Fransa PSA’da işçi iradesi kazandı

Koronavirüs nedeniyle üretime ara veren PSA’nın fabrikalarını yeniden açma dayatması, işçi iradesi karşısında geri çekildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Mart 2020
  • 11:49

Salgına rağmen PSA Grup (Peugeot, Citroën, DS, Opel and Vauxhall) 16 Mart’taki açıklamasıyla üretime “geçici” olarak ara verdiğini duyurmuştu. Tekel, 27 Mart günü kapattığı fabrikalarını yeniden faaliyete geçirmek istiyor. Otomotiv tekelinin bu yöndeki açıklaması, işçiler tarafından tepkiyle karşılandı ve işçiler işbaşı yapmayacaklarını açıkladılar.

İşten çekilme haklarını da kullanacaklarını duyuran işçilerin kararlılığı karşısında geri adım atmak zorunda kalan PSA Grup, bugün yeniden açıklama yaparak, üretimin devam ettiği Vesoul’daki fabrikası hariç diğer üretim alanlarında faaliyetin başlamayacağını duyurdu. PSA bunun için Valenciennes fabrikasını hedefe aldı. Fakat Valenciennes’deki işçiler dayatmaya karşı dik durarak iş başı yapmama kararı aldılar. Eğer Valenciennes fabrikası açılmış olsaydı bu diğer PSA fabrikalarındaki işçileri çalıştırmak için de bir sebep olarak öne sürülecekti. Valenciennes fabrikası PSA grubunun vites kutularını üretiyor. Valenciennes’deki işçiler çalışmazsa diğer fabrikaların açılması da zorlaşacaktır.

PSA yönetiminin salgına rağmen işçilerin hayatını hiçe sayarak yeniden fabrikalarını çalıştırma planları ancak işçilerin kararlılığı karşısında boşa çıkarıldı. Grup yönetimi işçilere gönderdiği SMS ile hiçbir gerekçe ve tarih bildirmeden üretime ara verme tarihinin uzatıldığını bildirdi.

Stoksuz sözde güvenlik

Fransa’da sağlık organizasyonlarının ve hükümetin almış olduğu OHAL uygulamalarının nisan sonuna kadar devam etmesi öneriliyor. Buna rağmen PSA’nın 65 bin çalışanın hayatını hiçe sayarak yeniden çalışma kararı almasına işçilerin yanıtı, “Halkın sağlığı için çalışmamak” şeklinde oldu. PSA grubunun 31 Mart günü fabrikalarında faaliyetlerini yeniden başlatma planlarını tartışmak için 28 Mart Cuma günü gruba ait tüm fabrikalarda CSE (Sosyal ve Ekonomik Komite) işyeri personel temsilcileri, sağlık, güvenlik ve çalışma koşulları komitesi ve çalışma konseyi toplantı gerçekleştirdi. Yönetimin fabrikada çalışmanın devam etmesi için sunduğu güvenlik tedbirleri eldiven, maske, kombinezon, ateş ölçümü, güvenlik mesafesi, çalışma alanlarının dezenfekte edilmesi vb. biçimindeydi. Sendika temsilcileri ekipman stokunu sorduklarında ise kendilerine yanıt verilemedi.

Sendika, hastanelerde salgına karşı mücadele eden sağlık emekçilerinin her türlü ekipmana muhtaç olduğu ortamda, halkın ihtiyacının olmadığı alanlarda üretim yapılmasının bir cinayet olduğunu açıkladı. İşyeri temsilcisi, otomobil üretmenin hayati bir durum olmadığını belirterek, sağlık acil durumu kapsamında solunum cihazları üretmek için gönüllü olduklarını açıkladı. PSA yönetimi arsızlıkta ileri giderek, işçilere ‘gönüllü’ çalışma ve prim teklifi yaptı.

İşçilere geri çekilme hakkı çağrısı

PSA grubuna ait Haute-Saone bölgesi Vesoul’da bulunan fabrikanın da kapalı olması gerekirken, salgına rağmen işçilerin hayatının hiçe sayıldığı ve ölümüne çalıştırıldıkları bildirildi. Fabrikada işçilerin yüzde 20’sinden fazlasının çalışmayı reddederek hasta raporu aldığı, FO sendikasına bağlı işyeri sendika temsilcilerinin çalışmanın devam etmesini savunduğu belirtildi. CGT sendikası işyeri temsilcisi de gönüllü işçilere yaptığı çağrıyla sağlığın kendileri ve aileleri için önemine değindi. Temsilci, yönetimin prim vaadine kanmamaları gerektiğini belirterek işçilere çalışmama çağrısında bulundu.

Kapitalistlerin işçi sağlığını ve hayatını hiçe saydığı alan PSA Peugeot-Citroen fabrikalarıyla sınırlı değil. Sandouville’deki Renault fabrikasının yönetimi de 13 Nisan’dan sonra fabrikayı yeniden açmak için görüşmeler başlattı. Airbus’da çalışanların bir bölümü işe yeniden başlatılırken taşeron firmalarda çalışan işçiler de işe geri dönmeye zorlandı.

Kızıl Bayrak / Paris