Rusya’dan Filistin-İsrail arasında arabuluculuk önerisi

İsrail Batı Şeria’daki yerleşimlerin bir bölümünü ve Ürdün Vadisi’ni ilhak etme planına hız verirken, Rusya’dan Filistin ile İsrail arasında arabuluculuk önerisi geldiği belirtiliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Mayıs 2020
  • 12:29

Trump destekli Siyonist hükumetin Filistin topraklarındaki işgali derinleştirmeye yönelik hamleleri devam ederken, farklı emperyalist merkezler de gelişmelerin seyrine bağlı olarak sürece müdahale etmeye hazırlanıyor.

ABD ve Siyonistlerin imzacısı oldukları uluslararası sözleşmeleri hiçe sayarak tek yanlı hareket etmesine tepki gösteren AB ve Rusya gibi emperyalist odaklar, Ortadoğu’daki gelişmelerde rol almak için kendilerine manevra alanı açmaya çalışıyor

Öte yandan, Siyonistlerin Batı Şeria’nın ilhakı yönündeki işgal politikalarını sürdürmesiyle birlikte Filistin yönetiminin “ABD ve İsrail’le tüm anlaşmalar iptal” çıkışının yankıları da sürüyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimlerin bir bölümünü ve Ürdün Vadisi’ni ilhak etme planına karşı uluslararası destek arayışına hız verirken, Rusya’dan arabuluculuk önerisi geldiği belirtiliyor.

Filistin’in Moskova Büyükelçisi Abdulhafız Nevfel, Abbas’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Filistin-İsrail sorunlarının çözümü için Moskova’da uluslararası bir konferans düzenleme talebinde bulunduğunu söyledi. Ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un İsrailli mevkidaşı Gabi Ashkenazi’yle görüştüğü bildirildi.

Moskova’dan, “Rus tarafı, Ortadoğu Dörtlüsü’nün (Rusya, ABD, Avrupa Birliği, BM) diğer üyeleri ile uluslararası hukuk esasına göre doğrudan diyalog aracılığıyla İsrail ve Filistin arasında barış sürecinin yeniden başlatılmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı” açıklaması yapıldı.

Filistin yönetimi ise CIA ile bilgi paylaşımına da son verildiğini duyurdu. Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, “CIA yetkililerine, yaptığımız anlaşmanın artık yürürlükte olmadığı 48 saat önce haber verdi” dedi.

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi üyesi 4 Batılı ülke Fransa, Almanya, Belçika ve Estonya ile eski üyelerden Polonya, İsrail ve Filistin arasında 1967 sınırları dışındaki hiçbir değişikliği tanımayacaklarını açıkladığı belirtiliyor.