Geçtiğimiz günlerde, Renault sermayesinin işten çıkarma saldırılarına karşı işçilerdeki büyüyen öfke greve dönüşmüştü. İşten çıkarmalara karşı etkili ve kazançlı bir süreci örmek için, uzun ömürlü bir grevi tartışan işçiler, bu isteklerini fabrikadaki sendikalara iletiler. Grevi örgütleyebilecek gücü olan sendikalar teklife sıcak bakmazken, olumlu yanıt veren sendikalarsa grevi düzenleyecek kapasitede değiller.
Bunun üzerine sendikalardan bağımsız hareket etmeyi hedefleyen işçiler, her vardiyada irili ufaklı “grevi örgütleme komiteleri” oluşturdular. Süreci anlatmak, fabrikadaki tüm işçilere seslenmek ve grev hazırlıklarına ağırlık vermek için “grevi örgütleme komitesi” adına 4 Haziran’da bir bildiri çıkarıldı.
“Seferberliğe devam edelim” başlıklı bildiride, yönetimin tesisteki araç üretiminden farklı faaliyetlere yönelme isteğinin, istihdam açısından endişe yarattığı aktarılıyor.
Bu hafta bazı işçilerin greve gidip iki talebi oyladıklarını ve neden greve girdikleri yazıyor. Taleplerin birincisinin, “tesisteki tüm istihdamın ve ücretlerin muhafaza edilmesinin garantisi” olarak ortaya konduğu bildiride, ikincisiyse “eğer işten çıkarmalar olacaksa, bunun koşullarının açıklanması” şeklinde yer alıyor.
Devamında, “Komite olarak, yönetimden sorulara cevap alabilmek için, eylemleri gerçekleştirebilmek için önerilerde bulunacağız” diyerek, yakın zamanda eylemlere çağrı yapılacağı belirtiliyor.
Yönetimin montaj ve boya bölümündeki işçilerin, metal levha, pres ve CDPA bölümünde istihdam edileceğini duyurduğu ifade edilen bildiride, Renault kapitalistlerinin, temmuz ayından itibaren metal levha bölümünün gece vardiyasının kaldırılacağını ve pres bölümü için aynı kaygıların yaşandığını bildirmeyi “unuttuğu” açıklandı.
Yönetimin iddiasına göre, montaj bölümünün olduğu D binasında Renault grubuna ait bir şirketin, bir Amerikan şirketiyle beraber hidrojenli yakıt pili üreteceği ifade edilirken, bunun sadece 6 veya 8 kişilik bir istihdam yaratacağı fakat vardiya başına bir tek D binasında 200 işçi olduğuna dikkat çekildi.
Douai şehrindeki fabrikanın Renault grubunun yan kuruluşu olacağı söylendiğine değinilirken Flins fabrikasının ne olacağı soruldu.
Bildirinin sonunda, işçilerin geleceğinin tehdit altında olduğuna işaret edilerek işten çıkarmalardan herkesin etkileneceği belirtildi ve “Daha henüz vakit geç değil. Mücadeleyi elden bırakmıyoruz!” vurgusu yapıldı.
Kızıl Bayrak / Fransa