Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri

Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler, talepleri için sokaklara çıkarak mücadeleyi yükseltiyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Mart 2023
  • 17:30

Güney Kore: Sendikalardan hükümete karşı gösteri

Güney Kore'nin başkenti Seul’de 25 Mart günü hükümetin sendika karşıtı politikalarına karşı eylem düzenlendi. Kore Sendikalar Konfederasyonu’nun (KCTU) çağrı yaptığı eyleme 13 bin kişi katıldı.

G. Kore’de, bir süredir sendika binalarına ve sendikacılara yönelik polis baskınları sürüyor.

Başbakan Yoon’un başında bulunduğu hükümet işçi kitleler üzerinde sendikaların etkisini baltalamaya çalışıyor ve saldırılarını artırıyor.

Hükümetin haftalık en yüksek çalışma süresini mevcut 52 saatten 69 saate çıkarma planından protestolar nedeniyle kısa süre önce vazgeçmek zorunda kalmıştı. Protestolarda özellikle gençlik kitleleri önemli bir yer tuttu.

Bolivya: Öğretmenler 3 haftadır eylemde

Bolivya'da öğretmenler sendikası CTUB’un, hükümetin eğitim için daha fazla fon ayırmasını talep ederek ülke çapında başlattıkları protestolar üç haftadır sürüyor.

Polisin bir gösteriye karşı biber gazı ve göz yaşartıcı gaz kullanarak saldırmasının ardından gösteriler bu hafta doruk noktasına ulaştı.

24 Mart günü devlet okullarında on binlerce öğretmenin katıldığı ülke çapında bir grev gerçekleşti. Öğretmenler yeni işe alımlar, daha iyi ücret ve zorunlu ücretsiz fazla mesaiye son verilmesini talep ediyorlar. Hükümet uzlaşmaya yanaşmayarak, CTUB sendikasıyla müzakere etmeyi reddetti. Göstericiler eğitim bakanının istifasını talep ediyor.

Kanada: Göçmenler daha fazla hak talep ediyor

Kanada’nın Ontario eyaletinin başkenti ve ülkenin en büyük şehri olan Toronto'da, 19 Mart’ta göçmenler, tüm göçmenlere, işçilere, öğrencilere, ailelere ve mültecilere sınırsız ikamet statüsü verilmesini talep ederek gösteri yaptı. Benzer gösteriler Vancouver, Montreal ve Sudbury’de de düzenlendi.

Göstericiler, Kanada’da belgesiz hayatta kalmanın zorluklarına dikkat çektiler. İş bulmanın zorluğundan, iş bulanların ise zor çalışma koşullarında ve daha düşük ücretle çalışmak zorunda kaldıklarından buna karşı çıkma haklarının olmadığına dikkat çektiler.

ABD’de fosil yakıt finansmanına karşı protestolar

Fosil yakıt çıkarımını finanse etmekle suçlanan dört ABD bankasına karşı 28 Mart günü ABD genelinde 100 yerde protestolar düzenlendi. Göstericiler özellikle petrol ve gaz sektörüne en fazla sermaye yatıran dört büyük ABD bankasının (Chase Bank, Wells Fargo, Citibank, Bank of America ve JPMorgan Chase) şubelerinin önünde toplandı. Gösterilere binlerce kişi katıldı. Aralarında gençliğin de katılımının olduğu protestocular, bankaların kredi kartlarını şubelerin önünde keserek protesto şarkıları söyledi.

Lübnan: Değersizleşen emekli maaşlarına karşı protesto

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 22 Mart günü emekli maaşlarının enflasyona göre ayarlanmasını talep eden emekli, eski polis ve ordu çalışanı yüzlerce kişi hükümet binalarını basmaya çalıştı. Hükümet, göz yaşartıcı gaz bombalarıyla dağıttığı kalabalığa karşı kolluk göçlerini kullandı.

Lübnan birkaç yıldır derin bir ekonomik ve siyasi kriz içinde. Enflasyonun yüzde 100’lerde seyrettiği ve Lübnan para birimi düştüğü ülkede emekçi kitleler hayatta kalma mücadelesi veriyor…

Afganistan: Eğitim alanlarının kadınlara açılması için eylem

Afganistan’da okul döneminin başlamasıyla Mezar-ı Şerif kentinde bir araya gelen kadınlar Taliban’ın kadınların ve kız çocukların okula gitmesini yasaklamasını protesto etti. Kadınlar, eğitim alanlarının kadınlara açılması için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Kadınlar eğitim ve çalışma alanlarında Taliban’ın kadınlara uyguladığı yasaklara karşı hayatlarını tehlikeye atarak uzunca bir süredir sokağa çıkarak protesto ediyorlar.

Norveç: İsral’in Filistin halkına saldırıları protesto edildi

Norveç'in başkenti Oslo’da İsrail Büyükelçiliği önünde İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırıları protesto edildi ve saldırılar sona verilmesi çağrısı yapıldı.

Eylemde, “Filistin'deki İsrail pogromlarını durdurun!”, “İsrail uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu tutulmalı!”, “Yasadışı yerleşimlere son!”, “Gazze ablukasını kaldırın!”, “Özgür Filistin!” “İsrail işgal ettiğin ülkeden çık!” şiarları haykırıldı.

Eylem çağrısı Filistin Komitesi, Filistin Derneği tarafından yapıldı.

11 kuruluşun destek verdiği eyleme çoğu Norveçli yaklaşık 150 kişi katıldı.