Friedrich Engels anmasına çağrı

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu olarak, ölüm yıldönümünde büyük ustayı anmak için bu bilinçle 7 Ağustos 2021 Cumartesi günü, Wuppertal-Oberbarmen’de olacağız. “Başka bir dünya”nın özlemini çeken tüm emekçileri, Engels İttifakı’nın düzenlediği anma etkinliği ve yürüyüşüne katılmaya çağırıyoruz.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Ağustos 2021
  • 11:11

İlki 2015’te, Wuppertal’de genç komünistlerin inisiyatifiyle düzenlenen ve çeşitli örgütlerin katılımıyla gelenekselleşen Friedrich Engels’i anma etkinlik ve yürüyüşünün bu yıl altıncısı yapılacak. Son yıllarda olduğu gibi bu yılki etkinlik de Engels İttifakı (BİR-KAR, DKP, MLPD, ATİF, Trotz Alledem, Linkes Forum, Kommunistischer Aufbau, Rebel, Revolutionärer Jugendbund, SDAJ) tarafından düzenliyor.

Friedrich Engels 5 Ağustos 1895’te hayata gözlerini yumduğunda, geride, yoldaşı Karl Marx’la birlikte yarattıkları ölümsüz bir eser bırakmıştı. Kendisiyle birlikte tüm ezilenlerin kurtuluşunu sağlayacak olan işçi sınıfının mücadelesine kılavuzluk eden bilimsel sosyalizm, birbirine etle tırnak gibi kaynaşmış bu iki devin ellerinde yoğruldu. Eserin inşasına ilk gençlik yıllarından itibaren başladılar ve bu çabayı son nefeslerine dek sürdürdüler. Tüm ömürleri devrimci savaşım içinde geçti. İşçi sınıfına felsefi-teorik silahların yanı sıra hala da güncel taktik yöntemler ve ilk proleter devrimci örgütleri kazandırdılar. Yaşadıkları dönemin hemen tüm devrimci savaşımlarının en ön saflarında yer aldılar. Engels’in, yoldaşı Marx’ın mezarı başında ona ithafen işaret ettiği gerçek her ikisi için de geçerliydi: Marx ve Engels her şeyden önce devrimciydiler.

Yaktıkları meşale 170 yılı aşkın bir zaman boyunca tüm dünyayı boydan boya dolaştı. Paris Komünü’nden Büyük Ekim Devrimi’ne, Çin’den Vietnam ve Küba’ya milyonlarca işçi ve emekçinin yolunu aydınlattı. Komünizm ideali, Marx ve Engels’in bu büyük eseri dünya işçi sınıfı ve emekçilerinin, ezilen halkların yegane kurtuluş umudu oldu. Sosyalist inşa deneyimlerinin başarısızlığı üzerinden gözden düşürülmeye çalışılsa da o her seferinde dünya burjuvazisinin karşısına dikilmeyi, sömürücü egemenlerin kabusu olmayı, tüm dünyadaki işçi sınıfı ve emekçi kitlelere ise umut aşılamayı sürdürdü, sürdürüyor.

Emperyalist kapitalizmin her bakımdan çıkmaza saplandığı, kendisiyle birlikte doğayı, uygarlığı ve insanlığı yok oluşa sürüklediği bir dönemde, Engels ve Marx’ın ölümsüz eseri tüm görkemiyle işçi sınıfının önünde duruyor. Kapitalist bunalımın faturalarının döne döne işçi ve emekçilere ödettirilmesi, kızışan emperyalist hegemonya kavgasının ürünü kronik bölgesel savaşlar, on milyonlarca insanın mülteciliğe itilmesi, yüzmilyonlarca insanın mahkum edildiği sefalet ve açlık, ekolojik dengenin ve iklimin altüst edilmesi ve daha nice sorun karşısında işçi sınıfı, emekçiler, ezilen halklar, kadınlar ve gençler çaresiz değil. “Doğal afet” denilerek gerçek failin gizlendiği felaketlerin, kapitalist devletlerin zavallılığını gözler önüne seren pandemi gibi musibetlerin kaynağı olan emperyalist kapitalist sistemin yegane alternatifi sosyalizmdir. İnsanın insan tarafından sömürülmediği, tüm kaynakların ve tekniğin toplumsal çıkarların hizmetinde olduğu, doğal çevreyi korumayı ve doğayla uyumlu yaşamı esas alan biricik toplumsal düzen, sosyalizmle erişilecek komünizmdir.

Marx’la birlikte Engels, işte bu düşün gerçek kılınmasının bilimsel yol, yöntem ve kaynaklarını oluşturdu. Dünyaya veda edişinin 126. yıldönümünde Engels’i anmak, onların bıraktığı ebedi meşalenin hep yüksekte tutulacağının bir ifadesidir. Devrim ve sosyalizm çağrısını ısrarla işçi ve emekçilere taşıyacağımızın ahdidir. İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu olarak, ölüm yıldönümünde büyük ustayı anmak için bu bilinçle 7 Ağustos 2021 Cumartesi günü, Wuppertal-Oberbarmen’de olacağız. “Başka bir dünya”nın özlemini çeken tüm emekçileri, Engels İttifakı’nın düzenlediği anma etkinliği ve yürüyüşüne katılmaya çağırıyoruz.

BİR-KAR