Essen’de anti-faşist eyleme polis saldırısı

Essen’de polisin katlettiği Adel B.’yi anmak için dün yapılan eyleme polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Haziran 2021
  • 22:55

18 Haziran 2019’da Almanya’nın Essen kentinde polis tarafından öldürülen Adel B.’yi anmak için, dün Cumartesi günü Adel’in yaşadığı Altendorf semtinde ırkçı polis şiddetine karşı bir eylem gerçekleştirildi. Polisin baştan beri yarattığı provokasyonlar eylemin sonunda çatışmalara yol açtı.

Daha açılış mitingi başlamadan önce, polis yeni ve abartılmış dayatmalarla tertip komitesini basınç altına almaya çalıştı. Eylemin “polise karşı tehlike potansiyeli” taşıdığı için düzeni hiçe sayan ifadelere izin vermeyip müdahale edeceğini açıkladı. Bir gün öncesinde de Adel’in eyleme katılacak olan annesine uyarılar yaparak, solcu ve devrimci gruplardan uzaklaşmasını sağlamak istemişti. Bunlara rağmen eylem coşkulu ve kararlı bir şekilde gerçekleştirildi. Adel’in annesi ve kardeşi ise bizzat konuşmalar yaparak polisi lanetledi.

Göçmenlerin yoğun oturduğu Altendorf’un merkezi alanlarından geçen yürüyüş kolu, sesli ve öfkeli atılan sloganlar sayesinde birçok insanın ilgisini çekti. Yürüyüşe katılan sadece 100’e yakın kişi olmasına rağmen, polis büyük bir yığınakla yürüyüş kolunun etrafını sarmıştı. Bu tutum ajitasyonlarla ve yapılan konuşmalarla sık sık teşhir edildi. Konuşmalardan sonra Tenor ve S. Castro’nun canlı politik rap parçaları da doğrudan polisi hedef aldı. Konuşmaların ve rap müziğin yanı sıra Adel’in öldürüldüğü evin karşısında saygı duruşu gerçekleştirildi.

Yürüyüşün bitişinde, Altendorf’un merkezi olan Helenenstraße kavşağında, polis bir katılımcıyı dışarıya çekerek aniden saldırıda bulundu. Bunun üzerine tutulan kişiyle dayanışmada bulunmak için birleşen kitle, sloganlar atarak polise karşı basınç uyguladı. Bu arada kavşağın birkaç noktasında polisle çatışmalar çıktı. Eylem alanının etrafındaki insanlar ise toplanıp olayları kameralarıyla takip etti. İnsanlara ajitasyon konuşmalarıyla seslenildi.

Polisin alıkoyduğu katılımcı kimlik bilgileri alındıktan sonra tekrar serbest bırakıldı. Fakat eylemin bitiş alanından topluca ayrılan katılımcıları takip eden polis yeni bir saldırıya hazırlanmaktaydı. Bu sefer Ehrenzeller Platz alanında bir kişiyi gözaltına almak için peşinden koştu. Başarılı olamayan polis, bu sefer arkalarından koşan diğer katılımcılarla burun buruna geldi. Bu sırada RJ’li bir genci hızlıca tutup dışarıya çekti. Genci tutmaya çalışan katılımcılar sert bir şekilde arkaya itildi. Gencin serbest bırakılmasını talep eden katılımcılar, polisin önünden uzaklaşmayarak yine basınç uyguladı. Hâlâ eylemde bulunan Adel’in annesi, yaptığı ajitasyonla polisin tutumunu sürekli lanetledi. Kısa bir süre sonra RJ’li genç de serbest bırakıldı ve katılımcılar yavaş yavaş dağıldı.

Tamamen polisin dilinden konuşan yerel basın eylemdeki kitleyi kavgacı diye karalamış olsa da, Altendorf semtindeki insanlar polisin saldırılarına şahit olarak şiddetin kim tarafından uygulandığını iyi gördü. Bu deneyim, antifaşist güçlerin düzenlediği gelecek eylemlere daha fazla sempatiyle yaklaşmasını sağlayacaktır.

Kızıl Bayrak / Essen