Fransa'da bir günlük grev!

Emeklilik reformunu protesto etmek, maaş artırımı, kamu hizmetleri için bütçe arttırılması vb. taleplerle CGT’ninçağrısıyla Fransa'da bir günlük (1 Ekim) grev ilan edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Ekim 2024
  • 08:00

Emeklilik reformunu protesto etmek, maaş artırımı, kamu hizmetleri için bütçe arttırılması vb. taleplerle CGT’ninçağrısıyla Fransa'da bir günlük (1 Ekim) grev ilan edildi. 

Emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasının ardından 60'a indirilmesi ve bunun yanında haftalık çalışma süresinin de 35 saatten 32 saate indirilmesi, her meslek ve sektöründe maaş artırımına gidilmesi talepleriyle emekçiler eylem yaptı.

Greve demir yolu ve metro işçileri, enerji sektörü çalışanları, hava yolu işçileri, öğretmenler, sağlık emekçileri ve genel kamu hizmetinde çalışan emekçiler katıldılar. Paris, Bordeau, Marsilya, Lyon, Orleans, Nantes, Perpignan gibi büyük şehirlerin yanı sıra, iç işleri bakanlığına göre 170 yerde ve 95 bin katılım olduğunu, CGT ise 250 farklı yerde eylem gerçekleştirildiğini ve 170 bin kişinin eylemlere katıldığını duyurdu. Ayrıca lise öğrencileri de liselere barikat kurarak ve dersleri boykot ederek greve destek verdi. 

Genel anlamda dönemin ilk grev ve eylemine katılımın zayıf olduğu gözlendi. Geçen sene yapılan ilk grevde, CGT 200 bin kişinin eylemlere katıldığını duyurmuştu. Eylem Paris'te saat 14.00'da Denfert-Rochereau tren istasyonunun önünde başladı. İç İşleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre 11 bin eylemci Paris'te alanlara çıktı. Aynı gün aylar sonra Fransa'nın yeni başbakanı genel politikalarını açıkladı milletvekillerine. Eylemciler tarafından yeni hükümet ve başbakan da protesto edildi. 

Lorient'ta (Bretagne) grev 

Sendikaların çağrısı üzerine saat 10.00'da Lorient'ta “L’orientis” da toplanıldı. Greve CGT,

Solidaires, FO ve FSU sendikaları katılım gösterdi. Kortej Lorient’in sosyal sigortalar kurumunun

binasının önüne kadar yürüdü ve ardından sendika temsilcileri  konuşmalarını gerçekleştirdi. Daha sonra valiliğin önüne yüründü. Burada Macron’u protesto eden konuşma yapıldı ve kapitalist

sistem eleştirildi. Maaşların artırılmasını talep edip, grev hakkına saygı gösterilmesi istendi. Yürüyüşe katilim 1000 kişinin üzerinde gerçekleşti. Fransız Komünist Partisi kendi filamanlarıyla katılıp ve bildiri dağıttı. Antikapitalistler ve Lutte Ouvrière de yürüyüşe destek sundu.

Kızıl Bayrak /Fransa