Engels anması davalarında bir “iptal” daha

2021’deki Engels anmasına yönelik polis saldırısına direnen sınıf devrimcilerine açılan davalardan 2 Şubat’ta yapılacak olanı da iptal edildi (ertelendi).

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Ocak 2023
  • 20:00

2021’deki Engels anmasına yönelik polis saldırısına direnen sınıf devrimcilerine açılan davalardan 2 Şubat’ta yapılacak olanı da iptal edildi (ertelendi). Yine 2 Şubat’taki bir başka dava daha “ek soruşturmaya ihtiyaç duyulduğu” gerekçesiyle iptal edilmişti zaten. Böylece toplamda 4 ayrı dava muhtemelen polislerin talebi ve yargıçların marifetiyle aynı akıbete uğratıldı.

Önceki davalarda olduğu gibi 2 Şubat’taki davaya da iki gün kala gelen iptal haberi üzerine, mahkeme ve emniyet üzerinden araştırma yapıldı. Alınan bilgiler, bu iptallerin hiç de tesadüf olmadığını, özellikle 3 dava için ileri sürülen “adli gerekçeler” bildiriminin görüntüyü kurtarmak amacı taşıyan bir bahane olduğunu gösteriyor. Yapılan görüşmelere ve dolaylı yoldan alınan bilgilere göre, bu davların iptal edilmesinde mahkemeye kitlesel katılım ve basın açıklaması eylemi hazırlıklarının rol oynamış olabileceği ortaya çıkıyor.

BİR-KAR ve Revolutionärer Jugendbund’un ortak açıklamasında, bu iptallerin her şeyden önce polis ve yargı işbirliğini açıkça gösterdiği vurgulandı. Son anda iptal etmelerin sebepleri arasında, olayın yaşandığı günden bu yana polis saldırganlığının teşhir edilmesi konusunda bir kararlılık sergilenmesi, bunun Wuppertal ve çevresinde polisle ilgili zaten var olan tepkileri büyütmesi gibi noktalar sıralandı. Polis ve yargının amacının saldırıya uğrayan eylemcilerin ve dayanışmacı örgütlerin mahkeme günlerine hazırlıklarını boşa düşürmek, böylece zaman ve enerjilerini tüketmek olabileceği belirtildi.

Açıklamada, polis ile yargının işbirliğine ve uyguladıkları yıpratma taktiğine karşın, Engels anması özgülünde devletin siyasal saldırısının kararlılıkla püskürtüleceği vurgulandı. Demokratik hakların sokakta ve mahkemelerde aynı kararlılıkla savunulacağının altı çizilerek, olayla ilgili gelişmeler ve sonraki adımlar konusunda basının ve kamuoyunun bilgilendirileceği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal