İLO: 50 Milyon insan kölelik koşulları altında yaşıyor

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM), "Modern Kölelik Üzerine Küresel Tahminler Raporu" yayınlandı. Rapor, zorla evlendirme ve zorla çalıştırma ile ilgili veriler paylaşıyor ve dünya çapında yaklaşık 50 milyon insanın çağdaş kölelik içinde yaşadığını açıklıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Eylül 2022
  • 08:00

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM), “Modern Kölelik Üzerine Küresel Tahminler Raporu” yayınlandı. Rapor, zorla evlendirme ve zorla çalıştırma ile ilgili veriler paylaşıyor ve dünya çapında yaklaşık 50 milyon insanın çağdaş kölelik içinde yaşadığını açıklıyor. Verilere göre 28 milyonunun zorunlu çalışmaya tabi tutulduğu ve 22 milyonunun da zorla evlendirildiği tespit edildi.

Çağdaş kölelik koşullarında yaşayan insan sayısının son 5 yılda önemli ölçüde arttığına dikkat çeken rapor, 2021’de bu rakamın 2016’ya kıyasla 10 milyon arttığını belirtiyor. Rapor, modern köleliğin dünyanın hemen her ülkesinde yaşandığını ve herhangi bir dini veya etnik kökenle sınırlı olmadığını vurgularken, zorla çalıştırma ve evlilik olaylarının en az yüzde 52’sinin orta ve yüksek gelirli ülkelerde gerçekleştiğini bildiriyor.

Rapora göre, zorla çalıştırma olaylarının yüzde 86’sı özel sektörde meydana gelirken, yüzde 14’ü de kamu sektöründe gerçekleşiyor. Kadınların ve kızların ticari cinsel sömürüsü, tüm zorla çalıştırma vakalarının %23’ünü ve diğer sektörler için %63’ünü oluşturmaktadır. Ticari cinsel sömürüden etkilenen tüm kişilerin neredeyse %80’ininin kadın veya kız çocuğu olduğu vurgulanıyor. Zorla çalıştırmadan etkilenen hemen hemen her sekiz kişiden biri çocuktur (3,3 milyon), bunların yarısı ticari cinsel sömürüye maruz kalmaktadır.

2021’de tahminen 22 milyon insan zorla evlendirildi. 2016 tahminleriyle karşılaştırıldığında, 6,6 milyon artış olduğu görülüyor. Özellikle 16 yaş ve altı çocukları içeren zorla evlendirmelerin gerçek sayısının mevcut tahminlerden daha yüksek olduğu düşünülüyor. Zorla evlendirmelerin büyük çoğunluğu (%85’ten fazlası) aile baskılarından kaynaklanmaktadır. 2016 ile 2021 yılları arasında 6,6 milyon insanın zorla evlendirilmesiyle dünya genelinde zorla evlendirmelerin önemli ölçüde arttığı görülmektedir.

Göçmenler özellikle zorla çalıştırma tehdidi altında bulunuyor. Rapor, göçmenlerin diğer gruplara kıyasla zorla çalıştırmaya karşı üç kat daha savunmasız olduğunu belirtiyor. IOM Genel Direktörü Antonia Vitorino, bugünkü köleliğin büyük bir kısmını göçmenlerin oluşturduğuna dikkat çekiyor.