Kanada British Columbia’da liman işçisi greve gitti
Kanada’nın batı kıyısındaki British Columbia Eyaleti’ndeki 30’a yakın liman terminalinde, 7 bin 400 civarında liman işçisi daha iyi çalışma koşulları ve ücretlerin yükseltilmesi talepleriyle 1 Temmuz’da greve başladı. 72 saatlik grev kararı, onlarca liman ve terminalde 49 özel sahil şirketi adına pazarlık yapan British Columbia Denizcilik İşverenleri Birliği’ne (BCMEA) karşı alındı. Bu şirketlerin yılda toplam 350 milyar dolarlık mal taşıdığı bildirildi. Kanada’nın en büyük limanı olan Vancouver Limanı da grevden etkilendi.
Liman işçileri için toplu sözleşme mart ayında sona ermişti. Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı. Kanada Uluslararası Uzak Yol ve Antrepo Sendikası (International Longshore and Warehouse Union Canada -ILWU Canada) üyesi işçiler enflasyon oranında ücret artışı ve dış kaynak kullanımına son verilmesini talep ediyorlar.
Grevin ekonomi üzerinde büyük bir etkisi olabileceğinden telaşa düşen Kanada hükümeti “acil çözüm” çağrısında bulundu. Liman işçileri Kanada ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. Sadece British Columbia merkezli ihracatta 2022 yılında ulaşılan 64,5 milyar dolarlık kârla rekor kırıldı. Buna rağmen kapitalistler, liman işçilerine enflasyon düzeyinde ücret artışı vermek istemiyor.
İngiltere’de Temmuz ayında genç hekimlerden grev
İngiltere'de uzun süredir devam eden maaş kesintilerine karşı haziran ayında yaşanan üç günlük grevin ardından, genç hekimler 13-17 Temmuz tarihleri arasında beş günlük bir greve gidecek. Genç hekimler İskoçya’da da ilk kez greve gitmeye hazırlanıyor ve hekimler 12-14 Temmuz tarihleri arasında greve gidecekler.
Londra'da çelik işçileri parlamentoya yürüdü
Geçtiğimiz hafta İngiltere’nin başkenti Londra’da farklı çelik fabrikalarında çalışan işçiler parlamento binasına yürüdüler. Burada toplanan işçiler, hükümetin çelik endüstrisindeki istihdamı korumak için önlem almasını talep ettiler.
Gösteriyi GMB Sendikası organize etti. GMB Sendikası son 40 yılda İngiliz çelik endüstrisinde 150 bin işçinin işten atıldığını söyledi. Sendika, artan enerji maliyetleri nedeniyle İngiliz çelik üretiminin tehlikede olduğunu vurguladı.
Finlandiya'da ırkçı faşist bakanlar protesto edildi
28 Haziran akşamı, yeni kurulan gerici-ırkçı hükümeti protesto etmek için binden fazla kişi sokaklara çıktı. Başkent Helsinki’de bulunan Finlandiya Parlamentosu önünde bir araya gelen kitle burada eylem gerçekleştirdi. Eyleme çeşitli göçmen örgütleri, anti-faşistler ve solcu gruplar çağrı yaptı.
Parlamento önünde gerçekleştirilen eyleme özellikle gençlerin katılımının güçlü olması dikkat çekti. Parlamentoda bazı bakanların ırkçı faşist bźw ile yakın bağ için olması tepkiyle karşılanıyor. Finliler Partisi'nden yeni Ekonomi İşleri Bakanı Vilhelm Junnila, neo-Nazi toplantılarına katıldığını gösteren videoların yayınlanmasının ardından eleştirilere maruz kalmıştı. 28 Haziran günü parlamentoda yapılan güvenoyunu kıl payı bir farkla kazanabilen ırkçı hükümete karşı tepkilerin devam etmesi bekleniyor.
Tazmanya'da maden işçileri ilk toplu sözleşmede greve çıktı
Avustralya’nın eyaletlerinden biri olan Tazmanya’daki Grange Resources demir cevheri madeninde 300’den fazla işçi 24 Haziran’da 48 saat süren bir grev gerçekleştirdi. Madenciler, enflasyon düzeyinde ücret artışı sağlayacak bir anlaşma talep ediyorlar. Bu, ilk kez toplu iş sözleşmesi yapılan bir şirkette gerçekleşen ilk grev oldu. Ücret artışlarının yanı sıra resmi tatillerde çalışma karşılığı ikramiye ve diğer ödenekler de madencilerin talepleri arasında yer alıyor. Anlaşma sağlanamadığı için CEPU ve AWU sendikaları yeni grevler ilan ettiler.
Tazmanya, Avustralya'nın güneydoğusundaki en büyük adasıdır. Dünyanın en altındaki nokta olarak bilinir. Değerli metaller ve turizm Tazmanya ekonomisinin en önemli iki sektörü kabul ediliyor.
