koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek için gerekli sosyal mesafenin uygulanmasını imkânsız kılmaktadır.”

Covid-19 hapishanelerde

Raporda, 5 açık hapishanede toplam 17 tutuklunun koronavirüs testinin pozitif çıktığına, bunlardan 3’ünün yaşamını yitirdiklerinin Adalet Bakanı tarafından açıklandığına dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

“Her ne kadar Bakanlık tarafından salgının kapalı hapishanelerde görülmediği açıklanmışsa da Tarsus T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutuklu bulunan Mardin Mazıdağ Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın koronavirüs testi pozitif çıktığı için tahliye edilmiştir. Yine Bafra Hapishanesinde tutuklu bulunan M.Y.’nin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanmıştır. Şakran Kadın Hapishanesi’nde 2 mahpusun karantina koğuşunda kaldığı, hapishaneye gelen doktorların ve bazı infaz koruma memurlarının koronavirüs testinin pozitif çıktığı öğrenilmiştir. Türkiye genelinde birçok kapalı hapishanede mahpusların koronavirüs belirtileri gösterdiği, ancak bunlara yönelik hiçbir önlem alınmadığı bilinmektedir

Silivri Hapishanesi, Silivri 5 No’lu L Tipi Hapishanesi, Metris R Tipi ve Metris 1 No’lu T Tipi Hapishaneleri,  Kandıra 1 No’lu ve 2 No’lu F Tipi Hapishaneleri,  Kandıra 2 No’lu F Tipi Hapishanesi, Gebze Kadın Hapishanesi, Bolu Hapishanesi,  Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi Hapishaneleri,  Tekirdağ 2 No’lu T Tipi, Edirne Hapishanesi, Maltepe  2 No’lu L Tipi Hapishanesi, Bakırköy Kadın Hapishanesi,  Bandırma  2  No’lu T Tipi ve Ümraniye hapishanelerinin değerlendirildiği raporda, hapishanelerde yeterince önlem alınmadığı, alından önlemlerin ise uygulanmadığı ifade edildi.

Raporda son olarak yaşam hakkı için ayrımsız tahliye talep edilerek şunlar ifade edildi:

“Bu noktada hiçbir ayrım yapılmaksızın Anayasada yer alan temel haklardan olan eşitlik maddesinin uygulanması ve tüm mahpusların sağlık ve yaşam hakkı teminat altına alınarak, hapishanelerden tahliyeleri gerekmekte ve bu tedbirlerin aciliyetinin gereği yerine getirilmelidir.”