Dünyada işçi ve emekçi eylemleri

Birçok ülkede işçi ve emekçiler hakları ve talepleri için eylem, gösteri ve grevler yaptılar…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Eylül 2023
  • 19:00

Nijerya: Ülke çapında uyarı grevi

Nijerya Sendikalar Federasyonu (NCL), ülkedeki tüm işçileri fiyat artışının ardından iki günlük uyarı grevine çağırdı. Sendika Konfederasyonu, Bola Tinubu hükümetinden fiyatların hızla yükselmesine neden olan "reformları" geri almasını talep ediyor. Tinubu, diğer şeylerin yanı sıra, “ulusal borcu sınırlamak ve kaçakçılığı durdurmak” iddiasıyla petrol sübvansiyonlarını kaldırmıştı. Bu kararın da etkisiyle ülkede hayat pahalılığı çok arttı.

Geçen hafta gerçekleştirilen grev öncelikle devlete ait şirketleri ve idari kurumları etkiledi. Bankalar, elektrik ve ulaştırma sektörleri grevden etkilenen alanlar oldu. Özel sektöre ait işletmelerde ise grev yapılmadı.

Sendikalar Konfederasyonu hükümetin taleplerini karşılamaması halinde 21 Eylül'den itibaren süresiz greve gidileceğini duyurdu.

Yeni Zelanda: Klinik doktorları ve diş hekimlerinden ülke çapında uyarı grevi

Yeni Zelanda'da 5 Eylül'de devlet hastanelerinde çalışan yaklaşık 5.500 doktor ve 100 diş hekimi, ücretlerin artırılması talebiyle iki saatlik uyarı grevi yaptı. 30'a yakın yerde de gösteri ve mitingler düzenlendi.

Bu, uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen ilk grevdi. Bu grevle Maaşlı Tıp Uzmanları Derneği (ASMS), İşçi Partisi hükümeti döneminde reel ücret kayıplarını protesto ediyor. ASMS, ciddi personel sıkıntısının aynı zamanda düşük maaşla da bağlantılı olduğunu vurguluyor.

21 Eylül'de de grev yapılması planlanıyor. Grevler dört saat veya daha uzun sürecek.

Güney Kore: Öğretmen protestoları birçok ilkokulda eğitimi durdurdu

Güney Kore'de ülke çapında yaklaşık 120 bin öğretmen, geçtiğimiz pazartesi günü ya hasta olduklarını bildirerek ya da tatile çıkarak bir günlük protestoya katıldı. Öğretmenlerin protestoları nedeniyle birçok ilkokulda eğitim yapılamadı. Öğretmenler çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve öğretmenlerin ebeveynler tarafından uğradığı şiddete karşı daha iyi korunma talepleriyle mücadele ediyor.

Geçtiğimiz cumartesi günü, kendini öldüren genç bir öğretmeni anmak için Seul'de düzenlenen etkinliğe 200 bin kişi katıldı. Haftalardır düzenli olarak protestolar yapılıyor. Hükümet öğretmenleri daha iyi korumak için aldığı bazı önlemleri açıkladı.

Eğitim Bakanı ayrıca pazartesi günkü protesto için herhangi bir disiplin cezası uygulanmayacağını, ancak öğretmenler için bu tür eylemlere izin verilmediğini duyurdu.

Polonya: Öğretmenler eğitim bakanını protesto etti

Ülkenin dört bir yanından başkent Varşova’ya gelen öğretmenler Eğitim Bakanı Przemysław Czarnek'in ofisinin önünde toplanarak daha iyi ücret ve modern eğitim müfredatı taleplerini dile getiren sloganlar attı.

Polonya'da büyük öğretmen açığı var. Sendika, yüksek enflasyon ve öğretmenlerin şu anki ücretlerinin düşük olması nedeniyle yüzde 20'lik ücret artışı talep ediyor. Bir öğretmenin başlangıç ​maaşı 825 avroya denk geliyor. Pek çok öğretmen müfredat ve ders kitaplarının içeriğini de protesto ediyor. Gerici hükümetin dinci Eğitim Bakanı Czarnek, Katolik dinini yetiştirme ve eğitimin temeli olarak görüyor.