Fransa’da seçimlerin ikinci turu

Fransa'da birinci turu 30 Haziran'da yapılan erken genel seçimlerin ikinci turu 7 Temmuz Pazar günü gerçekleştirildi. Birinci turda %33 oyla çoğunluğu alarak birinci parti olan (RN) ırkçı faşist parti ikinci turda üçüncü sıraya geriledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Temmuz 2024
  • 08:00

Avrupa seçimlerinde ırkçı-faşist parti (RN) Ulusal Birlik'in yerellerin %93’ünde 31.7 oy alarak birinci parti çıkması üzerine Macron parlamentoyu fesh etmiş ve erken seçim kararı aldığını açıklamıştı.

Alınan kararın ardından erken seçimlerin ilk turu 30 Haziran’da gerçekleştirildi. Irkçı-faşist ''Ulusal Birlik'' seçimlerde birinci oldu. 7 Temmuz’da ikinci turu gerçekleştirilen seçimlerde ise favori görülen ırkçı-faşist parti sandıkta yenilgiye uğrayarak üçüncü sıraya geriledi.  

Seçimlerin ilk turunda hiçbir parti çoğunluğun temsili kabul edilen Ulusal Meclis'teki 289 sayısına ulaşamadı. Ulusal Birlik (RN), oyların yüzde 33,1'ini alarak tahminlerin gerisinde kalsa da ilk turu birinci sırada tamamladı. 2022'de yapılan meclis seçimlerinde 4 milyon oy (17,3) alan RN, ilk turda bunu 12 milyona çıkardı. Yani iki yılda oy desteğini üç kat arttırabildi. Buna karşın ikinci turda hezimete uğrayarak üçüncü sıraya geriledi. 

Irkçı faşist parti RN-Ulusal Birlik programında göçmen kabulünün sıkı bir şekilde kontrol edilmesi, sığınmacıların kabulünde daha katı kuralların uygulanması, yasadışı göçle mücadele ve sınır güvenliğinin artırılması, kolluk kuvvetlerinin sayısının ve donanımının artırılması, şiddet ve suçla mücadelede daha sert cezaların uygulanması, kamu düzeninin sağlanması için güvenlik önlemlerinin artırılması, şirketlere vergi indirimi yapmak için  bürokratik engellerin azaltılması, yerli üretimin ve sanayinin desteklenmesi, emeklilik yaşının yükseltilmesi, sermayeye teşvikler, bir yıldan fazla işsiz kalan yabancıların oturum haklarının ellerinden alınıp sınır dışı edilmesi gibi hak gaspları ve ırkçı yasalar var. 

Irkçı partinin birinci turda yüksek oy almasının ardından göçmenlere ve yabancılara karşı Fransa'nın birçok yerinde onlarca ırkçı saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi. Bu arada seçimlerde hezimete uğrayan Macron'un partisi Renaissance ikinci sıraya geriledi.   

***

Yeni Halk Cephesi (Nouveau Front Populaire, NFP) ekonomik adalet, sosyal eşitlik, çevreyi koruma ve uluslararası barışa odaklanan kapsamlı bir program sundu. Programda eğitim sisteminde reform yaparak herkes için eşit eğitim sağlamak, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması ve sağlık çalışanlarının desteklenmesi, demokratik süreçlerin güçlendirilmesi ve halkın karar alma süreçlerine daha fazla katılımının sağlanması, sivil özgürlüklerin korunması ve genişletilmesi, işsizlik sigortası reformlarını yeniden düzenleyerek işsizlerin haklarının artırılması, iltica ve göç yasalarını iptal etmek, göçmenler ile sığınmacıların haklarını artırmak, zenginlerden daha fazla vergi almak, asgari ücretin artırılması ve işçi haklarını genişletmek gibi bir dizi demokratik-sosyal hak yer aldı. Yeni Halk Cephesi (Nouveau Front Populaire/NFP) ikinci turda birinci oldu. Ancak çoğunluğu sağlayamadığı için bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor. 

***

France TélévisionsRadio FranceFrance 24RFI ve LCP kanallarının yaptığı açıklamalara göre yeni oluşacak Fransız meclisinde Yeni Halk Cephesi  (NFP) 171 ila 187 koltuk, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkez sağ "Birlikte" hareketi 152 ila 163 koltuk, ırkçı faşist Ulusal Birlik (Rassemblement National – RN) ise 134 ila 152  ve merkez sağ Cumhuriyetçiler 63 ila 68 arasında koltuğa sahip olacak.

Seçimlerin ardından

Paris, Nantes, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Strasbourg, Monpeliers, Angers, Rennes, Nimes, Rouen, CaenClermont-Ferand, Brest, St Etienne, Le Mans, Tours, Dijon, Le Havre, Lorient, La Rochele, Limoges gibi irili ufaklı Fransa’nın pek çok kentinde kitleler faşizmin yükselişine karşı sokaklara çıktı.

Fransa'da sermaye devleti ile Macron yönetiminin işçi sınıfını, emekçileri ve göçmenleri hedef alacak yeni saldırıları gündeme getirmesi bekleniyor.

Kızıl Bayrak / Paris