Dünyadan işçi eylemleri

Birçok ülkede işçi ve emekçiler temel hakları ve talepleri için grev, eylem ve protestolar gerçekleştirdi…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Eylül 2023
  • 19:00

Sri Lanka: Colombo'da sosyal güvenlik fonunun yağmalanmasına protesto

Sri Lanka'nın başkenti Colombo'da bin 200 işçi ve emekli pazartesi günü Colombo Fort Tren İstasyonu’nda, öğle yemeğinde Wickremesinghe hükümetinin “bütçede yenilenme” ve özelleştirme planlarını protesto ettiler. Hükümetin “bütçede yenilenme” adı altında emeklilik ve sosyal güvenlik fonunu yağmalamaya hazırlandığı belirtiliyor.  

Protesto eyleminde bir araya gelen göstericiler "Halk borçlarınızı ödemek istemiyor!" şiarlarını haykırdı. Göstericiler ayrıca yüksek enflasyon nedeniyle ücretlerin artırılmasını talep ettiler.

Eylem çağrısını sendikalar ve sosyal örgütlerden oluşan bir ittifak yaptı. Polis, kentte yürüyüş düzenlenmesini ise engelledi.

Avustralya: Adelaide'de öğretmenler 24 saat greve gitti

1 Eylül'de Avustralya'nın Güney Avustralya eyaletinde binlerce öğretmen, sendikaları AEU'nun çağrısına uyarak, ücretlerin yükseltilmesi talebiyle bir günlük greve gitti.

Sendikaları önderliğinde greve çıkan öğretmenler, hükümetin yıllık yüzde 3 maaş artışı teklifini reddediyorlar.

Sendika öğretmenler için yıllık yüzde 5 ile 8 arasında ücret artışı talep ediyor. Taleplerden biri de öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi.

Grev nedeniyle yaklaşık 300 ilköğretim ve anaokulu kapalı veya kısmen kapalı kaldı. Binlerce öğretmen Adelaide'de Parlamento önünde gösteri yaptı. Bu arada tramvay sürücülerinin de ücret artışı talebiyle birkaç saatliğine iş bırakması nedeniyle Adelaide'de trafikte kaos yaşandı.

Suriye: Pahalılık ve zam protestoları sürüyor

Suriye'nin güneyinde Dürzi topluluğun ağırlıklı olarak yaşadığı Süveyda'da yüzlerce kişi hayat pahalılığı ve zamları protesto etti. "Beşar Esad git, özgür Suriye!" sloganları atan göstericiler, "Suriye çiftlik biz ise koyun değiliz!" yazılı afişler taşıdı. Gösteriler Süveyda'da iki hafta önce başlamıştı.

Protestoların Dera vilayetine de sıçradığı bildirildi. Dera'daki gösterilerde İran'ın Esad'ı desteklemesini protesto eden afişler de taşındı.

Tartus kentindeki protestolar ise sosyal medya hesaplarından sürdü.

Suriye derin bir ekonomik kriz yaşıyor, para birimi hızla değer kaybediyor, Hükümetin ağustos ayında yakıt sübvansiyonlarını kaldırma kararı üzerine akaryakıt fiyatları yükseldi. Bu da öfkeyi sokağa taşırdı. Göstericiler yolları trafiğe kapattı.

Dürzi topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Süveyda, iç savaş boyunca Esad yönetimini desteklemişti. Bu nedenle savaşın neden olduğu sorunlar burada diğer bölgelerdeki kadar sert yaşanmamıştı. Ancak ABD’nin uyguladığı vahşi ambargonun da etkisiyle Suriye'de derinleşen ekonomik kriz ülkenin her yerinde hissediliyor. Beşar Esad’ın çıkardığı bir kararname ile maaşlara %100 zam yapması ise yüksek enflasyondan dolayı sorunlara çözüm olmadı.

İspanya: Madrid’de “sporda cinsiyetçiliğe” karşı yürüyüş

Madrid’de binlerce kişi sporda cinsiyetçiliğe karşı yürüdü. Göstericiler, “Tacizci Futbol Federasyonu Başkanı istifa!” şiarını haykırarak, kadın futbolcuyu taciz eden İspanyol Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales’in istifasını istediler.

Dünya Kupası töreninde İspanyol Federasyonu Başkanı Rubiales’in futbolcu Jennifer Hermosa'yı zorla dudaklarından öperek taciz etmesi büyük bir tepki uyandırmıştı. Dünya Kupası’nı kazanan İspanya Kadın Milli Takımı oyuncuları, Rubiales’i protesto ederek, milli maçlara çıkmayacaklarını duyurdular. FIFA, hakkında açılan soruşturma nedeniyle Rubiales’e 90 gün süreyle görevinden ve tüm faaliyetlerden uzaklaştırma cezası verdi.

İngiltere: Hekimlerden bir ilk

İngiltere'de pratisyen ve uzman hekimler yeniden greve gidiyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana birçok kez greve giden hekimler, ekonomik kriz ve pandemi gerekçesiyle arttırılmayan ücretlerinin yüzde 35 oranında kayba uğradığını ifade ediyorlar. Bu kayıpların telafisi için ücretlerine yüzde 35 zam talep ediyorlar. Pandemi sonrası başlayan görüşmelerde hükümet en fazla yüzde 3 önermiş, daha sonra bunu yüzde 6'ya çıkarmıştı.

