Dünyadan grev ve eylemler

Geçtiğimiz hafta dünyanın pek çok yerinde grev ve eylemlerle işçiler haklarını aramayı sürdürdü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Aralık 2021
  • 18:56

ABD’de Kellogg’s işçileri grevde

ABD merkezli kahvaltılık gevrek şirketi Kellogg’s fabrikalarında işçiler son iki aydır grevde. ABD’deki dört fabrikada yeni bir toplu sözleşme için grevde olan 1.400 işçiyi kapitalistler işten çıkarmakla tehdit ediyor. İşçiler yüzde 6’nın üzerindeki enflasyon karşısında daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları için grev yapıyor. Geçen Pazar, grevciler büyük bir çoğunlukla Kellogg’s ve BCTGM sendikası arasında müzakere edilen son teklifi reddetmişti. Sefalet dayatan kapitalistlerin sunduğu teklif yüzde 3’lük bir ücret artışıydı.

Avusturalya’da öğretmenlerden grev

7 Aralık’ta Avustralya’nın New South Wales eyaletinde binlerce öğretmen daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları için bir günlük greve gitti. Sidney’de parlamento önünde toplanan eğitim emekçileri, maaşlarının önceki yıllarda diğer alanlara göre düşmesinin ardından yüzde 7,5 oranında yıllık ücret artışı talep ettiler. Öğretmen eksikliği de aşırı yüklenmeye yol açıyor. Grev nedeniyle yaklaşık 400 okul kapalı kaldı. Hükümet, kamu ücret artışlarını yüzde 2,5 ile sınırladı.

Quebec’te kreşler süresiz grevde

Kanada’nın Quebec eyaletindeki devlete ait 400 kreşteki 11.000 çalışan, yeni bir toplu sözleşme için geçtiğimiz Çarşamba günü süresiz greve başladı. CSN sendikası ile il hükümeti arasındaki müzakerelerde; kreşlerde idare, mutfak vb. alanlardaki çalışan işçilerin ücret artışı sorunu nedeniyle uzlaşma sağlanamadı.

Eğitimcilerin yüzde 20 daha fazla ücret almasına karşın, hükümet, geri kalan kreş çalışanları için sadece yüzde 9 artışı teklifi yapıyor. Müzakereler devam ederken, tüm kreş çalışanlarının grevde olması nedeniyle kreşler kapalı kaldı.

Pencap’ta otobüs şoförleri süresiz grevde

Hindistan’ın Pencap eyaletindeki devlet otobüs şirketlerinden Punjab Roadways (PUNBUS) ve PEPSU Road Transport Corporation’dan (PRTC) binlerce otobüs şoförü geçen hafta Salı günü süresiz greve gitti. Taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi ve geçici sözleşmelerin son bularak sürekli istihdam edilmeleri işçilerin taleplerinin en başında geliyor. Bu, sürücü veya ofis çalışanı olarak çalışan yaklaşık 8.000 kişiyi etkiliyor.

Eylül ayında otobüs sürücüleri 14 gün süren bir grev yapmış, kendilerine verilen daimi istihdam vaadinin ardından grevlerini sonlandırmışlardı. Kalıcı istihdam olmayan işçiler sosyal güvenlik haklarından da yararlanamıyor.

Pakistan’da protestolar

Pakistan’ın Belucistan eyaletindeki liman kenti Gwadar ve çevresinde haftalardır elektrik ve su kesintileri, kontrol noktalarındaki taciz ve Çin gemilerinin “yasadışı balıkçılığı” nedeniyle protestolar düzenleniyor. Balıkçılar, işçiler, sivil aktivistler vb. gösteriler yaparak trafik yollarını oturma eylemleriyle bloke ediyor. Pazartesi günü de kadınların büyük protesto yürüyüşü dikkat çekti. Liman şehri, CPEC’nin (Çin-Pakistan Ekonomik Koridor Projesi) bir parçası ve bölge sakinleri projenin yaşam koşullarını çok daha kötü hale getirdiğinden şikayet ediyor.