Dünyada grev ve eylemler

ABD'de URMC'de 17 saatlik bir grev gerçekleştirildi. Çin'de binlerce öğretmen de Jiangxi eyaleti Nanchang şehrindeki bölge hükümeti binasının önünde toplanarak eylem yaptı. Sendikalar Brüksel'de "Kemer Sıkmaya Karşı Birlikte" sloganıyla bir gösteri düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Aralık 2023
  • 19:00

ABD'de Tıp Merkezi’nde grev

Ağustos ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması üzerine ABD'nin New York eyaletindeki URMC'de (Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi)  17 saatlik bir grev gerçekleştirildi.

SEIU sendikası, 13 Aralık günü ücretlerin arttırılması ve sosyal hakların iyileştirilmesi talepleriyle çalışanları greve çağırdı. Çağrı üzerine 1800 hizmet ve bakım çalışanı greve katıldı. İşçiler, taleplerini daha güçlü bir şekilde grev alanında da dile getirdiler.

Eylemde yapılan açıklamada en düşük saat ücretinin 15.45 dolar olduğu ve bu ücretle kimsenin geçinemeyeceği vurgulandı. Konuşmacılar ücret artışı ve sosyal hakların yanı sıra çalışma koşullarının da iyileştirilmesini talep ettiler.

Çin'de Çeşitli sektörlerde grev ve protestolar

Çin'de ücretlerin zamanında ödenmesi, fabrikaların taşınması vesilesiyle işten çıkarmalara son verilmesi, sosyal yardım/emeklilik haklarının korunması gibi yakıcı taleplerle yapılan grev ve protesto eylemleri yayılıyor.

Sanayi işçilerinin yanı sıra sağlık ve eğitim sektörlerinde çalışanlar da bu sorunlardan etkileniyor. Henan eyaletinin Pingdingshan şehrinde bulunan Ruzhou Anne ve Çocuk Sağlığı Hastanesi önünde 3 Kasım'da toplanan yüzlerce sağlık çalışanı, yaklaşık bir yıldır maaşlarının ödenmemesini protesto ettiler.

3 Kasım'da binlerce öğretmen de Jiangxi eyaleti Nanchang şehrindeki bölge hükümeti binasının önünde toplanarak eylem yaptı. Eğitim emekçileri, hükümetten performansa bağlı ücretlerinin ödenmesini talep ettiler. 9 Kasım'da, kreşlerde çalışan yüzlerce öğretmen ise Shaanxi eyalet hükümeti meclisi önünde toplanarak emeklilik ve sağlık sigortası sorunlarının çözülmesini talep ettiler.

AB zirvesi öncesi “Kemer sıkmaya” hayır eylemi  

Salı günü 30 Avrupa ülkesinden sendikacılar Belçika’nın başkenti Brüksel'de "Kemer Sıkmaya Karşı Birlikte" sloganıyla bir gösteri düzenledi.

İşçiler ve emekliler, AB zirvesi öncesinde hükümetlerin tasarruf bahanesiyle sosyal harcamaları büyük ölçüde kısma planlarına karşı uyarıda bulundu. AB planlarına göre üye devletlerin kamu borçlarını azaltmak için sadece 2024 yılında kamu harcamalarında 45 milyar Avro kesintiye gitmeleri gerekiyor.  

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun (ETUC) bildirdiğine göre gösteriye yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Eylemde Belçika, Fransa ve İspanya'dan büyük sendika delegasyonları da yer aldı.