İran, Pakistan'ı vurdu; Britanya'da iktidar partisinde ayaklanma; Biden'ın Orta Doğu sınavı | Dünya Basınında Bugün

Britanya'da iktidarda bulunan Muhafazakar Parti'de Başbakan Rishi Sunak'ın sığınmacıları Ruanda'ya gönderecek planına karşı tepkiler artıyor. Avrupa Birliği'nin sınır ve kıyı koruma ajansı Frontex, 2023'te AB'ye "düzensiz" girişlerin 8 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu söyledi. ABD, salı günü Yemen'deki Husi balistik füzelerine yeni bir saldırı düzenledi. Ancak saldırı, Husiler'in Kızıldeniz'de gemileri hedef almasını durduramadı. İran, Pakistan'da Ceyşu’l Adl adlı Sunni grubun "militan üs" olarak kullandığı noktaları hedef aldığı belirtilen bir saldırı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 17 Ocak 2024
  • 11:34

16 Ocak 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Üst düzey Muhafazakarlar istifa ederken Başbakan, Ruanda planları sebebiyle ayaklanmayla karşı karşıya

Britanya'da iktidarda bulunan Muhafazakar Parti'de Başbakan Rishi Sunak'ın sığınmacıları Ruanda'ya gönderecek planına karşı tepkiler artıyor. Partide iki genel başkan yardımcısı, planın daha da sertleştirilmesi gerektiğini söyleyerek istifa etti. 60 Muhafazakar Partili, göçmenlerin Ruanda'ya gönderilmelerine itiraz etmesinin ve uluslararası hukukun iadeyi önlemesinin önüne geçecek maddelerin plana eklenmesini istedi. The Guardian'ın aktardığına göre ayaklanma Sunak'ın otoritesini sarssa da henüz siyasi kariyerini etkileyecek boyutta değil.

eKathimerini | Frontex: Düzensiz sınır geçişleri 8 yılın en yüksek seviyesinde

Avrupa Birliği'nin sınır ve kıyı koruma ajansı Frontex, 2023'te AB'ye "düzensiz" girişlerin 8 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu söyledi. 

Frontex'in ilk hesaplarına göre 2023'te yaklaşık 380 bin kişi, AB topraklarına "düzensiz" olarak girdi. Bu kişilerin 100 bininden fazlasının Suriye vatandaşı olduğunu belirtti. En çok geçiş yapan diğer vatandaşlıklar Gineliler ve Afganlar oldu. 

Geçişlerin yüzde 41'nin orta Akdeniz, yüzde 26'sının Batı Balkanlar, yüzde 16'sının da Doğu Akdeniz'den olduğunu söyledi. 

The New York Times | Yeni salvo, ABD saldırılarının sınırlarını gösteriyor

ABD, salı günü Yemen'deki Husi balistik füzelerine yeni bir saldırı düzenledi. Ancak saldırı, Husiler'in Kızıldeniz'de gemileri hedef almasını durduramadı. Salı günü bir Yunan gemisi, Husiler tarafından bulundu. Uzmanlar, Beyaz Saray'ın Husiler'e müdahalelerini bir savaşı tetiklemeyecek şekilde yapması gerektiğini vurguladı. 

The Washington Post | ABD'nin şiddeti kontrol altında tutma girişimi test ediliyor

The Washington Post, İran ve müttefiklerinin artan saldırılarının Biden yönetiminin şiddeti kontrol altında tutma çabaları için bir sınav olduğunu belirtti. ABD ve İran destekli grupların karşılıklı saldırılarda bulunduğuna dikkati çeken gazetece, potansiyel bir yanlış hesabın sonuçlarının ağır olabileceğine dikkati çekti. 

Moscow Times | Estonya, Rus üniversite profesörünü Moskova için casusluk yaptığı şüphesiyle tutukladı

Baltık ülkesi Estonya'da yetkililer, ülkede görev yapan bir Rus profesörü casusluk suçlamalarıyla tutukladı. Çalıştığı üniversite, davanın "Rusya'nın Estonya'da anti-demokratik eylemlerde bulunma niyetini" gösterdiğini ifade etti. Tutuklanan akademisyenin bazı meslektaşları, henüz bir duruşma bile yapılmadan profesörle bağları kestiği için üniversiteye tepki gösterdi. 

Kamu yayıncısı ERR'ye göre Tartu Üniversitesi'nde uluslararası siyasi teori dersi veren Viyaçeslav Morozov, 3 Ocak'ta Estonya'nın iç güvenlik servisi ISS tarafından gözaltına alındı. Moroozov'un tutuklanmasına karar verildiği salı günü ortaya çıktı. 

ISS'in Genel Direktörü Margo Palloson, Morozov'un Rusya istihbaratıyla bilgi paylaştığını iddia etti ve akademisyenin "düzenli sayılabilecek şekilde Rusya'ya gidip geldiğini" söyledi. 

Polloson, Morozov'un Rusya'ya Estonya'yla ilgili ne bilgiler verdiğini söylemedi ama vatandaşlarına görebilecekleri baskı nedeniyle ülkeye gitmeme tavsiyesinde bulundu. 

Al Jazeera | Pakistan, 'kesinlikle kabul edilemez' İran saldırısında iki çocuğun öldürüldüğünü söyledi

 İran, Pakistan'da Ceyşu’l Adl adlı Sunni grubun "militan üs" olarak kullandığı noktaları hedef aldığı belirtilen bir saldırı düzenledi. Ceyşu’l Adl, daha önce İran'da yapılan bazı bombalı saldırıları üstlenmiş ve polis kaçırmıştı.

Pakistan, hava sahasının İran tarafından ihlal edilmesini kınayarak egemenliğinin ihlalinin tamamıyla kabul edilemez olduğunu ve ciddi sonuçları olabileceğini açıkladı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise saldırılarda iki çocuğun öldüğü belirtildi.

T24 /16.01.24