"2021 yılı Türkiye insan hakları ihlalleri raporu"

İHD Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında 2021 yılı hak ihlalleri raporu kamuoyuna açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ekim 2022
  • 16:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında 2021 yılı hak ihlalleri raporu kamuoyuna açıklandı.

Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan “Kalıcı OHAL rejimi altında insan hakları savunucularına yönelik baskılar artmasına rağmen insan hakları ve demokrasi mücadelesi kararlılıkla devam etmektedir” vurgusu yaptı.

Raporun sunumunda şu ifadeler yer aldı:

“Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 25 Nisan 2017’de Türkiye’yi yeniden siyasi denetime tabi tutması ile ilgili süreç 2021 yılında da devam etmiştir. Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları sorunlarının büyüklüğü karşısında AİHM’in göstermiş olduğu tutum ibret vericidir. Demirtaş ve Kavala davaları ile sınırlı olarak verilen ihlal karalarının gereği bile yapılamamıştır. Hukukun üstünlüğü ilkesinden uzaklaşan AİHM’in kendisine dava gelmemesi için sürekli olarak Türkiye’deki Anayasa Mahkemesi’ni işaret etmesi insan hakları değerlerinin korunmasında yaşanan aşınmayı çok net olarak ortaya koymuştur. AİHM’in, Kavala dosyasında Türkiye aleyhine ihlal prosedürü kapsamında bir kez daha ihlal kararı vermesine karşın, AK Bakanlar Komitesi’nin süreci yavaştan alması insan haklarının korunmasında verilen tavizlere bir yenisini göstermiştir. Bunun yanı sıra Anayasa Mahkemesi’nin özellikle “devletin milli güvenlik politikaları” konusunda insan haklarından yana karar üretmediği ve olumsuz bir tutum içerisinde olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle OHAL KHK’ları hususundaki olumsuz tutumu insan haklarının korunmasında etkili bir mahkeme olmadığını ortaya koymuştur. OHAL sona erdikten sonra yasalaşan OHAL KHK’ları ile ilgili 2019 yılında kısmi bazı iptal kararlarının verilmeye başlanması ve bu tutumun 2021 yılı boyunca sürdürülmesi ise umut verici olarak değerlendirilebilir.”