Basel’de kitlesel anti-faşist gösteri

Basel’de faşist çeteleri koruyup kollayan devletin anti-faşistleri hedef almasına karşı binlerce kişi sokağa çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Kasım 2020
  • 23:52

Basel’ de yaklaşık iki yıl önce faşist örgütlenmelere karşı düzenlenen yürüyüşe katıldıkları için binlerce frank para cezası kesilen ve mahkemeye verilen onlarca kişi ile dayanışmak, kolluk güçleri ve hukukun faşistleri koruduğunu haykırmak için binlerce kişinin katıldığı görkemli bir yürüyüş gerçekleşti.

Bugün (28 Kasım) yapılan eylemde; polis ve yargının faşistleri koruyan, anti faşistleri ise her fırsatta cezalandırmak için sınırlarını zorlayan tutumu teşhir edildi.

“Bu çağrı sadece yürüyüş için yapılan bir çağrı değildir. Bu çağrı aynı zamanda faşizme ve faşistlere karşı da bir mücadele çağrısıdır” diye yapılan çağrıya binlerce kişi kulak vererek Basel’in Tiyatro meydanında (Theaterplatz) bir araya geldi.

Burada yapılan konuşma ve atılan sloganların ardından 3 bini aşkın kitle yürüyüş için Basel’in en kalabalık caddelerinden geçerek, bitiş yeri olan Messeplatz meydanına doğru harekete geçti. Yol boyunca İsviçre polisinin ve yargının, faşist neo-Nazi çetesini koruyan ve kollayan tutumuna işaret eden sloganlar atıldı, konuşmalar yapıldı.

Kolluk güçlerinin yoğun abluka altına aldığı eylemin bitiş yerinin yakınında, kitle polisin kısa tacizine maruz kaldı. Kitlenin kalabalık olması ve kararlı duruşu karşısında polis geri adım atmak zorunda kaldı.

Anti-faşistlere yönelik davaların sürdüğü hatırlatılan açıklamada, faşist neo-Nazi çetelerinin devlet tarafından kollanmaya devam edildiği belirtildi. Eylem, faşist çeteler korunup kollandığı sürece mücadelenin devam edeceği vurgusuyla sona erdi. 

Ne olmuştu?

İki yıl önce neo-Nazi Milliyetçi İsviçre Partisi (Partei National Orientierter Schweizer -PNOS) Basel’de yürüyüş yapmak için çağrı yapmış, anti-faşist kişi ve kurumlar çetenin gösterisini engellemek için aynı yerde karşı eylem çağrısı yapmıştı. Polisin de izin verdiği PNOS’un çağrısı için sınırlı sayıda kişi Mustermese alanına gelmişti. Faşist çeteye karşıtı gösteri için ise 2 bini aşkın bir kitle toplanarak, hep bir ağızdan “Naziler dışarı, Naziler Basel’den defolun” sloganları ile tepkilerini dile getirmişlerdi. 

Basel polisi neo-Nazi çetesini uzaklaştırmak yerine, korumaya almış ve tepkisine dile getiren anti-faşist kitleye biber gazı kullanarak saldırmıştı. Çıkan arbedede birçok anti-faşist gösterici yaralanmış, onlarca kişi de kimlik sorguları yapılmak üzere kısa süreliğine tutuklanmışlardı.

Bunu takip eden aylarda kimliği tespit edilenlere binlerce frank para cezası kesilmiş ve “ülke iç huzurunu ve barışını tehlikeye atmaktan” 60’ı aşkın dava açılmıştı. 

Temmuz 2020’den beri devam eden duruşmalarda göstericiler, para cezalarının yanı sıra, sekiz aya kadar varan ertelenemez hapis cezalarına mahkum edildi. Avukatların “hukuka aykırı” diye tepki gösterdiği davaların önümüzdeki aylarda da süreceği belirtiliyor.

Kızıl Bayrak / Basel