Bafra ve Şakran hapishanelerinde koronavirüs

Bafra Hapishanesi’nde 70 yaşındaki mahpus Mehmet Yeter’in geçtiğimiz hafta yaşamını yitirme nedeninin koronavirüs olduğu söylenirken, Şakran’da da 2 doktorun testinin pozitif çıktığı iddia ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Nisan 2020
  • 23:50

Koronavirüse karşı önlemlerinin esası sermayeyi kurtarmak ve korumak olan AKP iktidarının açıkladığı sayılar tartışılmaya devam ediyor. Şeffaflık iddialarını baştan beri ortaya atan fakat bir türlü güven vermeyen AKP iktidarı hapishanelerde de hem mahpusları ölüme terk ediyor hem de sayıları gizliyor. Buna karşın salgının hapishanelerde etkisini gösterdiğine dair bilgiler geliyor. 

Bafra Hapishanesi’nde geçtiğimiz hafta bir mahpusun yaşamını yitirmesinin nedeninin koronavirüs olduğu öne sürüldü. İddia, savcılığın mezalıklar müdürlüğüne yazdığı yazı üzerinden ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinden Kübra Köklü’nün haberine göre Bafra Hapishanesi’nde tutuklu bulunan ve şeker hastası olan Mehmet Yeter’in, sağlık sorunları nedeniyle 16 Mart’ta 19 Mayıs Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildiği ve 23 Mart tarihinde sol bacağının kesildiği öğrenildi. 26 Mart’ta hastaneden taburcu edilerek bu kez de Samsun T Tipi Hapishanesi’ne gönderildi.  Hapishanede fenalaşan Mehmet Yeter tekrar kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. 

Cumhuriyet savcısı tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, “Mehmet Yeter isimli hükümlü Covid-19 hastalığına bağlı nedenlerden dolayı vefat etmiştir. Kişinin ailesine ulaşılamamıştır. Şahsın bulaşıcı salgın hastalık sebebiyle vefat etmiş olması sebebiyle morg gibi ortak sağlık kullanım alanlarında uzun süre bekletilmesinin toplum sağlığının riske sokması ve bulaşıcı hastalık yayılma riskinin artması sebebiyle gerekli önlemler alınarak bekletilmeden talimatın tarafınıza ulaşmasıyla kişinin defin edilmesi rica olunur” ifadelerine verildi.  

Mehmet Yeter’in cenazesi, savcılığın yazısının ardından Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri tarafından toprağa verildi. 

Aileden tepki

Mehmet Yeter’in oğlu Ferhat Yeter, babasının öldüğü bilgisinin Hapishane yönetimi tarafından kendisine bildirilmediğini söyleyerek “Ölümünün üzerinden 5 gün geçmesine karşın hiçbir şekilde ne Samsun Cezaevi kurumu ne de herhangi bir kurumdan tarafımıza haber verilmeden defin işlemi gerçekleştilmiştir. Ölüm haberini önceki gün bir mahkumun beni aramasıyla öğrendim” dedi. Babasının ölümünü araştıran Ferhat Yeter, “Bacağının kesilmesinden tekrar cezeavine götürülüyor. İnsanlarla temas ettikten sonra fenalaşıyor ve tekrar hastaneye sevk edildiğinde yaşamını yitiriyor” dedi. Yeter savcılığın yazısına karşın hastane görevlilerinin babasına yapılan 3 testin negatif çıktığını söylediğini kaydetti.  

Şakran’da 2 doktorda korona çıktı

Öte yandan İzmir Şakran Hapishanesi’nde 2 doktorun koronavirüs testinin pozitif çıktığı öğrenildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir şubelerinin yaptığı ortak yazılı açıklamada cezaevlerinden gelen bilgilerin kaygı verici olduğu ifade edildi. Cezaevinde ikinci bir hekimin de koronavirüs bulgusu ön tanısıyla hastanede tedavi altına alındığı bilgisi verilen açıklamada, “Özel olarak Şakran Cezaevi, genel olarak da tüm cezaevlerine yönelik her düzeydeki önlemlerin hızla alınması gereğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu önlemlerin başında, hekimlerin temas ettiği tüm tutukluların ve personelin en uygun koşullarda karantinaya alınması, testlerinin derhal yapılması ve önlemlerin en uygun şekilde sağlanması gelmektedir” ifadelerine yer verildi.

Ege Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Ege TUHAY-DER) Eşbaşkanı Ahmet Ertaş da, tutuklu yakınlarının cezaevi doktorunun bir hafta önce bütün koğuşlara giderek hasta tutuklularla temasta bulunduğu konusunda bilgi verdiklerini belirterek, acilen gereken önlemleri alması gerektiğini dile getirdi.