Kapitalizmin dünya ölçeğinde yeni bir büyük krize yol açacağının yeni bir itirafı Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva’dan geldi. Georgieva, büyük krizin servet sefalet kutuplaşmasına paralel artan işsizlik nedeniyle gerçekleşeceğini belirtti.
Peterson Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nde konuşan Georgieva, son 20 yılda gözlemlenen ülkeler arası eşitsizliğin azalmasına rağmen her ülkedeki eşitsizliğin artarak servet-sefalet uçurumunun derinleştiğini vurguladı.
İngiltere’deki yüzde 10’luk burjuvazinin, nüfusun en yoksul yarısının toplam varlığına denk düşen zenginliği kontrol etmesini vurgulayan Georgieva, benzer bir durumun Almanya ve Fransa gibi Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) diğer ülkelerinin yanı sıra ABD, Avustralya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde de gözlemlendiğine dikkat çekti.
Georgieva konuşmasında, 19. yüzyılın sonunda ABD başta olmak üzere kapitalist ekonomilerin hızlı büyümesi dönemini, 1920’li yıllarda 1. Emperyalist Paylaşım Savaşı sonrasında emperyalist ülkelerdeki ekonomik gelişim dönemini ve bunun sonrasında 1929’da borsaların çöküşüyle su yüzüne çıkan büyük bunalımı kast ederek “Bu kaygı verici eğilim, teknolojik gelişim ve entegrasyonun ilk önce Yaldızlı Çağ’a daha sonra Kükreyen Yirmili’ye ve son olarak da Büyük Buhran’a yol açan 20. yüzyılın başlarındaki durumu hatırlatıyor” dedi.