Dünya basınında bugün

ABD, Husiler için uluslararası deniz görev gücü amaçlıyor. Sunak, "Ruanda" baskısı altında, Erdoğan'ın Atina ziyaretinin yankıları sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 11 Aralık 2023
  • 14:30

Britanya Başbakanı Rishi Sunak bugün Ruanda Yasa Tasarısını sertleştirmesi için baskı altında kalacak. Başbakan'a bugün Muhafazakar avukatlardan oluşan bir "yıldızlar odası" tarafından Ruanda Yasa Tasarısı'nın önemli ölçüde sertleştirilmediği sürece sınır dışı uçuşlarını başlatamayacağı söylenecek. The Daily Telegraph, Başbakan'ın partisinin sağında ve solunda isyanlarla kuşatılmış durumda olduğunu yazdı. ABD, Yemen yakınlarında seyreden ticari gemilere yapılan ve küresel deniz taşımacılığı için önemli bir tehdit oluşturan saldırılardaki endişe verici artışı ele almak için çok uluslu bir deniz görev gücünün genişletilmesi konusunda müttefikleriyle görüşüyor. İsrail tankları Pazar günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki ana şehre doğru yeni bir hamle yaparak Han Yunus'un kalbine doğru ilerledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Perşembe günkü ziyareti sırasında Atina ile Ankara arasında deniz bölgeleri konusunda yaşanan görüş ayrılıkları kamuoyuna açıklanmadı ancak Kathimerini'nin edindiği bilgilere göre Erdoğan, Başbakan Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşmede konuyu masaya yatırdı.

11 Aralık 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Rishi Sunak, Ruanda planlarını değiştirmesi için baskı altında

Britanya Başbakanı Rishi Sunak bugün Ruanda Yasa Tasarısını sertleştirmesi için baskı altında kalacak. The Daily Telegraph, "Avam Kamarası'ndaki bir isyanda milletvekilleri tarafından öldürülme ihtimaliyle karşı karşıya" olduğunu da yazdı. 

Başbakan'a bugün Muhafazakar avukatlardan oluşan bir "yıldızlar odası" tarafından Ruanda Yasa Tasarısı'nın önemli ölçüde sertleştirilmediği sürece sınır dışı uçuşlarını başlatamayacağı söylenecek.

Heyetin, Birleşik Krallık'a yasadışı yollardan gelen göçmenlerin bireysel olarak temyize gitme hakkını daha da kısıtlayacak değişiklikler talep etmesi ve Strazburg yargıçlarının uçuşları durduran müdahalelerine genel bir engelleme getirmesi bekleniyor.

The Daily Telegraph | Rakip Tory kabileleri, Ruanda planı nedeniyle Sunak'ın otoritesini tehdit ediyor

Rishi Sunak, başbakanlığının en önemli haftasıyla karşı karşıya ve otoritesi, kritik Ruanda tasarısı konusunda savaş hatlarını belirlemek için yarışan iki uyarı Torry kabilesinin elinde.

The Daily Telegraph, Başbakan'ın partisinin sağında ve solunda isyanlarla kuşatılmış durumda olduğunu yazdı.

Her iki taraftan 100'e yakın milletvekili bu öğleden sonra bir araya gelerek yasanın nasıl oylanacağını tartışacak. Sunak'ın yarınki parlamento oylamasında yenilgiyi önlemek için isyanı 56 çekimser veya 28 aleyhte oyun altında tutması gerekecek.

The Washington Post | Husi deniz tehdidi büyüyor

İsrail'in Gazze'deki savaşının yayılmasını engellemeye çalışan ABD, Yemen yakınlarında seyreden ticari gemilere yapılan ve küresel deniz taşımacılığı için önemli bir tehdit oluşturan saldırılardaki endişe verici artışı ele almak için çok uluslu bir deniz görev gücünün genişletilmesi konusunda müttefikleriyle görüşüyor.

Al Arabiya | İsrail tankları Gazze'nin güneyindeki yeni saldırıda Han Yunus'un merkezine ulaştı

İsrail tankları Pazar günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki ana şehre doğru yeni bir hamle yaparak Han Yunus'un kalbine doğru ilerledi.

Bölge sakinleri, gece boyunca süren ve İsrail'in doğudan ilerleyişini yavaşlatan yoğun çatışmaların ardından tankların Han Yunus'un ortasından geçen ana kuzey-güney yoluna ulaştığını söyledi.

eKathimerini | Türkiye-Yunanistan: İleride ele alınacak ana anlaşmazlıklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Perşembe günkü ziyareti sırasında Atina ile Ankara arasında deniz bölgeleri konusunda yaşanan görüş ayrılıkları kamuoyuna açıklanmadı ancak Kathimerini'nin edindiği bilgilere göre Erdoğan, Başbakan Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşmede konuyu masaya yatırdı.

Kathimerini, "Kilit nokta, raporlara göre, konu kapalı kapılar ardında gündeme geldiğinde Erdoğan'ın küçümseyici bir tavır sergilememiş olmasıdır" diye yazdı. Erdoğan'ın "Büyük sorunlara çözüm bulalım" dediği ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in de bunu tamamen benimsediği bildiriliyor. 

The Moscow Times | Putin 2024 seçim kampanyasında aşırı muhafazakarlık, ekonomi ve Ukrayna'da zafer vaat edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önümüzdeki Mart ayında yapılacak 2024 başkanlık seçimlerinde beşinci dönem için aday olacağını açıkladı. 

The Moscow Times'a konuşan uzmanlara göre, görevde geçireceği altı yıl Rusya'yı sosyal açıdan muhafazakar politikalar ve Batı'dan uzaklaşma yolunda tutmayı vaat ederken, kazanmak için ne kadar gerekirse Ukrayna'ya savaş açmaya hazır olması Kiev'in müttefiklerinin birliğini giderek daha fazla zorlayacak.

T24 / 11.12.23