Dünyada grev ve eylemler

Güney Afrika, Hindistan, Sri Lanka, Britanya, Finlandiya, Arjantin’de grev ve eylemler oldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Şubat 2024
  • 15:30

Güney Afrika, Hindistan, Sri Lanka, Britanya, Finlandiya, Arjantin’de grev ve eylemler oldu.

Güney Afrika'da temiz su protestosu

Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal eyaletindeki eThekwini (Durban) kentinde, bir süredir şehrin belirli bölgelerinde su tedarikiyle ilgili sorunlar yaşanıyor. Bazen şebekeden hiç su gelmiyor, bazen de günde sadece 1-2 saat su geliyor. Pek çok yerde kent sakinleri kamyonlarla yapılan içme suyu sevkiyatlarına bağımlı durumda. Bu hafta çeşitli mahallelerde yüzlerce kişinin cadde ve sokakları kapatarak eylem yaptığı protestolar düzenlendi.

Hindistan'da genç işsizlerden protesto

Hindistan'ın Bihar eyaletinin başkenti Patna'da Pazartesi gününden itibaren çoğunluğu gençlerden oluşan 10.000'den fazla kişi protesto gösterileri düzenliyor. Eylemciler demiryolu idaresinden daha fazla iş imkanı sağlamasını talep ediyor. Şu anda tren sürücü yardımcıları için eğitim yerleri için başvurular açık. Bu, 2018'den bu yana yapılan ilk işe alım çalışması ve protestocular bu durumdan BJP hükümetini sorumlu tutuyor. Protestolar Patna'daki çeşitli meydanlara yayıldı ve çeşitli noktalarda polis eylemlere saldırdı.
Sri Lanka'da vergi ve harç artışlarına karşı protesto
30 Ocak'ta Sri Lanka'daki muhalefet partisi Birleşik Halk Gücü, Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe hükümetine karşı protesto çağrısında bulundu. Hükümet, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yönergelerine uygun olarak, özel tüketim vergileri de dahil olmak üzere vergileri arttırmaya ve elektrik ve yakıt fiyatlarını yükseltmek istiyor. Eylemlere iki yerde izin verilmesine, diğerlerinin yasaklanmasına rağmen polis saldırdı.

Britanya'da tren makinistlerinden grev dalgası

Geçtiğimiz hafta tren makinistleri sendikası ASLEF, yüksek enflasyon oranını dikkate alan ücret artışı için Birleşik Krallık'ta yeni bir grev dalgası başlattı. Tren makinistleri hükümetin dayattığı %5'lik zammı reddediyor ve bazı durumlarda yıllardır zam alamıyorlar. Çok sayıda demiryolu şirketinde fazla mesai boykotuna ek olarak sırayla birer günlük grevler yapıyor. Grev dalgasının hemen başında tren makinistleri için önemli bir başarı. Demiryolu şirketleri şu anda Sunak hükümetinin yeni grev yasasını uygulamayı reddediyor. Bu yasa, sendikaların asgari yüzde 40'lık bir çalışma oranını garanti etmesini öngörüyor. Şirketler, yüzde 40'lık maddenin uygulanmasının, şirketler arasında zaman çizelgesini koordine etmek için büyük bir çaba anlamına geldiğini açıklıyor. ASLEF de grevin daha sonra uzatılacağını belirtmişti.

Arjantin'de protesto eylemlerine plastik mermi ve biber gazlı saldırı

Arjantin'de parlamento şu anda Devlet Başkanı Milei'nin devletin yeniden yapılandırılmasına ilişkin gerici programını görüşüyor. Çarşamba günü yaklaşık 7.000 kişi parlamento binası önünde, ülkenin sosyal, siyasi ve ekonomik olarak yeniden düzenlenmesine ilişkin yüzlerce ayrı yasayı içeren ve "torba yasa" olarak adlandırılan yasaya karşı gösteri düzenledi. Kilit noktalardan biri devlete ait şirket ve kurumların özelleştirilmesidir. Program Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) desteğine sahip olmakla birlikte, halkın büyük kesimi tarafından reddedilmektedir. Ocak ayı ortasında yaklaşık 1,5 milyon kişi programa karşı genel greve katıldı. Protestolar perşembe günü de devam etti. Polis göstericilere karşı plastik mermi ve biber gazı kullandı.

Finlandiya'da ülke çapında grev

Finlandiya işçi sendikaları federasyonları SAK ve STTK, Petteri Orpo hükümetinin kesinti programına karşı 31 Ocak ve 2 Şubat tarihleri arasında ülke çapında grev çağrısında bulunmuştu. Bu program Finlandiya'da grev hakkının kısıtlanmasını ve hastalık izninin ilk gününde ücretlerin ödenmemesini de içeriyor. Grevler tüm sektörlerde gerçekleşti. Perakende, sanayi, eğitim, sağlık ve ulaşım. Üç gün boyunca greve katılanların sayısının 300,000 olduğu tahmin edilmektedir. 1 Şubat'ta 13,000 işçi Helsinki'de parlamento önünde toplanarak hükümetin planlarına karşı son yılların en büyük protestosunu gerçekleştirdi.

Slovakya'da kitlesel yolsuzluk protestosu

1 Şubat günü sadece Bratislava'da 30,000 kişi sokaklara dökülerek Başbakan Robert Fisco'nun yolsuzluk cezalarını düşürme ve bu amaçla kurulan özel savcılığı lağvetme planlarını protesto etti. Slovakya'da haftalardır buna karşı protestolar düzenleniyordu ve bu eylem bugüne kadarki en büyük eylemdi ve yaklaşık 30 başka şehirde de gösteriler düzenlendi. Yolsuzluk ve organize suçların soruşturulması için özel savcılık ofisi, Fisco başkanlığındaki önceki hükümetler döneminde (2006-2010 ve 2012-2018) yaşanan büyük yolsuzluk skandalları ve gazeteci Ján Kuciak ile nişanlısı Martina Kušnírová'nın öldürülmesinin ardından kurulmuştu. Kuciak yolsuzluk vakalarını araştırmıştı.