Dünyada grev ve eylemler

Dünyanın birçok ülkesinde işçi ve emekçiler daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talepleriyle grev, direniş ve protesto eylemleri gerçekleştiriyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Temmuz 2023
  • 19:00

Hindistan’ın Chhattisgart Eyaleti’nde sağlık sektöründe grev

Hindistan’ın Chhattisgart Eyaleti’nde sağlık sektöründe on binlerce işçi greve gitti. Sağlık emekçileri, çalışma koşullarının yasalara uygun hale getirilmesini talep ediyor. Greve süresiz çalışanlar, geçici işçiler ve taşeron işçiler katılıyor

Eyalet hükümeti, talepleri karşılamak yerine saldırıya geçerek grevi yasaklamaya çalıştı. Grev yasağına uymayanları işten atmakla tehdit etti. Ancak tüm tehdit ve yasaklara rağmen gündelikçi ve sözleşmeli işçilerin grevi devam ediyor.

İngiltere’de doktorların en büyük grevi

İngiltere'de binlerce genç doktor, daha iyi maaş için 13 Temmuz günü greve başladı. Grev 5 gün sürecek. Bu, genç NHS doktorlarının en büyük grevi. Grevi, önümüzdeki hafta klinik ve muayenehanelerde çalışan doktorların yapacağı iki günlük bir grev izleyecek.

Asistan doktorlar, ücretlere yüzde 5 zam yapılmasını talep ediyorlar. Ülkede son birkaç yıldır reel ücretlerde yüzde 28’e ulaşan kayıplar yaşandı.

İskoçya'da yerel hükümetin iyileştirilmiş bir teklif sunmasından dolayı grev yapılmadı.

***

İngiltere'de 5 Temmuz’da da devlet okullarında çalışan on binlerce öğretmen greve gitmiş, 23 bin devlet okulunun yarısında grevden dolayı eğitim aksamıştı.

Öğretmenler hükümetin önerdiği yüzde 5 ücret artışını reddediyorlar. Bu, 2023 yılı içinde Natinal Education Union (NEU) Sendikası’nın çağrısı üzerine gerçekleşen altıncı grevdi. En kitleseli başkent Londra’da olmak üzere çok sayıda kentte gösteriler de düzenlendi. Bu aralar öğretmenlerin örgütlü olduğu dört sendikada yeni öğrenim yılının başlayacağı sonbaharda gerçekleştirilmesi planlanan grevlerle ilgili oylamalar devam ediyor.

İtalya'da metal işçiler grevde

İtalya’da metal işçilerinin örgütlü olduğu CİSL, CGİL ve UİL sendikalarının çağrısıyla Kuzey İtalya'da bulunan metal fabrikalarında çalışan işçiler 7 Temmuz günü 4 saatlik ortak bir greve çıktı. Grev, asgari ücretin yükseltilmesi ve daha iyi çalışma koşulları talepleriyle gerçekleştirildi. Grev esnasında çok sayıda bölgede fabrikaların içinde ve önünde protesto gösterileri düzenlendi. 10 Temmuz günü ise İtalya'nın güneyindeki metal fabrikalarının işçileri greve gitti.

Filipinler’de kağıt işçilerinin grev dalgası

Filipinler’de 16 Mayıs’ta kâğıt imalat şirketlerinde başlayan grev dalgası sürüyor. Grev Militan Workers in Paperland İncorporated (MMPİ) Sendikası tarafından örgütleniyor. Greve, kapitalist tekellerin toplu iş sözleşmesinde son yıllarda herhangi bir ücret artışı yapmaması üzerine gidildi.

Sendika, 19 Aralık 2022’de toplu iş sözleşmesinde taleplerini sundu. Ancak kapitalist patronlar ne 60 günlük düşünme süresinde, ne de sonrasında herhangi bir cevap verdi. Ancak 2 şubatta başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerine katıldılar. Görüşmelerde saldırgan bir tutum alan kapitalistler sendika temsilcilerinin sayısını azalttı ve ilerici KMU Sendikası’nın üyelerinin toplantıya katılmasını yasakladı. Diğer bir görüşmede ise sendikanın ücret artışı teklifine cevap bile vermezken, sonraki toplantıya ise katılmadılar.

