Hintli tutsak için imza kampanyası

Hindistan'da tutsak bir öğretim görevlisi tecride karşı açlık grevini sürdürürken, uluslararası kolektifler dayanışma kampanyası başlattı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Kasım 2020
  • 23:30

Devrimci Politik Tutsaklar İçin Enternasyonalist Kızıl Kolektif, Hindistan'daki tutsak Dr. G. N. Saibaba için uluslararası kampanya başlattı. Saibaba, 21 Ekim'den beri hapishanedeki insan hakları ihlallerini kınamak ve her mahkûmun en temel hakkı olan tedavi, kitap ve mektup gönderebilme hakkı için açlık grevinde.

Delhi Üniversite'sinde öğretim görevlisi olan Dr. G.N. Saibaba, %90 engelli olmasına rağmen 2014 yılından beri Nagpur Merkez Hapishanesi'nde tutuluyor. Birçok kronik hastalığı olduğu için hapishane koşullarında hayati tehlikesi bulunan Saibaba, daha önce Yargıtay'a başvurmuş ancak Hindistan devleti koronavirüs karantina koşullarını bahane ederek bu talebi reddetmişti. 30 Nisan'da BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ve bir uzman heyeti Hindistan hükümeti yetkililerine, "ciddi şekilde kötüleşen" sağlık durumunu gerekçe göstererek Saibaba'nın derhal serbest bırakılması gerektiğini iletmişti. Fakat "Maoistlerle ilişkisi olduğu" gerekçesiyle tıbbi tahliye talebi de reddedilen Saibaba'nın, ailesinin yakınındaki hapishaneye nakli dahi yapılmıyor.

Acil servisi bile olmayan Nagpur Merkez Hapishanesi'nde Saibaba'nın gerekli tıbbi ihtiyaçları karşılanmıyor, ailesinin göndermek istediği tıbbi malzemeler kabul edilmiyor. Ayrıca arkadaşlarının ve ailesinin kendisine gönderdikleri kitap, mektup ve gazeteleri de aylardır verilmiyor. Yine Covid-19 bahanesiyle avukat görüşleri de gasp edilerek sadece telefon görüşmesine izin veriliyor.

Saibaba'nın durumu hakkında bilgi veren Devrimci Politik Tutsaklar İçin Enternasyonalist Kızıl Kolektif, bir açıklamayla destek imza kampanyası başlattığını duyurdu.

"Mektuplar ve kitaplar bir mahpusun en doğal hakkıdır" diyen kolektif, buna izin vermemenin insan hakları ihlali olduğuna dikkat çekti. Dr. G.N Saibaba’nın dış dünyayla iletişiminin kesilmek istendiğinin vurgulandığı açıklamada ayrıca şunlar ifade edildi:

"Dr. G.N Saibaba Hindistan'da insan hakları ihlallerine maruz kalan tek mahkum değil, onun gibi binlerce kişi var. Dünyanın birçok ülkesinde binlerce insan, siyasi fikirleri ve düşünceleri nedeniyle hapishanelerde tutuklanıyor, işkence görüyor ve kötü muamele görüyor. G.N. Saibaba'nın özgürlüğü dayanışma yoluyla mümkün!

G.N Saibaba'nın başlattığı açlık grevi, ancak demokratik örgütlerin ve bireylerin desteğiyle zaferle sonuçlanabilir. Demokratik örgütleri ve bireyleri, Hindistan Adalet Bakanlığı'nı ve Nagpur Merkez Hapishanesi'ni Dr. G.N Saibaba'nın ihtiyaçlarını karşılamaya zorlamaya çağırıyoruz!

Uluslararası arenadaki tüm örgüt ve bireyleri, Dr Saibaba'nın direnişini desteklemek için kendi alanlarında dayanışma kampanyaları düzenlemeye çağırıyoruz!"

Dünyanın dört bir yanında politik tutsaklar ağır tecrit altına alınıp, sağlık imkanları gasp edilerek baskı altına alınmaya çalışılıyor. Politik tutsaklarsa buna karşı açlık grevi gibi yöntemlerle direnirken, dayanışma kampanyaları onların sesini işçi ve emekçilere taşımak açısından önemli bir görev üstleniyor.