Hindistan’da çocuklar tehlikede

Pandemiyle birlikte çocuk evlilikleri ve işçiliği artışa geçti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Eylül 2020
  • 22:40

Hindistan'da rekor vaka artışları gösteren pandeminin sonuçları sadece kaybolan yaşamlar olmuyor. Pandemi döneminde ülkede çocuk evliliklerin ve çocuk işçiliğin artış gösterdiği ifade ediliyor. Diğer yandan çocukların insan tacirleri vasıtasıyla çalıştırıldığı belirtiliyor.

Çocuk gelin vaka bildirimleri %17 arttı

18 yaşındaki kız çocuklarının evlenmesinin yasak olduğu Hindistan, UNICEF verilerine göre, küresel toplamın üçte birini oluşturan oranlarla dünyadaki en fazla çocuk evliliklerinin yapıldığı ülke durumunda. Ülkede her yıl 1,5 milyon kız çocuğunun evlendirildiği tahmin ediliyor. Pandemiden kaynaklı bu sayı daha da arttı. Childline, bu yıl Haziran ve Temmuz aylarında çocuk evlendirmeleriyle ilgili 'yardım' çağrılarında 2019'a kıyasla % 17 artış bildirdi.

BBC News'te yer alan habere göre, pandemi döneminde çocuk evliliklerin sayısındaki artış milyonlarca kişinin işini kaybetmesinin bir sonucu. İşsizlik ve belirsizlikten kaynaklı geçim derdi içindeki ailelerin kız çocuklarını daha varlıklı ailelere “gelin” olarak verdiği kaydediliyor.

Maharashtra eyaletindeki Kadın ve Çocuk Esirgeme Komiser Yardımcısı Manisha Biraris'e göre ise pandemiden kaynaklı düğün merasimlerinde uygulanan kısıtlamalar aileleri evlilik konusunda acele davranmaya itiyor. Yoksul aileler daha ucuz ve daha az insanın davet edildiği düğün merasimlerini “fırsat” olarak değerlendiriyor.

Çocuk evliliklerinin artmasının bir diğer sebebi ise okulların kapalı olması. Ülkede evlilik tehdidi altındaki kız çocuklarının öğretmenleri ve arkadaşları aracılığıyla yardım alabildiği kaydediliyor. Yardım çağrısında bulunan çocuklar için harekete geçen kuruluşların çoğu zaman düğünleri durdurduğu biliniyor. Ancak pandemi döneminde okulların kapanması ile evlere kapanmak zorunda kalan kız çocuklarının yardım çağrısında bulunamadığı düşünülüyor.

Çocuk işçilik arttı

Pandemi döneminden sadece kız çocukları etkilenmiyor. Ülkede çocuk işçiliğin de artış gösterdiği belirtiliyor. Çocukların çalıştırılması yasak olsa da son nüfus sayımına göre 2011 yılında Hindistan'da 260 milyon çocuğun 10 milyonunun çocuk işçi olduğu tespit edildi. Çocuk işçilik artarken çocuk işçiliğe yönelik vaka bildirimlerinde ise düşüş yaşanıyor. Yetkililer bu durumu pandemi ile iyice yoksullaşan ailelerde çocukların “gönüllü” olarak işe gitmelerine bağlıyor.

Çocukları bekleyen tek sorun bunlar da değil. Pandemi ile birlikte çocuk kaçakçılığı olaylarının arttığı da yetkililer tarafından doğrulanıyor. Çoğu durumda çocuklar çalıştırılmak için kaçakçıların eline geçiyor. Ulaşım üzerindeki kısıtlamalara rağmen, kaçakçıların yeni rotalar ve lüks otobüsler kullanarak çocukları eyalet hatlarının ötesine taşımak için güçlü bağlantı noktalarından yararlanabildiği ifade ediliyor.

NGO Center Direct'i yöneten Suresh Kumar bir krizin olmasını beklediğini söylüyor. Kumar, “Kurtardığımız çocuk sayısı geçen yıla göre iki katından fazla arttı. Köyler boşaldı ve geçtiğimiz aylarda tacirlerin güçlendiğini ve yetkilileri ve polisi zorlayan tecritten faydalandıklarını gördük” 

Suresh Kumar, ailelerin nadiren insan ticareti rapor ettiğini ve polis şikayetlerini kaydedenlerin tehdit edildiğini sözlerine ekledi.