Dünyada grev ve eylemler…

Almanya’da eğitim emekçileri ve kamu çalışanları, Avustrya’da metal işçileri grev gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Kasım 2023
  • 12:30

Almanya'da 20,000 eğitimci grev yaptı

Almanya genelinde eğitim sektöründe çalışan yaklaşık 20 bin kişi, federal eyaletlerin kamu sektöründeki toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığı nedeniyle salı günü iş bıraktı. Eyleme öğretmenler, eğitmenler, sosyal hizmet uzmanları, üniversite öğretim görevlileri ve öğrenci asistanları katıldı.

Grev çağrısı Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) tarafından yapıldı. GEW'e göre yalnızca Leipzig'deki uyarı grevine yaklaşık 7 bin kamu emekçisi katıldı. Berlin'de 6 bin kişi greve giderken, Hamburg ve Karlsruhe gibi diğer şehirlerde de binlerce kişi iş bıraktı. "Berlin'in eğitime ihtiyacı var" şiarı altında salı günü yaklaşık 6 bin kişi başkentte gösteri yaptı.

Berlin'deki mitingde konuşma yapan GEW Başkanı Maike Finnern “öğretmenlerin kalifiye eleman sıkıntısı ve enflasyondan muzdarip olduklarını” söyledi. "Maaşlar artık gözle görülür bir şekilde artmalı" şeklinde konuşan Finnern, “şimdi işverenlerden uygun bir teklif" bekleniyor dedi.

Bertelsmann Vakfı tarafından salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre, personel açığı özellikle çocuk bakım merkezlerinde göze çarpıyor. Araştırmaya göre, yasal olarak çocuk bakım yeri hakkı olmasına rağmen, ülke çapında yaklaşık 430 bin kreş açığı var. Bir "kreş krizinden" söz eden araştırmaya göre durum artık "tahammül edilemez" boyuttadır.

Sendikalar, personel açığıyla mücadele edebilmek için çalışma koşullarının büyük ölçüde iyileştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle Almanya genelindeki federal eyaletlerde yaklaşık 1.1 milyon kamu sektörü çalışanı için yüzde 10.5'lik bir ücret artışı ve ayda en az 500 Euro daha fazla ücret talep ediyorlar. Sendikalar, çalışan tüm öğrenciler için on iki ay süreyle geçerli olacak bir toplu iş sözleşmesi talep ediyorlar.

Bu arada Tarifgemeinschaft deutscher Länder (TdL) Kasım ayı başında yapılan ikinci tur görüşmelerine de bir teklif sunmamıştı. Müzakerelerin üçüncü turu 7-8 Aralık tarihlerinde Potsdam'da gerçekleştirilecek.

Almanya’da kamu çalışanları yeniden greve gitti.

Pazartesi günü Hamburg'da bölge ofisleri, okullar, itfaiye teşkilatı, devlet eğitim ve danışmanlık hizmeti ile devlet yolları, köprüler, suyolları ve vatandaşlık hizmetlerinde çalışanlar yeniden iş bıraktı. Hizmet iş kolunda öğütlü olan Verdi sendikası grev çağrısında bulunmuştu.

Avusturya’da metal işçilerinin grevleri

Avusturya'da metal sektöründe haftalar önce başlayan toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor. GPA ve Pro-Ge sendikalarının yaptığı açıklamaya göre, son haftalarda 100 bin metal işçisi birer günlük uyarı grevine katıldı.

Geçtiğimiz cuma günü Viyana'da EVVA-Schlüsseltechnik fabrikasının önünde düzenlenen mitinge sendika üyesi bini aşkın işçi katıldı. İşçiler, yüzde 11,6 oranında ücret artışı talebini dile getirerek gösteri yapıt.

Mitingde bir konuşma yapan ÖGB sendikası lideri Katzian, Kasım ayı sonuna kadar ilerleme kaydedilmemesi halinde grevlerin genişletileceğini belirtti.

Avusturya’da enflasyon oranı yüzde 9,2 düzeyine ulaştı. Buna karşın kapitalistleri temsilen müzakereleri sürdüren İşverenler Birliği yüzde 5'lik ücret artışı ve bir defaya mahsus ödeme öneriyor. Kapitalistlerin önerilerinde ısrar etmeleri, anlaşmaya varılmasını engelliyor.