Porto Riko’da elektrik zamlarına karşı protesto
ABD’nin Karayip Denizi’ndeki sömürge adası Porto Riko’da elektrik zammı protesto edildi. San Juan kentinde binin üzerinde kişi 28 Haziran günü valilik sarayı önüne yürüdü. Eylemlerde, ABD eyaletlerindekinden iki kat yüksek olan elektrik fiyatlarına yapılması planlanan zamları protesto edildi. Eylemlere emekliler, öğretmenler, sendikacılar ve kilise temsilcileri katıldı. Eylemciler, halkın neden olmadığı borçları ödemeyeceklerini dile getirdiler.
Porto Riko, yıllardır yüksek borç ve yolsuzlukla boğuşuyor, halkın yüzde 40’ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yaklaşık 3,3 milyon nüfusu olan Porto Riko, 1898’de işgal edilerek ABD topraklarına dahil edildi. Sözde ABD toprağı olan Porto Riko’daki yoksulluk oranı Amerika’dan çok daha yüksek. Ada, ABD’nin en yoksul eyaleti olan Mississippi’den bile çok daha kötü durumda.
Gürcistan'da manganez grevi kazanımla sonuçlandı
Gürcistan'da manganez madenlerinde 18 gündür süren grev kazanımla sonuçlandı. Manganez madenlerinde 3 bin işçi Gürcü Manganez şirketinin üretimi yüzde 40 artırma hedefini 1 Temmuz günü geri çekmesinin ardından grevlerini sonlandırdı.
Sendika, yüzde 40 ücret artışı talep etmişti. Şirket, madencilerin ücretlerine de enflasyona göre yüzde 12 zam yapmayı kabul etti. Ayrıca ücretli izin ve hastalık izni taahhüdü verdi ve grev günlerinin yüzde 60’ını ödemeyi kabul etti. Üretim 1 Temmuz'da tekrar başladı.
İrlanda'da NATO karşıtı eylemler
İrlanda hükümeti, geçtiğimiz günlerde birçok kentte “Uluslararası Güvenlik Politikası” üzerine etkinlikler düzenledi. Buna tepki gösteren İrlanda Barış Hareketi, hükümeti protesto etti. Dublin, Galway, Cork kentlerinde “NATO’ya hayır!” ve “Tarafsızlığı savun!” yazan şiarların yer aldığı pankartlar taşındı. İrlanda NATO üyesi değil. Bu arada yapılan son anketlere göre halkın yüzde 61’i İrlanda'nın NATO’ya üye olmasına karşı çıkıyor.
İspanya'da Pontevedra’da madencilerin grevleri
İspanya'nın kuzeybatısındaki Pontevedra Eyaleti’nde metal işçileri 15 Haziran'dan bu yana, toplu sözleşmelerinin diğer bölgelere göre ayarlanması ve daha iyi çalışma koşulları talepleriyle eylemler yapıyor, blokaj eylemleri düzenliyor.
Toplu sözleşmeler eyalette 33 bin işçiyi etkiliyor. Grevden eyaletteki 3700 fabrikanın etkilendiği bildirildi. Grev çağrısını CCOO ve UGT sendikaları yaptı. En son geniş çaplı grev ve eylemler, 20 ve 22 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmişti. İspanyol polisi Vigo’da gösteri yapan binlerce işçiye plastik mermilerle saldırmıştı.
ABD'de Spirit AeroSystems çalışanları grevde
ABD’nin Kansas Eyaleti’nde bulunan Wichita’da yaklaşık 6 bin Spirit AeroSystems çalışanı, tekelin son teklifini reddederek 24 Haziran günü greve başladı. Grev halen sürüyor. Üretim durduran işçiler daha yüksek ücret, emekli maaşı ve sağlık hizmetleri talep ediyor. Uluslararası Makinistler, Havacılık ve Uzay İşçileri Sendikası (International Association of Machinists and Aerospace Workers -IAM) ile tekel arasında müzakereler başladı ve buna devlet arabulucusu da dahil oldu.
Tekel, Boeing grubu için önemli bir uçak parçası tedarikçisidir. Spirit AeroSystems'deki son grev 1995'te gerçekleşmiş ve 50 gün sürmüştü.
Norveç'te “Onur Yürüyüşü”nde 90 bin kişi sokaklardaydı
Norveç’in başkenti Oslo’da gerçekleştirilen LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne 90 binin üzerinde kişinin katıldığı bildirildi. Yürüyüşe çok sayıda örgüt, siyasi parti ve dernek de katılım sağladı. Geçen yıl 25 Haziran’da Oslo’da LGBTİ’lerin gittiği bir gece kulübüne bir kişinin açtığı ateş sonucu iki kişi öldürülmüş ve çok sayıda kişi yaralanmıştı. Etkinlik silahlı saldırı nedeniyle iptal edilmişti.
Onur Yürüyüşleri, 23 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında birçok etkinliğin düzenlendiği festivalin ardından gerçekleşti.