Fransa’da sağlık emekçileri, ağırlaşan kötü çalışma koşullarına dikkat çekmek, daha fazla sağlık personeli alınması ve ücretlerin iyileştirilmesi için Mart ayı ortasında Paris Saint Antoine Hastanesi’nin acil servisinde grev başlatmıştı. Grev; Paris ve banliyölerden 22, Lyon’dan 3, Bordaux’dan 2, Angers’den 2 hastane olmak üzere Strasbourg, Mulhouse, Nantes, Brest, Lons le Sounier, Tours, Besançon, Dijon, Bourges, Pithiviers, Marsilya, Chambery, Metz kentlerindeki birçok hastaneden ve deniz aşırı departmanlarından Martinique, Pointe a Pitre, ST Pierre de la Reunion’dan da katılımlarla yayılıyor. Toplamda 150’nin üzerinde hastanelerde devam eden grevler günden güne büyüyerek genel greve doğru gidiyor.
11 Haziran’a genel grev çağrısı
Sendika konfederasyonlarından CGT, FO, SUD ve CFE-CGC sendikaları yaptıkları açıklamada acil servislerle ilgili müzakerelerin başlatılması, sağlık personel sayısının arttırılması, ücretlere 300 avro zam yapılması taleplerini dile getirdi. Ayrıca, kamuda ve sağlıkta uygulanmak istenen “sağlıkta yasa projesi” adındaki kıyım yasasının terk edilmesi istenerek 11 Haziran günü genel grev ve eylem çağrısı yapıldı.
Farklı sendikalarda örgütlü sağlık emekçilerinden oluşan “aciller arası kolektif” de bir açıklama yaparak sağlık alanındaki sorunlara dikkat çekti. Sağlık emekçilerinin acil servislerde hasta yoğunluğu, personel eksikliği, uzun bekleme saatleri, çalışanlara yönelik fiziki saldırılara değinildi.
Açıklamada, “Sağlık 2022 planı” adlı yürürlüğe girecek olan yasa ile acil servislerde yaşanan sorunların hafifleyeceği söylense de yürürlüğe girene kadar acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Düşürülen personel sayıları ile şimdiden büyük sorunlar yaşandığı belirtilerek, personel yetersizliği ile önümüzdeki yaz döneminde dörtte birden fazla kadro eksikliği olacağına dikkat çekildi.
Kızıl Bayrak / Paris