Engels eylemi davasında beraat

Engels anması davası beraatla sonuçlandı. Duruşmanın ardından yapılan açıklamada mücadelenin mahkeme salonlarında da eylemlerde de süreceği vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Temmuz 2023
  • 16:00

7 Ağustos 2021’de, Wuppertal’da Friedrich Engels’i anma eyleminde gözaltına alınanlara açılan davalar sürüyor. 25 Temmuz’da saat 10’da Wuppertal Asliye Mahkemesi’nde gerçekleşen davanın konusu RJ’li bir gencin polise saldırdığı iddiası idi. Mahkemeye genç devrimciyle dayanışmada bulunmak için kalabalık bir dinleyici grubu da katıldı. 

Mahkemede, dayanışmada bulunan dinleyicilerin dışında, devletin “politik suçlar”da devreye soktuğu polisler de vardı. Polislerin üçü dışarıda şahit olarak beklerken, iki polis salonda dinleyicilerin arasında sivil olarak oturdu. 

Duruşmada ilk olarak hâkim gence yönelik “suçlamaları” okudu. Sonra savunmaya söz verdi ve yargılanan genç Engels’i anma eyleminde ilk kez böyle bir polis şiddetinin yaşandığını vurguladı. Baştan itibaren eylemi engellemeye yönelik belirtileri ve polisin vahşi tutumunu anlattı. Katılımcılara karşı saldırı ve suçlamaların haksız ve eylemin engellemesinin yasadışı olduğunu dile getirerek sözünü bitirdi.

Ardından, gencin gözaltına alındığı sırada polis tarafından yapılan kamera kayıtları izlendi. Hâkim savunmaya birkaç soru sorduktan sonra şahit olan polisi içeriye çağırdı. Polis, o günden bir şey hatırlamadığını, fakat yazdığı suçlamaların arkasında durduğunu söyledi. Kamera kayıtları tekrar izlendi ve hâkim polise o sahnelere yönelik sorular sordu. Videolarda suçlamaların hiç birisinin görülmediğini dile getirdi. Net bir cevap veremeyen polis, son olarak yazdığı şeylerin ve video kayıtlarının bağdaşmadığını itiraf etti. Hâkim polisi dışarıya gönderdi ve olaya birebir şahit olan başkasının olmadığını hatırlattı. Bundan dolayı avukatın da onayını alarak meselenin net olduğunu ve başka şahitlere gerek kalmadığını söyledi. Böylece Wuppertal mahkemelerinde ender olarak yaşanan beraat kararı alındı ve dava sonlandırıldı.

Duruşmanın ardından mahkeme karşısında kısa bir basın açıklaması düzenlendi. Duruşmaya ve eyleme BİR-KAR ve RJ’liler dışında MLPD temsilci de katıldı. Yapılan konuşmada davalarda bireyler için değil, her kesin demokratik hakları için mücadele edildiği ve bundan dolayı kolektif bir mücadele yürütüldüğü dile getirildi. Mücadelenin mahkeme salonlarında da eylemlerde de süreceği vurgulandı. 

Kızıl Bayrak / Wuppertal