SIPRI Raporları: Dünya’nın en büyük 100 silah tekeli

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yayınladığı son rapor, ölüm sektörünün nasıl da devasa bir hale getirildiğini gözler önüne serdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Aralık 2023
  • 16:30

Savaşlardan, sömürüden ve katliamlardan beslenen emperyalist/kapitalist dünya düzeni, içinde çırpındığı krizleri aşabilmek ve kendini yeniden var etmek için elindeki tüm yıkım araçlarını kullanıyor. Militarizm, silahlanma ve savaşları halklara dayatarak bu yıkım ve ölüm döngüsünden sömürü ve rant alanları yaratmaktadır. Kapitalistlerin ‘kar’ diye nitelendirdiği milyar dolarlar; savaşın, sömürünün ve katledilen milyonların dökülen kanının ‘nakit para’ haline dönüştürülmesinden başka bir şey değildir. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yayınladığı son rapor, ölüm sektörünün nasıl da devasa bir hale getirildiğini gözler önüne serdi. Dünyanın en büyük 100 silah şirketine ait verilerin yer aldığı 2022 raporu, sistemin yarattığı yıkım ve ölüm döngüsünün kanıtlarını sunuyor.

Rapora göre:

Dünyanın en büyük silah üreticisi ve “askeri hizmet” şirketlerinin toplam silah geliri 2022 yılında 597 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Kuzey Amerika

Kuzey Amerika, her zaman olduğu gibi SIPRI raporlarında ilk 100'de en fazla yer alan bölge olmaya devam etti. Kuzey Amerikalı şirketler 304 milyar dolarlık silah geliri elde ederek ilk 100'ün yüzde 51'ini oluşturdu. Ukrayna'daki savaşın 2022 yılında ABD şirketlerinin silahtan elde ettikleri gelirler üzerinde neredeyse hiçbir olumsuz etkisi olmamıştır.

Avrupa

2022'nin İlk 100'ünde Avrupa merkezli 26 silah şirketi yer aldı. Bu şirketlerin toplam silah geliri 121 milyar dolara ulaştı ve bu oran toplam ilk 100 şirketin silah gelirinin yüzde 20'sine tekabül etti. Fransa merkezli ilk 100'deki beş şirketin toplam silah geliri 2022 yılında 26 milyar dolara ulaştı. İlk 100'de yer alan Almanya merkezli dört şirketin silah gelirleri, 2022'de toplam 9,1 milyar dolara ulaştı. İlk 100'de yer alan Ukrayna merkezli tek şirketin geliri ise 1,3 milyar dolar.

Rusya

2022 yılı Top 100 listesinde Rusya merkezli iki şirket yer aldı. Bu şirketlerin toplam silah geliri ise 20,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Asya ve Okyanusya

2022'nin İlk 100'ünde Asya ve Okyanusya merkezli 22 şirket yer aldı. Bu şirketlerin toplam silah geliri 134 milyar dolara ulaştı. Asya ve Okyanusya'daki şirketlerin toplam silah geliri, üst üste ikinci yıl Avrupalı şirketlerin gelirini aştı. İlk 100'de yer alan Japonya merkezli dört şirketin silah geliri 7,1 milyar dolar oldu. Toplam silah geliri 6,9 milyar dolar olan Güney Kore merkezli dört şirket de 2022 yılının ilk 100 sıralamasında yer aldı. Tayvan merkezli NCSIST’in silahtan sağladığı gelir 2,6 milyar dolara ulaştı.

Orta Doğu

Bölgelere göre değerlendirildiğinde, Top 100’de silah gelirlerinde bir önceki yıla göre en büyük artış Orta Doğu'daki şirketler tarafından kaydedildi. Bölgede yerleşik yedi şirketin toplam silah geliri 17,9 milyar dolara ulaştı. Yedi şirketin de silah gelirleri arttı, ancak Türkiye merkezli şirketlerin silah gelirlerinde gerçekleşen yüzde 22'lik artış büyümenin ana itici gücü oldu. Türkiye merkezli dört şirketin silah geliri 5,5 milyar dolara ulaştı. İlk 100'de yer alan İsrail merkezli üç şirketin toplam silah geliri ise 12,4 milyar dolara ulaştı.

***

Dünya halklarını savaşlar, açlık ve sefalet içine iten emperyalist/kapitalist devletler ve silah tekelleri daha fazla kar uğruna dünyayı kana bulamaktadır. Savaş ve yıkımla milyonları sindirmek, demokratik kazanımları gasp etmek, sınıfın büyük bedeller ödeyerek kazandığı hakları tırpanlamak da sermayedarların karlarını arttırmak için yapılıyor.

Emperyalist kapitalizm ölüm ve sömürü düzenini devam ettirmek için dün olduğu gibi bugün de silah üretmeye ve ürettiği silahlarla halkları katletmeye devam edecektir. Savaşın, yoksulluğun, katliamın yaşanmadığı bir dünya ise ancak kapitalizmin tarihin çöplüğüne atıldığı sınırsız, sınıfsız, sosyalist bir dünyada mümkün olacaktır.