Wuppertal’da düzenlenecek Engels anmasına çağrı

Engels İttifakı yayınladığı bildiriyle krizler yılı 2023’te Engels anmasına güçlü katılım çağrısı yaptı. Eylem, 12 Ağustos 2023 Cumartesi, saat 13:00’da, Wuppertal Hauptbahnhof önünde başlayacak.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Ağustos 2023
  • 08:00

Dünya işçi sınıfının devrimci öğretmeni, bilimsel sosyalizmin kurucularından Friedrich Engels, ölümsüzlüğün 128. yıldönümünde, doğduğu kent olan Wuppertal’da bir kez daha miting ve yürüyüş ile anılacak. 2015 yılında genç komünistlerin inisiyatifiyle başlatılan Engels anması, o zamandan bu yana her yıl düzenleniyor. Genç komünistlerin ve sınıf devrimcilerinin yoğun çabasına konu olan miting ve yürüyüşler, ikinci yıldan itibaren farklı kurumların katılımıyla gerçekleşir hale geldi. Örgütler arasındaki eylem birliği çok geçmeden Engels İttifakı’na dönüştü. İttifak, yayınladığı bildiriyle krizler yılı 2023’te Engels anmasına güçlü katılım çağrısı yaptı. Eylem, 12 Ağustos 2023 Cumartesi, saat 13:00’da, Wuppertal Hauptbahnhof önünde başlayacak.

Özellikle genç komünistler ve sınıf devrimcileri açısından Engels anmasında gösterilen ısrarın gerisinde, sınıf devrimciliği çizgisinin belirgin bir rolü var. Bilindiği üzere Engels ve yoldaşı Marx’ın geleceğe miras bıraktığı bilimsel sosyalizm öğretisi maddi gücünü ancak işçi sınıfı içerisinde bulur. Dolayısıyla onların anılarını ve eserlerini sonsuza kadar yaşatmak, miraslarını kuşaktan kuşağa aktarmak en başta sınıf devrimcilerinin görevidir. Nitekim genç komünistler ve sınıf devrimcileri de Alman sermaye devletinin her türden saldırılarına rağmen Marx ve Engels’in anılarını her şart altında yaşatmaya ve en geniş kitlelere taşımaya devam ediyorlar.

Alman sermaye devletinin komünizmin önderlerine ve onların anısına yapılan yürüyüşlere tahammülsüzlüğü, bilimsel sosyalizm öğretisine düşmanlığından gelmektedir. Engels anmasına tahammülsüzlük ve keyfi saldırının ardından açılan davalar, ayrıca genel olarak Avrupa’da, özelde de Almanya’da hız kazanan polis devleti uygulamalarının, demokratik hak ve özgürlüklerin budanmasının bir parçasıdır. Neden gündeme geldiği belli olan bu saldırganlığa hakkettiği yanıt sokaklarda verilmediği takdirde, yarının daha şiddetli mücadelelerine hazırlıklı olmak bir yana, mevcut kazanımların savunulması bile mümkün olmayacaktır. Bu bilinç açıklığı ile hareket eden sınıf devrimcileri her yıl olduğu gibi bu yıl da en güçlü katılımı örgütleyerek, işçi sınıfının seçkin devrimci önderi Engels’in anısına ve öğretilerine sahip çıkmayı sürdüreceklerdir.

Kızıl Bayrak / Almanya

***

Krizler yılı 2023: Dünya sarsılıyor, Friedrich Engels yaşıyor!

Engels’in mirasını savunalım!

İklim krizi başladığından beri dünya geri dönüşü olmayan kritik bir noktaya varmıştır. Buna 2018’den beri gelişen ekonomik kriz, 2020’deki korona krizi ve 2022’de Ukrayna’da patlak veren emperyalist savaş eklenmiştir. Bu gelişmeler esnasında dünyanın egemenleri bir yüksek enflasyon, sosyal saldırılar, faşizm ve ilerici güçlere karşı yoğunlaşmış baskılar dönemi başlatmıştır. Tarihte kitleler tarafından zor mücadelelerle kazanılan demokratik hak ve özgürlükler tek tek ellerimizden koparılıyor.

Gelinen yerde bir de üçüncü dünya savaşı tehlikesiyle karşı karşıyayız, zira NATO güçlerinin on yıllardır süren emperyalist gelişmesi sonunda emperyalist Rusya haksız bir savaşa kışkırtılmıştır. Bu, aynı zamanda nükleer silahlanmanın tırmanmaması ve nükleer kıyamet ihtimali anlamına geliyor. Savaşın faturası ve sonuçları her zamanki gibi işçi ve emekçilere ödettiriliyor.

Emperyalist dünya sistemi bugüne kadar görülmemiş bir kriz içinde. Sömürü ve yıkıma dayalı düzenini korumak için hiçbir baskı aracını kullanmaktan çekinmemektedir. Bu, işçi sınıfı, emekçiler ve gençler olarak bizi bir seçime zorlamaktadır: Ya kapitalist barbarlık içinde çöküş ya da sosyalizmde kurtuluş! Halihazırda tüm dünyada işçi, emekçi, kadın ve gençlik kitlelerinin sayısız direniş, protesto ve grevlerde tekellerin ve kâr hırsının hayatımızı belirlemediği alternatif bir toplum için mücadele ettiğini görebiliyoruz.

Wuppertal doğumlu devrimci ve Marksizm’in kurucularından Friedrich Engels ta 19’uncu yüzyılda insan iş gücünün kapitalizm için bir metadan daha fazla olmadığını açıklamıştı. Ayrıca hem insanın hem de doğanın bu sistemde sömürüye mahkum olduğunu vurgulamıştı. Böylece Karl Marx’la beraber Engels, mevcut düzeni alt üst edecek ve insanın ihtiyaçlarının ön planda olduğu bir topluma varacak bir devrimin yolunu çizmişti. Bu nedenden dolayı bugün hala devrimci önder Engels’i anıyor ve 12 Ağustos’ta 128’inci ölüm yıldönümü vesilesiyle her sene olduğu gibi Wuppertal’da sokağa çıkıyoruz.

Başka bir dünya mümkündür!

Engels İttifakı
(BİR-KAR, Revolutionärer Jugendbund,
MLPD, Rebell, Kommunistischer Aufbau,
Trotz Alledem, Linkes Forum)