Galler, İsveç ve Kanada’da grev

Galler'de asistan doktorlar greve gitti, İsveç Tesla'da grev devam ediyor, Kanada’da askeri üslerde grev yapılıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Ocak 2024
  • 16:30

Galler'de asistan doktorlar greve gitti

Birleşik Krallık’ta asistan doktorların grevleri devam ediyor. İngiltere'nin Ulusak Sağlık Hizmeti (NHS) alanındaki grevden sonra pazartesi günü Galler'deki hastanelerde çalışan asistan doktorlar da greve çıktı.

Hekimler, zaten düşük olan ücretlerinin yüksek enflasyon karşısında iyice eridiğini belirterek, ücretlerin arttırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle üç günlük grev yaptılar. İşçi Partili Galler hükümetinin yüzde 5 oranında ücret artışı teklifi büyük bir çoğunlukla reddedilmişti. İşçi partisi hükümetinin teklifini hesaplayan İngiliz Tabipler Birliği (BMA), doktorların sınavlarının ardından 13.65 pound (15.88 Euro'ya eşdeğer) saatlik ücretle işe başladıklarını hesaplamıştı. Üç bine yakın hekimin katıldığı grev nedeniyle bu hafta planlanan ameliyatların yaklaşık yüzde 80'i iptal edildi. Grev sırasında sadece acil servisler hizmet verdi. Hekimler, haklı ve meşru taleplerini hükümete kabul ettirme mücadeledesinde kararlı görünüyor.

İsveç Tesla'da grev devam ediyor

İsveç'te 10’dan fazla sendikanın aralık ayında Tesla'ya karşı başlattığı grev yeni yılda da devam ediyor. Tesla, emperyalist kapitalizmin kabesi Amerikan’ın çalışma koşullarını farklı ülkelerdeki işçilere de dayatıyor. İsveçli işçiler, uzun soluklu bir grevle bu dayatmaya karşı direniyor.

Tesla'nın saldırısına karşı başlatılan grevde yer alan bir işçi şunları söylüyor; ''Grevdeyim çünkü Tesla, küçük indirimli Tesla hisse senetlerinin işçiler için iyileştirilmiş emeklilik maaşları, daha iyi sigorta, daha kısa çalışma saatleri ve garantili yıllık ücret artışından daha faydalı olduğuna inanan bir şirket. Böyle bir şirketin kendini düzeltmesi, toplu iş sözleşmesi imzalaması ve İsveç modelini takip etmesi gerekiyor."

Grevi örgütleyen sendikalardan biri olan IF Metall avukatları, normalde beş sayfa olan iş sözleşmesinin 70 sayfaya kadar çıkarıldığını açıkladılar. Sözleşmelerde işçilerin hayatlarının geri kalanında Tesla'yı eleştirmeyeceklerine ve işten ayrıldıktan sonra en az altı ay boyunca rakip bir şirkete geçmeyeceklerine dair imza atmaları gerekiyor. İsveç Komünist İşçi Sendikası, Tesla'yı 100 yıl önce kolektif sendikal korumanın olmadığı dönemdeki “işçi haklarına” özlem duymakla suçluyor.

Kanada’da askeri üslerde grev

Kanada'nın Ontario ve Quebec eyaletlerinde bulunan askeri üslerde çalışan 500’e yakın sivil, daha yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşulları için geçtiğimiz pazartesi günü greve gittiler.  Grevden Bagotville, Kingston, Ottawa, Petawawa, Montreal St-Jean ve Valcartier'deki tesisler etkilendi.

Askeri tesislerde hizmet ve yönetim sektöründe çalışan birçok sivil kamu hizmetinde “özel” bir konuma sahiptir. Ücretleri genellikle asgari ücretin biraz üzerindedir. Bu da çoğu zaman aynı iş için kamu sektöründe ödenen maaşın sadece yüzde 50'sine çalışmak zorunda bırakıldıkları anlamına gelmektedir.