Wuppertal'da devrimci Engels anması

Proletaryanın devrimci öğretmeni Friedrich Engels, ölümünün 127. yılında doğduğu kent olan Wuppertal'da coşkulu bir yürüyüş ve mitingle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Ağustos 2022
  • 08:00

Proletaryanın devrimci öğretmeni Friedrich Engels, ölümünün 127. yılında doğduğu kent olan Wuppertal’da coşkulu bir yürüyüş ve mitingle anıldı. Engels İttifakı (BİR-KAR, Revolutionärer Jugendbund, MLPD, DKP, Linkes Forum, Kommunistischer Aufbau, Trotz Alledem) tarafından çağrısı yapılan eylem, saat: 14.00’da Hauptbahnhof önünde mitingle başladı. İttifak pankartı dışında TKİP, RJ ve KA pankartlarının açıldığı eylemde, ittifakın tüm bileşenlerinin bayrak ve flamaları vardı. 

Mitingin açılış konuşmasında etkinlik programıyla ilgili bilgilendirmenin ardından Engels’in hayatı ve mücadelesi özetlendi. Ayrıca polisin geçen yıllardaki saldırgan tutumu da teşhir edildi. Ardından RJ adına konuşma yapıldı. RJ konuşmasında son dönemde derinleşen ekonomik krizden, yükselen enflasyondan bahsedildi. Bu koşullarda işçi saflarındaki tepkilerin yaygınlığı üzerinde duruldu, işçilerin ve gençliğin kapitalizme karşı mücadeleyi yükseltilmeleri gerektiğine işaret edildi. İkinci konuşma LF tarafından yapıldı. Emperyalist saldırganlığa ve faşizme dair vurguların yapıldığı konuşmada, Ukrayna savaşı da ele alındı ve çözümün ezilen halkların mücadelesinden geçtiği belirtildi. KA adına yapılan konuşmada ise reform ve devrim ilişkisi üzerinde duruldu.

Bu konuşmaların ardından kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi. Şehrin en kalabalık sokaklarını da kapsayan coşkulu yürüyüşün, çevredekiler tarafından ilgiyle karşılandığı görüldü. Yürüyüşün yarısında ikinci kez miting düzenine geçildi. Buradaki ilk konuşmayı yapan Trotz Alledem sözcüsü, emperyalist savaş ve Ukrayna’daki gelişmeler üzerinde durdu. Ardından söz alan MLPD’li, emperyalist dünya krizi ve devrimci tutum konusunu işledi. Devamında ise Rote Hilfe’nin dayanışma mesajı okundu. Mesajda geçen yılki polis saldırısına işaret eden RH, saldırıya karşı direniş ve mücadelenin haklı bir mücadele olduğunu, sonuna kadar bu mücadelenin arkasında duracaklarını ve destek vereceklerini dile getirmişti.

Buradaki programın bitiminde tekrar kortejler oluşturuldu ve yine kalabalık bir güzergahtan tren garı alanına yürüyüş yapıldı. Burada BİR-KAR adına mitingin son konuşması yapıldı. Savaş ve ırkçılık temasının işlendiği konuşmada, dünyadaki genel gidişatın Engels ve Marx’ın saptamalarını tekrar tekrar doğruladığı somut olgular üzerinden özetlendikten sonra, emperyalist Batılı ülkelerdeki ırkçılığın yaygınlığına işaret edildi. Hem Ukraynalılar ile diğer göçmenler arasında yapılan ırkçı ayrımcılık hem de Rus halkına yönelik tırmandırılan ırkçılık somut örnekler üzerinden özetlenerek, Avrupa burjuvazisinin ikiyüzlülüğü teşhir edildi. Halihazırda işlenen suçlara, yapılan haksızlıklara son vermenin olduğu kadar, geleceğimize dair yıkıcı tehditlerin ortadan kaldırılmasının da yolunun, burjuvaziyle tüm köprüleri atmaktan geçtiği vurgulanarak, savaşların sona erdiği, ırkçılığın ve faşizmin izlerinin silindiği bir dünyanın işçi sınıfının mücadelesiyle kurulacağı belirtildi.

Miting ve konuşma aralarında olduğu gibi, yürüyüşlerde de coşkulu sloganlar hiç eksilmedi. Gençliğin ağırlık teşkil ettiği kitle, sık sık “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “A-anti anticapitalista!”, “Banka ve tekellerin hegemonyasını kıralım!”, “Direnmek terörizm değildir!”, “Her yerde polis, hiçbir yerde adalet yok!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Tek çözüm devrim!” gibi sloganları haykırdı. 

Ana tren garı alanındaki eylem sonlandırıldıktan sonra topluca Engels Evi’ne gidildi. Burada ise Engels heykeli önünde saygı duruşu yapıldıktan sonra bir RJ’li tarafından Brecht’in bir şiiri okundu ve hep birlikte Enternasyonal Marşı söylendi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal