Fransa’da ırkçılığa ve faşizme karşı eylemler

Fransa'da ırkçılığa ve faşizme karşı Paris’te, Marsilya'da, Toulouse'da, Brest, Lille, Strasbourg, Nantes, Grenoble gibi birçok kentte kitlesel eylemler gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Haziran 2024
  • 12:30

Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen Avrupa seçimlerinde ırkçı faşist parti (RN) Ulusal Birlik'in % 93 yerelde  %  31.7 oyla ezici çoğunluğu alarak 1. parti çıkmasının ardından Macron  parlementoyu  fesh etmiş ve erken seçim  kararı  aldığını açıklamıştı. Macron'un erken seçim karar açıklamasının ardından başta başkent Paris olmak üzere tüm büyük kentlerde yükselen faşizme karşı  gençliğin yanıtı sokak eylemleri oldu.

1. turu 30 haziran, 2. turu ise  7 temmuz'da yapılacak seçimler için reformist sol, orta sol, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerininde destekleyerek içinde yeraldığı onlarca kurum “Irkçılığa ve faşizme karşı yeni halk cephesi” nin 14 Haziran günü kurulduğu açıklandı. Kuruluş açıklamasında programın büyük bölümünün seçimlerin ardından uygulanmaya başlanacağı,  kalanının ise 100 gün içersinde  uygulanacağı ifade edildi.

Program ve politikalarda  eğitim, sağlık, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, asgari ücretin yükseltilmesi, emeklilik ödeneklerinin artırılması, işsizlik ödeneklerinin iyileştirilmesi, göçmen politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve kağıtsız göçmenlerin düzenli göçmen hale getirilmesi, alım gücünün iyileştirilmesi, temel ihtiyaç maddeleri fiyatlarının sabitleştirilmesi, zengin ve sefalet arasındaki uçurumun giderilmesi,  kadın ile erkek arasındaki ücret eşitsizliğinin son bulması, kira fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesi ve sabitleştirilmesi gibi işçi ve emekçilerin yaşamlarının iyileştirileceği 150 önlem kararları açıklanarak 15 Haziran günü sokağa eylem çağrısı yapıldı.

CGT verilerine göre Fransa genelinde “Irkçılığa ve faşizme karşı yeni halk cephesi” 200 noktada eylemler  gerçekleştirdi ve eylemlere 640 bin  işçi ve emekçinin katıldığı açıklandı.

Marsilya'da 80 bin, Toulouse'da 50 bin, Brest, Lille, Strasbourg, Nantes ,Grenoble gibi birçok kentte kitlesel eylemler gerçekleşti.

Paris'te ise 250 bin işçi ve emekçinin katıldığı eylem için  saat 14.00 de Republique Meydanı'nda toplanıldı. CGT, CFDT, Solidaire, UNSA, FSU sendikalarının çağrısıyla gerçekleşen eyleme PCF-Fransız Komünist Partisi, NPA-Revolutionaire, Revolution Permanente, Lutte Ouvriere, Filistin dayanışma örgütleri, üniversiteler ve liselerden kitlesel gençlik örgütleri, avukatlar ve hakim-yargıç sendikaları birçok örgüt ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

Irkçılığa ve faşizme karşı pankart ve dövizlerin önplana çıktığı eylemde Fransız sermaye devletinin siyonist İsrail devletine ve Ukrayna'da ki emperyalist savaşa verdiği desteklerin kesilmesi, savaş politikalarının son bulması, Filistin dayanışma kortejlerinden ise Filistin'de direnişçilerin terörist değil, örgütlerinde terör örgütü olmadığı siyonizm ve faşizm konusunda iki yüzlü davranılmaması konusunda  Fransız soluna  yönelik uyarı ve çağrılar yeraldı.

Bastille Meydanı üzerinden Nation Meydanı’na kadar süren coşkulu yürüyüşe İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) “Irkçılığa ve faşizme karşı yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” pankartı ve BİR-KAR flamalarıyla katıldı.

Kızıl Bayrak / Paris