MMPİ Sendikası, 16 Mayıs’ta kapitalistlerin takındığı küstah/saldırgan tutumu protesto ederek greve gitti. 1 Haziran'da yeniden grev yapıldı. Bunun üzerine Çalışma ve İstihdam Bakanlığı bir uzlaşma konferansı düzenledi.

30 Haziran’da düzenlenen konferansta işçilere hastanede yatmaları durumunda 1500 Filipin pezosu ve diğer sağlık sorunlarında 200 Filipin pezosu artış kararlaştırıldı. Çalışanlara tek tip tişört şeklinde ücretsiz iş kıyafeti verildi, tehlikeli alanlarda çalışan işçilere ise güvenlikli ayakkabılar verildi.

2 Temmuz’da grev oylaması ve 6 Temmuz’da başka bir tahkim konferansı yapıldı. Ancak sonuçları halen açıklanmış değil.

Güney Kore’de hemşireler 19 yıl sonra yeniden grevde

Güney Kore’de hastanelerde çalışan hemşireler 19 yıl sonra ilk kez greve gitti. Greve 40 bin hemşire katıldı. Grev çağrısını 65 bin hemşirenin örgütlü olduğu Hemşireler Sendikası (KHMU) yaptı. Sendika, yeni hemşirelerin işe alınması ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyor.

Grev nedeniyle hastanelere yeni hasta kabul edilmiyor. Birçok klinikte sadece yoğun bakım üniteleri çalışıyor. Grev 29 özel üniversite hastanesi, 12 devlet üniversite hastanesi ve 26 il hastanesi olmak üzere 145 hastaneyi kapsıyor. 12 Temmuz’da 800 hemşire yeni personel alımı, ücret artışı ve iş kanunlarına uygun çalışma koşulları talebiyle gösteri yaptı.

Hyundai Motors ve Hyundai tersanelerinde grev

14 günlük grev kampanyasının bir parçası olarak Hyundai Motors otomobil tekelinde gündüz ve gece vardiyalarında çalışan işçiler 12 Temmuz’da ikişer saat süreyle çalışmayı durdurdu. Çağrısı, Güney Kore Sendika Konfederasyonu (KCTU) tarafından yapılan greve HD Huyundai Heavy İndustries’de, yani tersanelerde çalışan sendikalı işçiler de üç saatliğine katıldı.

Ulsan’daki Hyundai Motors tedarikçisi olan Motras’ta ve diğer yedi tersanede de grevler yaşandı. Grevlerde hükümetin işçi düşmanı politikaları protesto edildi. “Kahrolsun Yoon Suk Yeol hükümeti!” sloganlarını haykıran işçiler, genel grev çağrısı da yaptı.

Montevideo’da iş ve ücret artışı için grev

Uruguay’ın başkenti Montevideo’da UCU Sendikası’nın çağrısıyla 7 Temmuz’da bir günlük grev gerçekleştirildi. İşçiler, Başbakan Luis Lacalle Pou hükümetinin reel ücret kesintileri, işten çıkarmalar ve fabrikaların kapatılmasını içeren “kriz programını” protesto etti. Bölgede hızla tırmanan su krizine karşı gelişen protestolar da sürüyor. UCU Sendikası, bu protestoları da destekliyor.

Devlet su şirketi OSE işçilerinin örgütlü olduğu sendika, içme suyu kaynaklarının birkaç gün içinde tükenecek olmasını, tarım endüstrisi şirketlerinin Santa Lucia Nehri’nin sularını yasadışı bir şekilde kendi özel depolarını doldurmak için akıtmasına bağlıyor.

Uruguay’da tatlı su rezervlerinin yüzde 80’i halen tarım ve ormancılığa gidiyor

Kenya'da protestolarda 7 kişi öldürüldü

Kenya'nın başkenti Nairobi’de hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Hükümetin akaryakıtta KDV'yi yüzde 18’e, yani iki katına çıkarması ve benzin fiyatlarının bir anda fırlaması öfkeyi sokağa taşırdı ve protestolar patlak verdi.

Yargıtay, Devlet Başkanı William Ruto hükümetinin büyük bir vergi artışını öngören paketini askıya almıştı. Hükümet ise akaryakıta ilişkin kararı yok saydı. Bunun üzerine Nairobi, Mombasa ve Kisumu gibi kentlerde binlerce kişi sokaklara çıkarak hükümetin vergi artışı kararını protesto etti.

Polisin göstericilere vahşi bir şekilde saldırması sonucu 7 kişi hayatını kaybetti.