Almanya: Perakende ve toptancılık sektöründe grev
Almanya'da binlerce perakende işçisi ülke çapında grevde. Bunun nedeni, mevcut toplu pazarlık turlarında ücret artışlarına ilişkin çok farklı önerilerin olması. Kapitalist tekeller, büyük kârlar elde etmelerine rağmen çalışanların ücret kayıplarıyla çalışmaya devam etmesini istiyor.
Berlin ve Brandenburg'da perakende, posta siparişi, toptan ve dış ticaret alt sektörlerinde çalışan 900'den fazla işçi Cuma günü uyarı grevi yaptı. Greve Kaufland, Rewe, Edeka, IKEA, H&M ve Galeria Karstadt-Kaufhof'un şube ve depo lokasyonlarında çalışanlar katıldı.
Toptancı işçiler perşembe günü çoktan greve gitmişti ve perakende işçileri bu cumartesi günü greve devam edecekler. Grevlerin nedeni her iki sektörde de bölge toplu sözleşmeleri konusunda çıkmaza giren müzakereler. Sermayenin perakende sektöründeki teklifi, 1 Ekim'e göre yaklaşık yüzde 5,3 daha fazla, bu da ücretlerde saatte 90 sentlik bir artış anlamına geliyor. Bu artış işçiler tarafından reddediliyor.
Berlin-Brandenburg'da Verdi, perakende çalışanlar için 2,50 avro daha fazla saat ücreti ve toptan satışta yüzde 13'lük bir artış talep ediyor. Uyarı grevlerinin yoğunlaştığı diğer bölgesel toplu sözleşmelerde de talepler benzer.
Bu arada perşembe günü Kuzey Bavyera-Saksonya-Thüringen'deki Edeka şirketler grubunun toplu sözleşme süresinde grevin engellenmesi için Nürnberg Bölge İş Mahkemesi’ne (LAG) yaptıkları başvuru reddedildi ve işçilere grev hakları geri verildi.
İngiltere'de doktorlar ve makinistler greve gitti
İngiltere'de doktorlar cuma günü 48 saat sürecek grevlerini sürdürdüler. Doktorlar yüzde 35 ücret artışı talep ediyorlar. İngiltere Hükümeti’nden grevlere karşı hamle geldi ve grev karşıtı bir yasa kabul edildi. Kabul edilen yasaya göre doktorlar greve gittikleri durumunda işten atılabilecekler.
Sendikalar bu yasaya karşı mücadeleyi sürdürüyorlar ve şimdi mahkemenin grev karşıtı yasaya karşı karar almasını umuyorlar.
İngiltere'de 20 bin makinist de yeniden grev yaptı. 20 Temmuz Perşembe günü, RMT sendikasında örgütlenen 20.000 makinist İngiltere'de iş bıraktı. Makinistler 14 aydır ücret artışları ve daha iyi çalışma koşulları için grev yapıyorlar. Demiryolu şirketleri şu anda 2.300 kişinin işten çıkarılacağını duyurarak işlerin korunması konusundaki anlaşmazlığı sertleştiriyorlar. Böylece ülkedeki 1.000 bilet gişesinin tamamı kapatılacak.
Perşembe günü 14 demiryolu şirketi greve gitti ve birçok istasyonun önünde protesto mitingleri düzenlendi. Cumartesi ve pazar için yeni grevler planlandı.
Finlandiya: Irkçılığa karşı protesto
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 5 bin kişi parlamento önünde toplanarak, ırkçılığı protesto etti. Eylemciler, hükümetin ırkçılığa karşı kararlı adımlar atmasını talep etti. Özellikle Finlandiya Partisi'nden maliye bakanı ve başbakan yardımcısı Riikka Purra'nın istifası istendi. Göstericilerin birçoğu tüm Finlandiya hükümetinin istifasını veya Fin partisiyle koalisyona son verilmesini istediklerini dile getirdiler. Haziran sonunda ekonomi bakanı göreve başladıktan on gün sonra Nazi örgütüyle temasları nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı.
Ekvador: Bolivar halkı altın madenine direniyor
Ekvador'da geçtiğimiz hafta Quito'nun güneybatısındaki Bolivar eyaletindeki Las Naves'ta bölge halkı ve çevre aktivistleri arazi haklarının Curipamba projesine devredilmesini protesto ederek gösteri yaptılar. Gösterilerde ordu ve polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda yaralananlar ve tutuklananlar oldu.
Curipamba projesi çerçevesinde Salazar Resources ile Kanadalı madencilik grubu Adventus Mining Corporation önderliğinde altın, gümüş, çinko ve bakır madenleri işleniyor.
Kosta Rika: Özelleştirmeye karşı direniş
Sendikalar Kosta Rika'nın başkenti San Jose'de, geçtiğimiz hafta Rodrigo Chaves hükümetinin sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin özelleştirilmesi planlarına karşı grev ve gösteri yaptı. Hükümet sağlık ve eğitime ayrılan harcamalarda kısıtlamaya gitmek istiyor ve buna karşı haftalardır sokaklarda, üniversitelerde protesto eylemleri düzenleniyor.
İsrail: Hava Kuvvetleri’nde 1.100 yedek asker hizmet etmeyi reddediyor
İsrail'de, sağcı Netanyahu hükümetinin yargıyı ele geçirme planlarına karşı protestolar sürüyor. Hafta sonunda parlamentoda bu yönlü oylamalar yapılırken hafta boyunca protestolar vardı.
Cuma günü, İsrail Hava Kuvvetleri'nin 1.100 üyesi "yargı reformu" kabul edilirse yedek asker olarak görev yapmayı reddedeceklerini açıklayan bir mektup yayınladı. İmzacılar arasında en az 400 savaş pilotu bulunuyor. Listedeki tüm yedek askerler, bundan böyle İsrail Hava Kuvvetleri’nin operasyonel kabiliyeti üzerinde önemli bir etkisi olacak olan aylık konuşlandırmalarda yer almak istemediklerini açıklıyorlar.
Tayland: Demokratik olmayan kararlara karşı protestolar
Geçtiğimiz hafta Pita Limjaroenrat Tayland Başbakanlık seçimini, askeri cunta tarafından atanan Senato üyelerinin engellemesi nedeniyle az farkla kaybetti. Bu hafta, Anayasa Mahkemesi Pita Limjaroenrat'ın milletvekilliği görevinin askıya alınmasına karar vererek, Pita'nın aday olacağı ikinci bir oylamayı engelledi. Bunu protesto eden binlerce kişi Bangkok'ta parlamento binasının önünde toplanarak gösteri yaptı. Pita Limjaroenrat liderliğindeki sosyal demokrat İlerici Parti mayıs ayında parlamento seçimlerinde çoğunluğun oylarını alarak kazanmıştı.