Pratisyen hekimlerle uzman doktorların grevleri koordineli gerçekleşecek. İngiltere'de genel grev ve birlikte grev kararı almak yasak. Bu nedenle pratisyen ve uzman hekimler ayrı ayrı oylama yaptılar ve grev için aynı gün belirlendi. Bu, İngiltere tarihinde ilk kez yaşanıyor.

50 bin uzman hekim düşük ücretleri ve yoğun iş koşullarını protesto etmek amacıyla 19 Eylül günü greve başlayacak. Bir gün sonra da yani 20 Eylül’de 75 bin pratisyen hekim iş bırakacak. Pratisyen hekimlerin grevleri 21 ve 22 Eylül’de de sürecek.

Uzman ve pratisyen hekimler 2, 3 ve 4 Ekim tarihlerinde de koordineli olarak greve çıkacaklar. 3 Ekim'de ise iktidar partisinin kongresinin yapılacağı Manchester'de doktorlar kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirecek.

Hindistan: Haydarabad'da öğretmen adaylarından iş için gösteri

Hindistan'ın Telangana eyaletinin başkenti Haydarabad'da yüzlerce öğretmen adayı, geçtiğimiz çarşamba günü Eğitim Bakanlığı önünde gösteri yaptı. İşsiz bırakılmayı protesto eden öğretmenler işe alınmayı talep ettiler.

Hindistan hükümeti daha önce 6 bin öğretmen atayacağını açıklamış ancak sözünde durmamıştı. Göstericiler okullarda acilen doldurulması gereken binlerce kontenjan bulunduğunu açıkladılar. Öğretmen açığının yaygın olmasına rağmen genç öğretmenler atanmayı bekliyor.

Japonya: Tokyo'da mağaza çalışanlarından 61 yıl sonra ilk grev

Japonya'nın başkenti Tokyo'nun iş ve eğlence merkezinde bulunan Sogo & Seibu mağazasının yaklaşık 900 işçisi bir günlük grev gerçekleştirdi. İşçiler hem Tokyo'daki Seibu şubesinin ABD'li yatırımcı Fortress Investment'a satışına karşı çıkıyor hem iş güvencesi talep ediyorlar. Bu, Japonya'da mağaza sektöründe 61 yıldan beri yapılan ilk grevdi.

İşçiler, Saibu mağazasının önünde pankartlar açarak gösteri yaparken, diğer sendikaların üyeleri de broşür dağıtarak onlara destek verdi. Ancak Sogo & Seibu şirketinin diğer şubelerinde greve çıkılmadı.

Sogo & Seibu mağazası Japon perakende grubu Seven & i Holding bünyesinde yer alıyor.

Uruguay: Haftada 40 saat için grev

Uruguay'da binlerce işçi başkent Montevideo'da sendika federasyonunun (PIT-CNT) çağrısına uyarak ücret artışı ve haftalık çalışma süresinin 48 saatten 40 saate düşürülmesi talepleri ile dört saatlik grev gerçekleştirdi. İşçiler Ekonomi Bakanlığı önünde toplanarak gösteri yaptı. Göstericiler ayrıca, emeklilik yaşının 60'tan 65'e çıkarılmasını öngören "sosyal güvenlik reformu" saldırısını da protesto ettiler.

Büyük Britanya: 20 bin demiryolu işçisi yeniden greve gidiyor

İngiltere'de demiryolu işçilerinin örgütlü olduğu RMT sendikası, 26 Ağustos Cumartesi günü Britanya'daki 20 bin demiryolu işçisini bir günlük greve çağırmıştı. Demiryolları sendikası daha yüksek ücret, daha iyi çalışma koşulları talebi ve işten çıkarmalara karşı devam eden mücadelede yeni bir tur başlattı. 14 demiryolu işletmecisi Rail Delivery Group (RDG) yeni bir ücret teklifi sunmadı. Bunun üzerine demiryolu işçilerinin bir sonraki grevi 2 Eylül'de yapması planlanıyor. Tren makinistleri sendikası ASLEF de 1 Eylül’de yeni grevler yapılacağını duyurdu.

Vietnam: Ho Chi Minh kentinde tekstil işçileri işten çıkarmaları protesto etti

Vietnam'ın başkenti Ho Chi Minh City'de perşembe günü yüzlerce işçi, Güney Koreli giyim üreticisi Nobland Vietnam'ın genel merkezi önünde şirketin işten çıkarma planlarını protesto etti. Nobland şirketi, 611 işçiye işten çıkarıldıklarını bildirmişti. Şirket, satış zorluklarıyla boğuşuyor ve mevcut krizi saat başına ücret alan işçilerin üzerine yıkmaya çalışıyor. Şu ana kadar "verimliliğe dayalı" ücret almaya razı olan çalışanlar işten çıkarılmadı. 2021'de de şirketin bin işçisi “üretkenlik ücreti” uygulamasını protesto etmişti.

Avustralya: Melbourne'da üniversite öğretim görevlileri grevde

Avustralya'da NTEU (Ulusal Yükseköğretim Birliği), Victoria eyaletindeki Melbourne Üniversitesi çalışanlarını geçtiğimiz pazartesi günü greve çağırmıştı. 7 gün sürecek olan grev salı günü başladı. Sendika, çalışanların yüzde 80'i için daha iyi ücret ve kalıcı iş sözleşmeleri içeren yeni bir toplu sözleşme konusunda üniversiteyle on aydır müzakere yürütüyor.

Pek çok beşeri bilimler fakültesi grev oylaması yaptı ancak birçok öğretim görevlisi ve öğrenci tüm üniversitenin greve gitmesini istiyor. Avustralya üniversitelerindeki durum son yıllarda büyük ölçüde kötüleşti.