Dünya İnsan Hakları Günü açıklaması

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine değindi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Aralık 2023
  • 16:30

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye'de yaşanan hak ihlallerini sıraladı. 

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili açıklama yapan Gergerlioğlu, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini sırasıyla şöyle açıkladı:

"Bize yoğun bir şekilde insan hakları ihlalleri ile ilgili başvurular geldi. Bize gelen başvuruları tasnif ettik. Bu tasnife göre; yaşam koşulları ekonomik durumlar, bu sene cezaevi ihlallerinin de önüne geçerek 1'inci Sıraya geçmiş durumda. İşkence ve kötü muamele 2'nci Sırada. OHAL Kanun Hükmünde Kararname nedeniyle mağdur olan insanların başvuruları 3'üncü Sırada. Sağlık hakkı nedeniyle başvurular 4'üncü sırada ve sosyal güvenlik hakları ile ilgili başvurular 5'inci sırada. Öğrenci hakları, engelli hakları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ihlaller, çocuk hakları ve diğer birçok hak grubu ile ilgili başvurular bize yoğun bir şekilde geldi.”

2023 yılında cezaevlerinde 45 ölüm olduğunu belirten Gergerlioğlu şunları dedi:

“Bu ölümlerin 20’si şüpheli ölüm, 9'u intihar olarak açıklandı. 25'i hasta mahpus ve 20'de şüpheli ölüm, 9'u intihar olarak tespit ettik. Hemen hemen 1 yılı bulan bir tabloda 45 ölüm görüyoruz. Bu bizim tespit ettiklerimiz, belki gizlenen, üstü örtülen ki hemen hemen hepsinin üstü örtülmeye çalışılıyor. Daha fazlası da olabilir, Adalet Bakanlığı'nın bu konuda net bir açıklama yapması gerekiyor. Ayrıca 651'i ağır 1517 hasta mahpus cezaevlerinde bulunuyor."

KHK ile ihraç edilenlerin meslek oranına göre dağılımında 50 bin öğretmenin olduğunu aktaran Gergerlioğlu şunları dedi:

"Asker 13 bin, polis 32 bin, sağlık çalışanı 7 bin, akademisyen 6 bin ve diğer sektörler ile 200 bin civarında ihraç olayı var. Halen bu ihraçlar 375 Sayılı KHK ile devam ettirilmeye çalışılıyor. Bu süreç içinde de 952 kişinin hayatını kaybettiğini görüyoruz."