Arjantin’de Jujuy Eyaleti’nde protestolar
Arjantin’de ülkenin kuzeyindeki Jujuy Eyaleti’nde faşist vali Gerardo Morales’e karşı aralarında ücret artışı talep eden öğretmenlerin de bulunduğu geniş çaplı grevler sürüyor. Protestoları bastırabilmek için Morales, 16 Haziran’da Kurucu Meclis’te “gösteri yasakları ve yerli topraklarına el konulması” da dahil demokratik haklar üzerinde önemli kısıtlamalar getirdi.
O zamandan bu yana halk inisiyatifleri, sendikalar ve yerli örgütlerin öncülük ettiği yaygın direnişler yaşanıyor. Polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle yaptığı büyük ve acımasız saldırılar tepkiyle karşılanıyor. Bu saldırganlığa karşı biriken tepkinin etkisiyle direniş ülkenin diğer bölgelerine de sıçradı.
ABD'de Oregon'da bin 800 bakıcı grev yaptı
ABD'nin Oregon Eyaleti’nde üç Providence Health tesisinde çalışan bin 800 kişi beş gün sürecek bir greve çıktı. İşçiler daha iyi ücret, personelin artırılması ve bakım koşullarının iyileştirilmesini talep ediyorlar. Sendika, Providence Group’u hastaları, bakıma muhtaçları ve onlara bakan çalışanları değil, daha fazla kârı ön planda tutmakla suçluyor. Providence Group’un 51 klinik ve evi var. Görünen o ki, şirketler büyüdükçe daha saldırgan daha pervasız oluyorlar.
Meksika Zacatecas’ta altın madeni işçileri grevde
Meksika'nın Zacatecas Eyaleti’ndeki Peñasquito altın ve gümüş madeninde 2800 işçinin 7 Haziran’da başlattıkları grev devam ediyor. İşçiler, kâr paylaşımının yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarılmasını talep ediyorlar. Newmont kapitalistleri sendikayla müzakere etmeyi reddederek hükümeti müdahale etmeye çağırdı.
Maden ocağı dünyanın en büyük altın üreticisi Newmont Group’a ait. ABD'li grup ayrıca bakır, gümüş, çinko ve kurşun da çıkarıyor. Newmont şirketi 5 bini sürekli, 25 bini dolaylı çalışanıyla Zacatecas Eyaleti’ndeki en büyük sermayedar durumunda.
İngiltere'de demiryollarında temmuz ayı grevlerle geçecek
İngiltere'de demiryolu işçilerinin örgütlü olduğu RMT Sendikası 3 günlük greve gideceklerini duyurdu. Grev kararının demiryolu şirketlerinin yeni bir ücret teklifi yapmaması üzerine alındığı duyuruldu.
Kapitalistlerin pervasızlığına karşı 14 demiryolu şirketinde çalışan 20 bin demiryolu işçisinin 20, 22 ve 29 Temmuz tarihlerinde greve gitmesi planlanıyor.
RMT üyeleri son 12 ay içinde üç kez grev kararı almıştı. Ancak özel demiryolu şirketleri işçilere geçinebilecekleri bir ücret vermeyi reddediyor. Demiryolu işçileri ise enflasyon üzerinde ücret talep ediyor.
Tren sürücüleri sendikası Aslef de greve hazırlanıyor. Haziran ayının başında Aslef üyesi 12 bin makinistin bir hafta içinde ikinci kez greve gitmesinin ardından, İngiltere genelinde demiryolu seferleri durmuştu. Aslef’in bir haftalık fazla mesai yasağı ilan etmesinin ardından temmuz ayında yeniden greve gitmesi bekleniyor. İngiltere’de aylardan beri devam eden grevler serisine yeni halkalar eklenecek. İşçi ve emekçiler kapitalistlerin ve hükümetin azgınlığına karşı mücadelede kararlı olduklarını gösteriyorlar.
ABD'de Hollywood senaristlerinin grevi sürüyor
Hollywood senaristlerinin 50 günlük grevini desteklemek için Los Angeles’ta düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı. Senaristler, prodüksiyon stüdyolarıyla iş garantisi ve maaş güvencesi sağlaması gereken yeni bir sözleşme talep ediyorlar.
Gösteride Amerikan Senaristler Birliği’nin (WGA) üyeleri yaptığı konuşmalarda yayın akışı sürerken bile senaristlerin gittikçe daha az kazandığını ifade ettiler. Senaristler yıllık dizi ve film üretiminde hızlı artış yaşandığını, kendilerinin ise zor şartlar altında çalıştıklarını ve daha az ücret aldıklarını söylüyorlar. Oysa yıllık dizi ve film üretiminde büyük bir artış var.
Hollywood’un “Biz olmadan hiçbir şeyleri olmazdı” diyen Amerikalı senarist ve komedyen Adam Conover, “açgözlülüğün kurumsallaştığı Hollywood’da sürdürülebilir iş” talebiyle mücadeleye devam ettiklerini söyledi. Conover, 50 gündür devam eden grevin başarıyla sonuçlanacağına inanıyor.
Pek çok aktör ve çalışan senaristlerin eylemini destekliyor. Gösteriye diğer bazı sendikalar da çağrı yapmıştı. Zira grev, işine ara veren birçok üretim şirketinin çalışanını da etkiliyor.
Senaristler en son, 2007 yılında greve gitmiş ve 100 gün süren bir iş bırakma eylemi yapmıştı.
İspanya'da H&M mağazalarında grev
Dünyaca ünlü İsveçli giyim mağazası H&M'in İspanya’daki 4 bin kadar çalışanı, maaş artışı talebiyle indirim sezonunun başladığı ilk gün greve gitti. Grev nedeniyle 125 mağazadan 95’i kapalı kaldı. Tezgahtarlar ücret artışının yanı sıra iş yükünün ağır olması nedeniyle yeni personel alınmasını da talep ediyor. Greve CCOO ve CGT sendikaları çağrı yaptı.
Şirketin talepleri kabul etmemesi durumunda 26 Haziran’da başka bir grev gerçekleştirilecek. Temmuz başında da farklı grevlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.