"Emekçiler krizden nasıl çıkacak?"

Yol TV'de Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Kaldıraç Hareketi ve İşçi Hareketi Koordinasyonu'nun katılımı ile "Emekçiler krizden nasıl çıkacak?" başlıklı program gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ağustos 2022
  • 13:15

Yol TV’de Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Kaldıraç Hareketi ve İşçi Hareketi Koordinasyonu’nun katılımı ile “Emekçiler krizden nasıl çıkacak?” başlıklı program gerçekleştirildi.

“Her Hafta” programının bu haftaki konukları Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu adına Murat Yıldırım, Kaldıraç Hareketi adına Kutay Soybil ve İşçi Hareketi Koordinasyonu adına Nurseli Gözüaçık işçi sınıfının mücadelesini değerlendirdi. Dünyada ve Türkiye’de ekonomik krizin işçi ve emekçiler üzerindeki etkisinin örneklendiği programda işçi sınıfının direnme eğiliminin arttığına dikkat çekildi. BDSP temsilcisi konuya ilişkin konuşmasında ekonomik krizin Türkiye’ye özgü yanlarına ve işçi sınıfı üzerinde yarattığı tahribata değinerek işçi eylemlerinin “ücret” sınırlarında kaldığı ve bunun aşılması için güçlü bir sınıf hareketi çabasının önemini vurguladı.

Öncü kuşak tartışması üzerine söz alan BDSP temsilcisi şunları ifade etti:

“Birçok direnişte öne çıkan arkadaşlarımız var, öncü işçiler de var. Ama bunu bir kuşak olarak ifade edebileceğimiz genişlikte değil. Hareketin nabzını tutabilecek, deneyimleri taşıyabilecek, ücret sorununa üretim-bölüşüm ilişkileri sorunundan doğru cevap verebilecek, en ufak sosyal-ekonomik talepleri bile bu eksende örgütleyebilecek, öncülük yapabilecek ve odak haline gelecek bir kuşağın yokluğu sorunu. Yaratılabilmesi için uygun bir zemin söz konusu.”

Öncü kuşağın oluşmasında sendikalarda süren hâkim bürokratik anlayışın engelleyici rolüne değinen BDSP temsilcisi ilerici-devrimcilere düşen role vurgu yaptı.

Programda ekonomik krizde işçilerin mücadelesi, işçi eylemlerinde öncü yetişiyor mu, işçi direnişlerinde sonucu ne etkiliyor, ne yapmalı vb soruları üzerinden kalıcı örgütlenmeler, direniş ve örgütlenme deneyimlerin aktarılması, işçilerin çalışma koşulları, sendikaların sınıf mücadelesine etkisi, işçi mücadelelerinin siyasallaşması, fiili meşru mücadele anlayışı konuları tartışıldı.